Reprezentanții Centrului "Teodor Burada" au desfășurat o nouă acțiune de conservare și valorificare a patrimoniului

1197

Articole de la același autor

În suita acțiunilor de conservare și valorificare a patrimoniului cultural imaterial prin abordări interdisciplinare în context local, Centrul Cultural Judeţean Constanţa „Teodor T. Burada” a organizat o nouă cercetare de teren în localitatea Târgușor, cu tema „Sărbătorile şi obiceiurile de pe axa vieţii”, prin Secția Ansamblul Folcloric Profesionist „Brâuleţul” – Promovare Cultură Tradiţională.

După cercetarea de la începutul lunii iulie, din comuna constănțeană Pantelimon, reprezentanții secției mai sus menționate s-au deplasat în localitatea Târgușor, pe 26 iulie.

În cadrul anchetei de teren au fost intervievate două dintre locuitoarele comunei, care au furnizat date deosebit de interesante, în special despre obiceiurile specifice ritualurilor de nuntă și de înmormântare în partea centrală a Dobrogei.

„Întrebările adresate localnicelor au acoperit diverse aspecte, cum ar fi semnificația și simbolismul acestor obiceiuri, modul în care s-au transmis acestea, de-a lungul generațiilor, impactul modernizării asupra lor și importanța lor în comunitatea actuală”, a precizat coordonatoarea activității de cercetare, Ana-Laura Parfinov, referent de specialitate în cadrul Secției Ansamblul Folcloric Profesionist „Brâulețul” – Promovare Cultură Tradițională.

Fotografiile realizate de reprezentanta Centrului „Teodor T. Burada”, Andreea Cosma, ilustrează elemente și obiecte tradiționale precum: ștergare și prosoape cu motive tradiționale, fiare de călcat cu care se netezeau ținutele vestimentare de sărbătoare sau funerare și vechi fotografii alb-negru care păstrează peste timp amintirea unor momente/ evenimente importante din viața unei familii.

Informatori de teren pentru ancheta cu tema „Sărbătorile și obiceiurile de pe axa vieţii” au fost: Rusa Petre (72 ani) şi Florica Drăghici (68 ani).

De asemenea, cercetarea a fost realizată cu sprijinul Petruţei Petre, directorul Școlii Gimnaziale nr. 1 Târgușor.

Ritualurile de nuntă specifice satului tradițional dobrogean, împărtășite la Pantelimon

În precedenta cercetare, localnicii din comuna Pantelimon au împărtășit informații prețioase privind tradițiile și obiceiurile practicate în zonă, legate de sărbătorile de pe axa vieții, în special cu referire la ritualurile de nuntă specifice satului tradițional dobrogean. Duminicile erau respectate cu sfințenie de oamenii satului, care nu lucrau, ci mergeau la hora satului, în acompaniament de vioară și acordeon, un prilej pentru tineri de a se cunoaște mai bine și a lega prietenii, ulterior făcând pasul decisiv spre întemeierea unei familii. Tot în satul dobrogean de odinioară, oamenii se mai strângeau la clacă, la depănușatul porumbului și la scărmănatul lânii, în funcție de anotimp, obiceiuri rurale atât de întrajutorare între săteni, cât și de socializare, vârstnicii transmițând celor tineri sfaturi, cunoștințe, zicători, cântece, dansuri și glume.

Preotul satului, Răzvan Butuman (30 ani), a prezentat câteva obiecte tradiţionale adunate în trapeza bisericii, de la localnicii din comună, dintre care menționăm un chivot datând din anul 1914 - o biserică în miniatură realizată din metal, care se păstrează pe Sfânta Masă din Altar și în care este ținută Împărtășania pentru credincioșii bolnavi. În colecția preotului Răzvan Butuman se mai regăsesc, printre altele, o Evanghelie veche, o suveică din lemn, dar și o foarfecă de tuns oi.

Seria cercetărilor de teren derulate de reprezentanții Centrului Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada’’, în scopul promovării și conservării culturii tradiționale, va continua și în perioada următoare.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 1.1051 secunde