Mariana Petruț: ”Promovăm obiectivele altor țări, dar monumentele noastre parcă nici nu există”

2307
7

Articole de la același autor

Unul dintre cele mai mari și importante complexe arheologice-muzeistice din România, Complexul Muzeal „Tropaeum Traiani” de la Adamclisi - care cuprinde monumentul, cetatea și muzeul -, a reintrat, recent, în centrul atenției publice, ca urmare a unei donații neașteptate, oferite de un om al locului care inițial și-a dorit să rămână anonim, dar care, prin gestul lui, a vrut să atragă sponsorizările altor pasionați de istorie.

De o valoare incontestabilă pentru cultura universală, monumentul de la Adamclisi, cum îl cunoaște toată lumea, ar trebui să reprezinte unul dintre punctele de atracție ale tuturor turiștilor aflați în vacanță pe litoralul românesc, dar și ale celor care se întreabă în weekend-uri „ce-am mai putea să facem astăzi”. E drept, nu-i nici un restaurant sau terasă prin apropiere și poate asta ar trebui să dea de gândit administrației din localitate. Să împrumute exemplul administratorilor cetății Histria, care au reușit să îmbine „utilul cu plăcutul”.

Elevii ar trebui să-și cunoască istoria la fața locului

Aflat într-o perioadă de revenire post-pandemică, din punctul de vedere al vizitatorilor, în anul 2022, după cum afirma Mariana Petruț (conservator), muzeul de la Adamclisi a atras cele mai multe vizite de tip individual, ale celor care și-au propus să petreacă cu familia, cu prietenii, timp de calitate.

Întrebată ce șanse ar avea acest complex istoric să atragă totuși atenția turiștilor, la fel cum noi „vânăm” prin alte țări obiective de interes mondial, Mariana Petruț a lansat două variante interesante. „Pe televiziunea națională, pentru că acolo se duc bani de la Guvern, ar trebui să existe spoturi publicitare prin care să fie promovate toate obiectivele turistice ale României, poate astfel ar stârni curiozitatea. Este de datoria noastră să promovăm aceste destinații de patrimoniu românesc. Văd tot soiul de spoturi care promovează obiectivele altor țări, dar monumentele noastre nu se regăsesc în nicio promovare publică, parcă nici nu există.

De asemenea, pentru elevii care în clasa a IV-a studiază la istorie războaiele dintre daci și romani ar trebui să existe această promovare la nivelul școlii. Măcar o dată, când au lecția aceea despre daci și despre romani, să meargă să viziteze obiectivele din județ. I-ar ajuta să-și sedimenteze și cunoștințele de geografie, totodată”, a adăugat același conservator al monumentului de la Adamclisi.

”Este prima persoană care a făcut un asemenea gest în zona noastră”

Cu discreție, o persoană particulară, în persoana unui fiu al satului Adamclisi - Ion Iorgulescu, care în prezent locuiește în Danemarca, a făcut o donație Complexului Muzeal de la Adamclisi, prilej cu care au fost montate, recent, un număr de nouă noi panouri de informare, care conțin detalii despre fiecare obiectiv în parte, machetarea și grafica acestora fiind realizată de Tiberiu Ivan și conservator IA Mariana Petruț.

Redactate bilingv, în română și engleză, textele de pe panouri conțin informații prețioase legate de construirea Monumentului Triumfal și de ridicarea cetății Tropaeum Traiani, precum și date referitoare la evoluția șantierului arheologic. Sunt astfel prezentate și inedite imagini de epocă, fotografii ale ruinelor celor două obiective, în diverse perioade ale epocii moderne. Nu în ultimul rând, pe unul dintre panouri poate fi studiat un interesant traseu turistic, propus vizitatorilor, și pe care sunt trecute cele mai importante obiective cultural-istorice din sudul județului Constanța.

„Prin gestul său, donatorul nu și-a dorit altceva decât să promoveze obiectivele din zonă, de care se leagă copilăria sa. Vă amintiți imaginea aceea veche, de dinainte de reconstituire? Ei bine, pentru Ion Iorgulescu a constituit locul său de joacă predilect, împreună cu alți prieteni. Pasionat de istorie și mândru de apartenența sa la aceste locuri, el vine în fiecare an, de câteva ori, la Adamclisi. În același timp, acțiunea sa este menită să trezească și interesul altor posibili donatori, care să îi repete gestul. Este prima persoană care a făcut un asemenea gest în zona noastră”, a declarat Mariana Petruț. Ea a precizat că punerea în valoare și promovarea obiectivelor de la Adamclisi nu trebuie să constituie, exclusiv, apanajul unei instituții muzeale sau a unei autorități, ci și deziderate ale membrilor comunității civile, care au datoria de a respecta și îngriji, dar și promova, extraordinarul patrimoniu cultural-istoric al ținutului dintre Dunăre și Mare, Dobrogea.

