"Case celebre din Constanța veche", un nou tur cultural ghidat în istoria urbanisticii de "La țărm de Marea Neagră"

1762

Articole de la același autor

După succesul înregistrat, la jumătatea lunii trecute, cu prima ediție a turului cultural ghidat, ce are ca scop promovarea istoriei clădirilor vechi, bijuterii ce îmbogățesc imaginea arhitecturală și urbanistică a Constanței, Consiliul Județean Constanța, prin Centrul Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada”, reia inițiativa.

Astfel, constănțenii și turiștii aflați, în această perioadă, la malul mării sunt așteptați miercuri, 9 august 2023, la ora 18.00, în zona Lupoaică, să pornească într-un nou tur cultural ghidat, „Case celebre din Constanța veche”, și în turul cultural „La țărm de Marea Neagră”, organizate în colaborare cu prof. dr. Răzvan Raul Ivan (ghid în turism).

Autor al monografiei „Orașul Constanța între anii 1918-1948” (în fapt, lucrarea sa de doctorat), profesorul dr. Raul Ivan „a investigat surse arhivistice locale și centrale, edite și inedite nu numai strict la evoluția orașului, ci și a Dobrogei. În acest sens, prin fondurile existente s-a deschis oportunitatea investigării adevăratelor cauze și premise care au stat la baza cercetării evoluției orașului Constanța între anii 1918-1948. Fondul Primăriei Constanța (1878-1950) formează baza documentară a informațiilor cu adevărat inedite, dar și alte fonduri arhivistice, precum: Fond Inspectoratul Cadastral Constanța (1882-1949); Fond Prefectura Județului Constanța (1897-1950); Fondul Inspectoratului Școlar Județean Constanța (1919-1951), Fond Inspectoratul General Administrativ (1941-1950), i-au permis autorului să aducă în atenție noi și importante pagini din istoria Constanței. În dosarele cercetate se regăsesc texte, tabele, schițe, imagini și planuri-hărți”, după cum afirmă prof. dr. Valentin Ciorbea în prefața monografiei.

De asemenea, miercuri, 16 august 2023, la ora 18.00, tot de la Lupoaică, se va porni în turul cultural „La țărm de Marea Neagră”, care propune o abordare inedită a promovării istoriei marinei, a importanței pe care portul Constanța a jucat-o în evoluția orașului Constanța și a unor povești despre bătăliile pe mare și a epavelor care se găsesc în Marea Neagră. Turul ghidat are următorul traseu: Palatul Regal - Piața Ovidiu - Moscheea Regală „ Carol I” - strada Arhiepiscopiei -Timonierul – Pescarii - Monumentul Marinarilor - Cazinoul.

Participarea este gratuită. Evenimentul este inițiat de Serviciul Coordonare Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin” și Exploatare a Filmelor. Mai multe informații găsiți pe pagina de Facebook a Centrului Multifuncțional Educativ Pentru Tineret „Jean Constantin” sau pe site-ul www.centruljeanconstantin.ro.

Participanții vor afla, astfel, istoria clădirilor vechi din Constanța, precum și povestea proprietarilor, personalități de origini diferite, care au jucat un rol important în evoluția orașului Constanța. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5502 secunde