"Mamaia Copiilor" - cel mai important festival pentru cei mici

428
Au mai rămas trei zile până când cei 200 de copii care au trecut de selecția finală își mai pot depune formularele necesare pentru a participa la Festivalul Național de Creație și Interpretare "Mamaia Copiilor".

Festivalul "Mamaia Copiilor" este o manifestare artistică de nivel național, având ca parteneri Ministerul Educației și Ministerul Culturii, Societatea Română de Televiziune, iar dintre partenerii media cotidianul "Cuget Liber".

Aflat la cea de-a XII-a ediție, festivalul se va desfășura anul acesta între 5 și 8 iulie la Casa de Cultură a Sindicatelor Constanța. Preselecția națională a început în luna martie, când organizatorii au umblat prin toate județele pentru a descoperi tinerele talente. 300 de copii au arătat că merită să participe la acest festival de mare anvergură.

Astfel, urmând întocmai desfășurarea festivalului, în luna aprilie a avut loc o nouă selecție, televizată, în urma căreia 200 de copii au trecut în etapa următoare, urmând să participe direct la finală.

Însă, pentru a putea participa la festival, copiii trebuie să își depună toate cererile și documentele prevăzute în regulament până la data de 31 mai.  "Scopul acestui amplu festival cu caracter competitiv îl constituie promova-rea creației și artei interpretative, la un înalt nivel artistic, a muzicii ușoare românești, ca-re se adresează copiilor și tinerei generații. De asemenea, este o formă de educație cu ajutorul muzicii, de dezvoltare a imaginației, a simțului estetic și a bunului gust, de cunoaștere și respectare a valorilor acestui gen. În festival nu sunt acceptate decât melodii românești , interpretate în limba română, ori în cea a minorităților naționale", a declarat, pentru "Cuget Liber", Liviu Manolache, directorul Festivalului.

În ziua concursului, fiecare participant la secțiunea de interpretare va trebui să fie pregătit cu două melodii (negativ) pe suport CD în format WAV. Pentru cei din rândul minorităților naționale, a doua melodie poate fi interpretată în limba minorității respective.

"Cheltuielile pentru realizarea înregistrărilor audio pentru concurs (pozitive - negative), precum și cele de transport și cazare vor fi suportate de participanți. Cheltuiala copiilor nu este doar asta, ei se pregătesc cu un an înainte, și trebuie să plătească coregrafii, repetițiile, profesorii, etc. Numai părinții știu exact cât cheltuiesc copiii lor", a mai adăugat Liviu Manolache.

În ceea ce privește costurile, pentru aranjarea, organizarea, jurizarea și tot ceea ce ține de desfășurarea festivalului, suma ajunge la aproximativ 300.000 lei. Banii vin bineînțeles de la Ministerul Educației, cel al Culturii, și parteneri.

Cum se va desfășura concursul

La Concursul de Interpretare vor fi patru grupe de vârstă. 4-6 ani, 7-9 ani, 10 -12 ani și 13 - 15 ani. Din fiecare grupă vor promova în etapa finală câte 12 concurenți. Concursul de Creație, deschis compozitorilor și scriitorilor profesioniști sau amatori, cuprinde trei secțiuni: pentru copii mici, pentru copii de școală generală și pentru adolescenți până în 16 ani.

Juriul va fi alcătuit din personalități ale culturii și muzicii din România și din reprezentanți ai partenerilor .

Pentru participanții la Concursul de Creație se vor acorda mai multe premii: trei premii principale ( I, II și III ) pentru fiecare grupă și acordarea Trofeului "Aurel Manolache" celei mai bine notate melodii a secțiunii de creație.

"Copiii se dezvoltă mai repede din punct de vedere educațional și cultural față de cei care nu practică muzica. Mă simt mândru mai ales atunci când îi văd că evaluează pe scenă, că au ceva de arătat și de spus lumii întregi, și că sunt cu adevărat talentați. Festivalul «Mamaia Copiilor» a devenit un fenomen național, o mișcare de dezvoltare a muzicii românești", a concluzionat directorul Liviu Manolache.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 26 Mai 2012
Stire din Sănătate : Rețete pentru pici
Pagina a fost generata in 0.3038 secunde