Cât despre investițiile pe care le mai reclamă acest monument, am aflat că la situl arheologic nu există instalație de curent, deci nici iluminat public. „Nevoile noastre se regăsesc pe hârtie și sunt cunoscute de autoritățile județene și de cele locale, cu care avem o colaborare foarte bună. Spre exemplu, în acest an, toate drumurile care duc la cele trei obiective turistice au fost reabilitate de Consiliul Județean Constanța, lucrările fiind finalizate acum o lună. Chiar aveam o problemă cu aceste drumuri, turiștii evitând să mai viziteze pentru a nu avea probleme cu mașinile. Pe lângă panourile donate, tot CJC urmează ca în cel mai scurt timp să monteze panourile de orientare, care sunt date deja în lucru”, a spus același conservator.

Ținând cont de vremea primăvăratică ce se anunță în luna noiembrie, poate că ar fi interesant să treceți în agenda dvs. de week-end acest triumfal obiectiv turistic dobrogean.

Comentează știrea

Ulpius Nerva, cu Ibis linga altul si cu trei legat de cheie
1 noiembrie 2022
Senatus populusque Romanus imp. Caesari divi Nervae f. Nervae Traiano Aug. Germ. Dacico pontif. Maximo trib. pot. XVII imp. VI p.p. ad declarandum quantae altitudinis mons et locus tant[is oper]ibus sit egestu

La Istorie aspecte sint clare din ziar, e cu Almas aici. Tot ce e nevoie. Era prin 2011, pe aici local o prezentare de locuri de munca. Neinteresant pt, mine, dar cum sa refuzi cind ai invitatie. De sut in fund cu ochelari de tanc trebuia aici atunci ! Vremea a trecut, nici nu mai stiu pe unde era, doar esenta mai retin. Cica de ce bine e in firma la petrecere ? [mancam "mamaliga cu pastrama" si parca era si ceva ca promovam pe dovleac ... pe undeva cu iubire din aia cu desene animate]. Eu stiam asa ca traditional era cu branza (sau cel putin la mine asa se obisnuia). E buna si placinta si samanta si povestea cu dovleacul dar in momentul in care Imparatul (Napoleon) te rasplateste si tu MagarMare cu Cius asa la sentiment (Cius ala nu era de matale, intreaba intii daca e voie !), pai te serveste cu 33 de feluri alese de mancare de dovleac. Una mai aleasa decit alta. Inainte de concluzie, model de taratacuta : "Am un proiect vreti ? Cineva zice ce-mi iese poate si acolo de o apa ! (e doar esenta, direct de la modelatorul de habar n-am ce). Asa isteric : Afara din proiect(e tentativa initial !), cum bani ?, aici se munceste voluntar ! Bre, mai vezi si matale pe ce inseamna clasa din aia de lupta din epoca trecuta. Poate ii si inveti bine la ce te pricepi, e in regula. Dar stiti cum e cu munca gratuita cumva fortata pe moralitate ?. Obraz-Obraz dar mai e si la Dovleac. De la 15 ani poti sa muncesti legal, sint stagii. Nu se mai face munca voluntara asa de multe ore doar pe mai nimica de ivitatie la Mandra(te duci acolo fara panglicuta si carte de poezie ? NU la astia cu norme de protocol, intreaba linga vezi cine mai e si de ce plinge ?) . Cazuri exceptionale, poate 1pct. in plus pe hartie. Acuma daca vrea e alta discutie. Dar nu e LEGE si NU Fortam si asa sa nu poata sa raspunda ! Vedeti si de ce nu am spus atunci direct, e si o vorba cu "Idiotul mai bine il lasi in pace, cit nu exagereaza. Pt. mine atunci nu era cazul, erau si altii puteau sa zica si ei !". De ce va tot povestesc poate decuplat de context ? Pt. ca si real pe multe domenii la fel se intimpla ! Se stie ca nu e in regula, dar tacit se merge in continuare.(nu e la mine, la mine e in regula sa vada altii ... care altii ca de 30 de ani tot asa vine). Concluzie era de la "bazilica" : ". Poate asa trebuie, sa vina altii sa va dea gratuit carti frumos mazgilite cu Istoria Romaniei si Imn de pe Alte Meleaguri. Tot Inainte !". Aici se adauga, daca vin astia va aduc si Trofeu din ala rapid de gips de la ei ! Pai sa fie la Istorie de Almas cu Final de Stare pe Carte. [TraianG. - acolo am fost cu invatatoarea pe epoca trecuta la excursie organizata cu clasa - asa era obiceiul si chiar foarte bun].

