Ministerul Educației va aloca fonduri pentru excelență universitară

462

Articole recomandate

Ministerul Educației, Cercetării și Tineretului vrea să înființeze un fond pentru dezvoltarea instituțiilor de învățământ superior de stat acreditate, banii urmând să fie alocați după criterii de competitivitate, potrivit unui proiect de modificare a Legii învățământului, publicat, vineri, pe site-ul ministerului.
Proiectul de act normativ de modificare și completare a Legii nr. 84/1995 urmărește dezvoltarea instituțională de finanțare prin competiție a instituțiilor de învățământ superior de stat acreditate.
Criteriile după care se vor acorda aceste fonduri vor fi stabilite de minister și vor deveni literă literă de lege printr-o hotărâre de guvern. În proiect se specifică faptul că, pentru asigurarea competitivității în conformitate cu standardele europene, este nevoie ca acest act normativ să fie emis înaintea apariției Legii bugetului de stat pe anul 2009.
Fondul de dezvoltare instituțională, a cărei înființare este propusă în proiect, are rolul să sprijine un număr limitat de universități care au un potențial de excelență dovedit și care au șanse să intre în elita universităților mondiale. Acest fapt ar determina o creștere a prestigiului și atractivității învățământului superior românesc.
Proiectul de act normativ respectă planul detaliat de lucru privind dezvoltarea sistemelor educaționale și de formare profesională din Uniunea Europeană în intervalul 2001-2010, aprobat de Consiliul European în 2002.
În prezent, lipsa acestui act normativ pune universitățile românești în situația de a nu se putea dezvolta spre excelență în domeniul educației și cercetării științifice, ceea ce explică absența oricărei universități românești din clasamentul Shanghai și din celelalte sisteme de ierarhizare internațională a universităților.
Clasamentul Shangai al instituțiilor de învățământ superior din întreaga lume are 500 de locuri și este alcătuit în funcție de performanțele acestora. În prezent, în acest clasament se găsesc și cinci universități din Europa de Est: trei din Polonia (Universitatea Jagiellonă, Universitatea din Varșovia și Universitatea din Wroclaw) și două din Ungaria (Universitatea din Szeged și Universitatea Eotvos Lorand). Universitatea Szeged din Ungaria se află chiar între primele 300 de
locuri.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.6926 secunde