La deschiderea noului an școlar 2010-2011

Luxul elevilor a sfidat "-25%" din salariul profesorilor

2161
Luxul elevilor a sfidat
Discrepanța relației elev - profesor se adâncește grav. Ieri, în timp ce unele cadre didactice protestau purtând la piept un fluturaș pe care era scris "- 25%", elevii coborau din cele mai luxoase limuzine în parcările instituțiilor de învățământ, iar mult prea multe eleve păreau coborâte de pe podiumurile de modă, afișând așa-zisa colecție de toamnă-iarnă 2010. (asta apropo de vestuțele de blăniță purtate de majoritatea liceenelor!).
Printr-un comunicat remis redacției, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ recomande "tuturor angajaților din învățământ - cadre didactice, personal didactic auxiliar și personal nedidactic - să poarte în piept, în prima zi de școală, fluturașul de salariu care arată diminuarea venitului cu 25 la sută sau un ecuson, pe care să fie scris: «- 25%». Este o formă de protest simbolică față de Guvernul României, care nu a putut să elaboreze un plan de susținere a învățământului".
Reacțiile părinților nu au încetat să apară, pentru că foarte mulți dintre cei care și-au însoțit ieri copiii în prima zi de școală sunt în aceeași situație, respectiv cu un sfert din salarii tăiate. "Îmi pare rău să o afirm, dar pare umilitor pentru condiția de dascăl să acționeze de o asemenea manieră. Ce să înțelegem, că trebuie să suportăm noi diferența? Nici noi nu suntem într-o situație mai bună, ba chiar în familia noastră soțul este șomer, iar mie mi-au luat un sfert din salariu. Și ce să fac?", ne declara mămica a trei copii, toți de grădiniță.

Cuvântul ministrului
e sfânt!
Ieri am efectuat un raid prin câteva instituții de învățământ, pentru a consemna modul cum se aplică îndemnurile mobilizatoare ale ministrului Educației, Daniel Funeriu, de a nu o "lălăi" cu festivitățile și de a intra direct în… pâine.
La Colegiul Național "Mihai Eminescu", de dimineață au luat cunoștință cu viitorul orar elevii claselor a XI-a și a XII-a, după care, de la ora 12, în sala de sport a avut loc festivitatea de deschidere a anului școlar, elevii claselor a IX-a și a X-a făcând cunoștință cu noii lor colegi.
La Colegiul Economic "Carol I", acțiunea de distribuire a manu-alelor era în toi, pentru elevii claselor a IX-a.
La Colegiul Național "Mircea cel Bătrân", liceenii l-au avut alături, la deschidere, pe prefectul Claudiu Palaz, după care fiecare, conform repartiției pe clase, a luat la cunoștință orarul.
În schimb, am asistat la o adevărată paradă a modei, în timp ce în parcarea alăturată salonul auto se completa cu noi și noi modele de limuzine, dar… cu "mămăligă-n" geam. Nu știm dacă intrarea în posesia liceenilor a unor modele precum Audi TT sau Mercedes C200 se datorează încrederii acordate de părinți, cert este că ar fi fost interesant să fie adulții, ieri, pe aproape și să vadă cum se chinuiesc odoarele să parcheze luxoasele limuzine. Ferească Sfântul să parcheze alături de elev un profesor vreun Logan, că deja toată școala va servi un banc nou.
Cât despre ținutele fetelor, în marea majoritate provocatoare și mai repede bune de mers în club decât la cursuri, mai sperăm că ele au fost o eroare în prima zi și că, ghinion, a căzut șifonierul peste ele. Refuzăm să credem că în ținute precum cea din foto, o elevă cu pantaloni scurți roșii iese la tablă în fața clasei.
Dincolo, însă, de penibilele ținute afișate de aceste ÎNCĂ ELEVE, trista concluzie a primei zile de școală este că elevii arborează un lux de-a dreptul indecent, sfidând condiția profesorului bugetar, rămas la catedră pe un salariu cu un sfert mai mic.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Sâmbătă, 11 Septembrie 2010
Stire din Cultură-Educație : Vor fi "strigate" peste 4.000 de cataloage
Pagina a fost generata in 1.4124 secunde