Concurs Mănăstirea Dervent serbează Ziua Hramului

591

Articole recomandate

Sâmbătă, 13 septembrie, la Mănăstirea Dervent, va avea loc slujba de Priveghere precum și rânduiala scoaterii Sfintei Cruci spre a fi cinstită, începând cu ora 19.30.
Duminică, 14 septembrie, ora 7.00, un sobor de preoți și diaconi va oficia Taina Sfântului Maslu, urmată de Acatistul Sfintei Cruci și slujba Ceasurilor. La ora 9.00 Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va săvârși Sfânta Liturghie, iar la ora 12.00 va conduce procesiunea spre Izvor Tămăduirii din apropierea mănăstirii unde va avea loc sfințirea agheasmei mici.
Răspunsurile liturgice vor fi date de Grupul Psaltic "Sfântul Apostol Andrei" dirijat de Diacon Gabriel Laurențiu Ciubotaru.
Ziua de 14 septembrie a fiecărui an este dedicată praznicului împărătesc Înălțării Sfintei Cruci. Sărbătoarea evocă două evenimente deosebite din istoria lemnului Sfintei Cruci. Primul este legat de aflarea lemnului Sfintei Cruci, în secolul al IV-lea, de către Sfânta Împărăteasă Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare. După îndelungi căutări au fost găsite trei cruci, dar pentru a vedea care dintre ele a fost sfințită de sângele Mântuitorului le-au atins, pe rând, de trupul unei fecioare care urma să fie înmormântată. Atunci când a fost atinsă Crucea Mântuitorului, de îndată tânăra a înviat. În urma acestei minuni, pe 14 septembrie 335, Patriarhul Macarie al Ierusalimului a înălțat solemn Crucea Domnului, în văzul tuturor, binecuvântând astfel întreaga creștinătate.
Cel de-al doilea eveniment este legat de readucerea lemnului Sfintei Cruci de la perși, în anul 629, pe timpul împăratului bizantin Heraclius, care a depus-o în biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim. Pe data de 14 septembrie 630, patriarhul Zaharia al Ierusalimului a înălțat-o ca o victorie a creștinismului împotriva păgânismului.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.8251 secunde