Educația, luată din nou peste picior

Mai credeți în Moș Crăciun? Pensii speciale pentru… profesori

1052
6
Mai credeți în Moș Crăciun? Pensii speciale pentru… profesori - fondpensii-1452189061.jpg

Articole de la același autor

După ani de proteste și lungi tocmeli între sindicatele din învățământ și guvernanți, iată că asistăm, în an electoral, deci nu întâmplător, la o inițiativă legislativă absolut "impresionantă", pentru cine are naivitatea să creadă în ea: pensii speciale pentru profesori.

Cadrele didactice din învățământul preuniversitar pot beneficia de pensii speciale, precum parlamentarii, la împlinirea vârstei legale de pensionare. Va să zică se poate! Cadrele didactice cu o vechime de 30 de ani în învățământ ar putea primi o pensie de serviciu în cuantum de 80% din media veniturilor brute obținute în ultimul an, potrivit unui proiect legislativ depus la Parlament de un grup de deputați și senatori PSD.

Culmea tupeului atins de politicieni este că recunosc, prin expunerea de motive a proiectului, că "profesorii merită pensii speciale, deoarece lucrează în condiții de stres și sunt supuși uzurii psihice și fizice, munca lor fiind la fel de dificilă ca cea a magistraților, care pri-mesc pensii speciale".

Întrebat dacă ar fi posibilă o asemenea… minune, prof. Mitică Iosif, liderul sindical al profesorilor de la malul mării, a declarat pentru "Cuget Liber": "Imposibil! Eu nu cred în așa ceva! Consider că este doar praf în ochi și o simplă manevră în an electoral. Au fost atât de multe promisiuni încât vă asigur că nici colegii mei nu mai cred. Vorba noastră românească «Să trăim și să ajungem să o vedem și pe asta!». Poate pentru generațiile mai tinere, care ajung acum la catedră să mai existe o speranță!", a conchis, laconic, același lider sindical.

"Noi nu ne permitem să dormim în fața elevilor!"

Am încercat să aflăm de la dascălii pensionari cum li se pare această inițiativă și toți ne-au răspuns că oricum pentru ei timpul e trecut și nu vor mai primi vreo recunoaștere retroactivă.

"Da, am citit că și-au adus aminte că am suferi de uzură fizică și psihică precum magistrații. Urât din partea lor că atâția ani nu i-a interesat dincolo de buzunarul lor și au prăduit țara asta, iar acum se simt încolțiți că mai vor să fie aleși încă o dată! Dar oare de ce nu s-au gândit la noi înainte de a-și vota în unanimitate propriile pensii astronomice? Noi nu ne permitem luxul de a dormi la catedră, în fața elevilor, așa cum fac ei în văzul tuturor și pe banii noștri", ne-a declarat cu amar unul dintre dascălii remarcabili pe care i-a avut Constanța.

Într-adevăr, expunerea de motive cuprinde un paragraf în care se afirmă: "Complexitatea meseriei de dascăl cere un efort susținut și permanent de pregătire și perfecționare pe toată durata activității. Dascălul este nevoit să facă față stresului accentuat al meseriei în așa fel încât să nu se resimtă efecte negative în interacțiunea cu elevii".

Inițiatorii mai precizează că acordarea pensiilor speciale profesorilor ar asigura "recunoașterea statutului cadrelor didactice în societate, precum și echitate în raportul cu alte categorii bugetare care beneficiază de pensii în condiții speciale".

De cu totul altă părere a fost prof. Marian Sârbu, de la Liceul Teoretic "Ovidius", aflat, la rându-i, în prag de pensionare. "În principiu, nu este rău deloc. Nu trebuie să o luăm strict politic acum. Poate că cei care oferă nu au un avantaj semnificativ direct pentru că ne-ar da nouă pensii mai mari. Și până la urmă, n-ar fi rău să ai în ultimul an o pensie mai mare și să se accepte să iei și ore suplimentare", a mai adăugat, optimist, același dascăl.

v v v

Așteptăm pe site-ul cugetliber.ro comentariile dvs. pe marginea acestui subiect extrem de controversat tocmai pentru că el nu prezintă nicio garanție a împlinirii sale efective, ci mai mult o luare în derâdere a acestei bresle extrem de importante. 

Comentează știrea

Prea frumos...
7 ianuarie 2016
ca sa fie adevarat!

Nu credem nici in Mos Craciun, nici in Mos Parlamentarul, atata vreme cat au inceput acordarea pensiilor speciale cu ei insisi! Ne-am obisnuit atat de mult sa fim pacaliti si mintiti, incat si daca ni se arata negru pe alb ca asa ceva este posibil, nu mai credem! In epoca asta a nesigurantei, a schimbarilor politice de la o zi la alta, a pomenilor electorale, suntem siguri ca daca se aproba pensiile speciale ale cadrelor didactice, masura nu va fi aplicata niciodata, ptr ca vine imediat alt guvern, alt parlament, si....se naruie totul! Oare nu asta s-a intamplat de fiecare data? Promisiuni, promisiuni...

sibnet
8 ianuarie 2016
Extra lucru la domiciliu

Selectam colaboratori pentru activitate la domiciliu. Se poate lucra si part-time. Sunt necesare cunostinte minime de navigare pe internet, lucru cu fisiere pdf si word si minim studii medii. Detalii la adresa de email: [email protected]

Obiectiv
8 ianuarie 2016
Realitatea crunta

Vor primi sau nu profesorii pensii speciale, Mitica Iosif nu are fata de cadru didactic,mai curând de șef de atelaj la Seimeni... Nici în basc nu-l doare de problemele cadrelor didactice! Nea Mitica, spune matale colegilor cam ce salariu primești ca lider sindical și cam ce faci matale pentru banii ăștia? Dai interviuri anoste și din când în când și câte o fotografie, să nu uite lumea cât ești de frumos, minunatule!

Dan
8 ianuarie 2016
Castiguri part time

Căutăm urgent colaboratori part-time care vor să câștige bani în timpul liber, într-un proiect unic la nivel mondial. Oferim contract de comision. Pentru mai multe detalii, trimiteți mesajul PROIECT la adresa de email: [email protected]

Jos...secera și ciocanul, sus IPS...
8 ianuarie 2016
Botegiune bugetară

Salarii și pensii învățământ, sănătate, armată (bugetari) au fost diminuate drastic de partidul unui Băse & Boc, concomitent cu bugetarea a altuia, uriașul "partid" politic cu activiști propagandistici ai religiilor, pem scurt al popimii, ai "slujitorilor" cu burți și anteriu în bisericale Aleluia, catedrăluțe cu Miluiri și mânăstirici Mântuitoare... Uitați repede că doar moaștele lipseau din clase: icoane și crucialoaie, NU !.

Cristina
8 ianuarie 2016
Pentru Obiectiv

Domnule, daca esti un individ obiectiv, spune-mi si mie, te rog mult de tot, Contanu e mai frumos? La mitingul precedent de la Bucuresti, se uita lumea la el ca la circ... O doamna in virsta, jura ca in 80 de ani nu a vazut o creatura mai nasoala ca ăsta! Doamne, Doamne, de unde au iesit pocitaniile astea?

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.292 secunde