Maestrul Ion Tițoiu, omagiat pe simezele Muzeului de Artă Tulcea

56897
Maestrul Ion Tițoiu, omagiat pe simezele Muzeului de Artă Tulcea - ion-titoiu-1691427426.jpg
Fondatorul primei școli de gravură din Dobrogea (1978), maestrul Ion Tițoiu, este omagiat la Muzeul de Artă Tulcea, la 50 de ani de activitate.

La finele săptămânii trecute, la deschiderea atelierului, maestrul a oferit publicului o lecție de gravură. Invitații de onoare ai evenimentului au fost Nicolae Alexi, Marieta Besu și Aurel Burlacu, care expun alături de maestru. De asemenea a fost prezent criticul de artă Ana Amelia Mădălina Dincă, care a oferit o prezentare a activității lui Ion Tițoiu. În expoziție sunt prezentate 300 de lucrări – 60 în muzeu și 240 pe rafturi.

În cadrul vernisajului a avut loc lansarea volumului de poezie „Bric-à-brac” de Iulia Mihalcea, alături de expunerea unor lucrări de pictură ale autoarei. Valentin Ajder a susținut un recital de muzică folk.

Meșter de prese de gravură, nea Mitică Lazea – 83 de ani - i-a fost alături maestrului timp de 50 de ani, iar în calitate de invitat special a adus la eveniment o presă de gravură făurită de dânsul lui Ion Tițoiu. Leonte Năstase, celebrul caricaturist de la malul mării, a oferit publicului caricaturi realizate în timpul vernisajului și Nicolaie Poștaru, restaurator taxidermist, expune din lucrările sale.

De asemenea, după cum a transmis curatorul expoziției, Iulia Mihalcea, pentru a marca inaugurarea fabricii, a avut loc sfințirea acesteia de către părintele Anghel Dinicu, același care a fost prezent și la inaugurarea atelierului maestrului Ion Tițoiu, în anul 1978. Astfel, se celebrează o prietenie de 50 de ani.

Expoziția va fi deschisă până pe 1 septembrie 2023, răstimp în care maestrul va imprima zilnic gravuri, oferind lecții valoroase vizitatorilor care doresc să cunoască etapele elaborării unei lucrări de gravură și astfel descoperind această artă.Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Vineri, 14 Septembrie 2012
Stire din Cultură-Educație : Ion Tițoiu s-a mutat din Tomis în Ibida
Pagina a fost generata in 0.3328 secunde