Lumina Sfântă de la Ierusalim ajunge azi la București

192
1
Lumina Sfântă de la Ierusalim ajunge azi la București - daniel-1367678874.jpg
Lumina Sfântă de la Ierusalim va fi adusă sâmbătă seară, cu un avion special, la București, unde sunt așteptați reprezentanți ai Protoieriilor din Arhiepiscopia Bucureștilor și ai altor eparhii ale Patriarhiei Române. La Catedrala Patriarhală din Capitală, Lumina Sfântă va fi oferită credincioșilor, la slujba de înviere de la miezul nopții, de către Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel.
De la Aeroportul Internațional "Henri Coandă", Lumina Sfântă de la Ierusalim va fi dusă cu trei avioane de mici dimensiuni la Suceava, Satu Mare (cu escală în Cluj-Napoca) și Timișoara, pentru clerul și credincioșii ortodocși din nordul și vestul țării.

La Catedrala Patriarhală din Capitală, Lumina Sfântă va fi oferită credincioșilor, la slujba de înviere, de Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel.

Pe lângă aeronava cu care delegația Patriarhiei, în frunte cu Varsanufie Prahoveanul, va aduce lumina de la Sfântul Mormânt, o a doua aeronavă va pleca la Ierusalim. Primarul din Mangalia va aduce Lumina Sfântă pe plaja din oraș. Totul este finanțat de oameni de afaceri din turism, informează România TV.

În bisericile ortodoxe, slujba de înviere va începe în jurul orei 23.00, în interiorul lăcașurilor de cult. La miezul nopții, preoții vor ieși din biserici și vor chema credincioșii cu îndemnul "Veniți de luați Lumină!". În multe locuri, Lumina este împărțită credincioșilor împreună cu bucățele de pâine stropite cu vin, denumite Paște.

După ce lumânările oamenilor sunt aprinse, alaiul avându-l în frunte pe preot înconjoară biserica de trei ori, cântând "Hristos a înviat din morți, cu moartea pe moarte călcând, și celor din morminte viață dăruindu-le". Apoi, se intră din nou în biserică, unde continuă slujba de Înviere, care durează până la 3.00 dimineața.

Credincioșii aduc la biserică, în noaptea Învierii, ouă vopsite, cozonac, pască, friptură și alte preparate de Paște, pe care preoții le sfințesc. După slujbă, se dă dezlegarea la dulce, care marchează încheierea postului.

Tot de Paști, credincioșii aprind lumânări pe mormintele celor dragi. Tot acolo, se aduc bucate care sunt date de pomană celor sărmani.



Comentează știrea

Vasile
4 mai 2013
Lumina Sfanta

Sunt fericit ca a ajuns si la noi Lumina Sfanta de la Ierusalim.Probabil e de la bombele pe care Israelul le-a dat in Siria azi noapte.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3164 secunde