Marele poet Ovidius reface, din nou, drumul exilului

181

Articole de la același autor

Anul acesta s-au împlinit 2.000 de ani de la trecerea în neființă a marelui poet roman Ovidius Publius Naso. Cu această ocazie, Muzeul de Artă, în parteneriat cu Uniunea Artiștilor Plastici, filiala Constanța, organizează luni, 30 octombrie, începând cu ora 19.00, spectacolul de teatru "Ovidius a fost aici", dar și vernisajul expoziției "Publius Ovidius Naso la Pontul Euxin- Bimilenar".


Potrivit directorului muzeului, Doina Păuleanu, spectacolul este, de fapt, o punere în scenă a poveștii exilului și morții lui Ovidius, o adaptare liberă după piesa "Ovidius a fost aici", realizată după un scenariu al autorilor Bogdan Boeru și Liviu Lungu, în regia lui Lucian Iancu. 


În ceea ce privește expoziția de grafică, aceasta reunește 63 de lucrări de artă, inspirate din opera marelui poet latin, care sunt realizate de artiști din Italia, Grecia, Bulgaria și România. 


Vor expune: Lino Alviani, Arturo Faiella și Yoselin Giovani din Italia; Alex Dimitriadis, Xenis Sachinis și Kostis Spanopoulos din Grecia; Peter Lazarov, Yavora Petrova și Bozhidar Tonev din Bulgaria, precum și Loretta Băluță, Marieta Besu, Aurel Bulacu, Zuzu Caratănase, Mircia Dumitrescu, Suzana Fântânariu, Emilia Kiss, Eugenia Leca Botezatu, Anna - Maria Orban, Lelia Rus Pîrvan, Matei Șerban Sandu și Atena Elena Simionescu din România. 


Ca noutate, expoziția va ajunge atât la Constanța, cât și la Mangalia refăcând, astfel, drumul exilului pe care l-a parcurs Ovidius la Pontul Euxin, de la Callatis la Tomis, destinația finală a exilului său.


Precizăm că evenimentele fac parte din proiectul "Publius Ovidius Naso (43 a.Ch. - 17 p.Ch.) la Pontul Euxin - Bimilenar" și comemorează cei 2.000 de ani de la moartea marelui poet latin, Publius Ovidius Naso, care a fost considerat, alături de Horațiu și de Virgiliu, unul dintre clasicii literaturii latine. El s-a născut la Sulmona, în Italia și a murit la Tomis, Constanța de astăzi, după un exil de opt ani, hotărât de împăratul Augustus.


Proiectul este finanțat de Primăria Municipiului Constanța, prin programul Proiecte culturale 2017 - Bimilenar Ovidius și este implementat în perioada august - noiembrie 2017.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Luni, 26 Iunie 2017
Stire din Cultură-Educație : Omagiu poetului Ovidius
Pagina a fost generata in 1.0454 secunde