Ulpius Nerva
1 noiembrie 2022
Al II-lea bun Imparat de pe V

Mai sintetic sa se inteleaga clar contextul. Asa e de la mama natura cu sentimentele. Principul curcubeului cu bratuire. Vedeti si dvs. cu viata si toti nenorocitii, iti schimba fundamental principiile. Carpeste asa de Cius, ma doar doar gandul. De atunci, doar la Greieras, din cind in cind si pe la Topoiala dar NU Cius. A fost curcubeu pe prisma cu convingere, dar cu nenorocitul ala nu se poate asa. Si Cius asta cu sentimente, i-am spus clar "Gata ! Asta a fost carpa. Te duci acolo si rezolvi. Eu sint la Greieras". Si cu Decebal ala la fel, daca nu e cap e arma buna pe brat ! Astia ne sint parintii ! Sa-i Cinstim la Monument cu Cantec de Armonie la Almas cu Varf de Tablou ! [daca avem noroc si de Nero poate vine si MiculMazgalici cu Acuarela]

Ulpius Nerva
1 noiembrie 2022
Vizitatorii

Pt. cei in deplina functionalitate de tartacuta, e simplu de vazut fantezia pe litera. Dar era asa parca principiul cu dialectica, cu complementara(opus). "Elevii ar trebui să-și cunoască istoria la fața locului" - Afirmatia asta nu cred a fi nevoie sa zic si eu cum e. La mine ar fi asa la intrebare multipla in contextul "O fi departe de Constanta ce e istorie e pe acolo, benzina costa, CTBus nu cred". Dar asa cu tenisi din aia ieftini. Adidasi doar astia asa mai avuti, ceva ca mine din pensie. E bine si cu bastonul o data pe saptamana 1 cincinal in 3 ani. Pai la biletul de Muzeul Marinei, de Istorie, al Armatei (tot ce vreti si prin oras si repartitia istoriei pe zone) se mai practica reducere pe grup organizat ? si care e statistica de timp pe bilete(nr., profit, promotie de zi nationala) ? Poate la nave sa intrebam de cercetat ? Vad ca stie cum trebuie ca nu e bine sa cercetezi in profunzime legile orasului pt. ca e Alerta de Rosu ! Asa si ? Pai la tine e pereche, n-ai treaba mergi inainte cu Verde ! Dam cu Albastru de MareaNeagra daca trebuie si rezolvam, doar Tabloul pe Grafic sa fie cum trebuie.

Dialectica
1 noiembrie 2022
Elevii ar trebui să-și cunoască istoria la fața locului

Asta trebuie sa va zic, macar sa scriem bine principiile sa intelegem cum e cu dialectica. [1] Elevii ar trebui să-și cunoască istoria la fața locului. Urmeaza cu negatie, ca asa e la noi. [2] Elevii o să-și cunoască istoria la fundul ruinei - Traian si Decebal asa e Moral si cu Armonie de Iatagan cu baza de Retevei bine slefuit. Nu stiu cum o sa fie, dar oricum ar fi e frumos pe zar.

Ulpius Nerva
1 noiembrie 2022
Istorie Adevarata

Iar la tartacuta, cu Iatagan plat daca nu e clar si masca(protectia nimicului adica a sufletului - asta e cel mai importat. Si aici sa nu ai si mergi asa prin lume brambura ? Cum e la tocuri ?) . Pai in poza de [2] ala frumos acolo maret e de tanc direct. Adica un fel de replica pt. turisti de faurit la vocabular de astia din epoca trecuta. Cum erau ei asa de glont la conducator au mai facut si bine.(ce-cit-cum e istorie fiecare sa citeasca). E poza [2] pt. turisti in regula dar trebuie si poza[3] cu autentic (ceva putin din baza/siPutinlaFundNedescoperit a mai ramas dar e acolo si e de vizitat ... eu sint doar cu istorie rapida de google dar vedeti la specialisti). Mai era si gluma standard de istorie (sau asa mi-a povestit alt greieras) cu dezvoltare pe relatia TaraSfanta-CalaretulCuTratacutaAscunsa-Minune-RasareDinPiatraPeLaNoi, etc. Ca deja e Alerta de Indicativ cu Potera si alFaraDeSuflet[66470] si Sfarsit de Poveste !

Ulpius Nerva
2 noiembrie 2022
Copie pt. Turisti

Si aici tot de la Greier, e orchesta la mine. Au facut si aia o copie cum s-au priceput dar vedeti si atunci cum era cu Istoria de Invingatori [45-89 - ei au fost pe statistica]. Adica acolo la Invingatori ei scriu povestea cum vrea armonia lor. Mai clar, pe pictura de sculptor pai asa a fost ce au tiparit aia ? (unele poate, altele inchipurie de luna, chiar si varf e de discutat). Iar si la mine si cu memorie de pensionar, dar poate cu amabilitate Doamna Cconservator sau poate cu cine se mai pricepe si stie de pe acolo, o clarificare.(tot de la greier, in muzeu au sigur si ce s-a mai desprins din original, poate nu si pt. public - conservare) Intelegeti exact contextul : alFaraDeSuflet nu-i pasa ca n-are trebuinta, dar pe toc pai asa cu topoiala fara de morala ? Adica brambura in noapte la cratita ? Asta e societatea si istoria noastra, unii aveau toata Colectia de Almas si in partea celalata ca sti e alta epoca si nu mai era ! Aici e cu aprecierea pe Maiestie de AvemSiNoi dar stim ? Le-a spus cineva ? ca la scoala tot schimba astia manualele, pe la TV e cu telescoala de n-am semnal ca la telecomanda e automat setat din fabrica si fara galben ... etc.

Silvia
2 noiembrie 2022
Adamclisi parc

Dacă s-ar amenaja și un parc cu tot felul de dotări in jurul monumentului, vizitatorii ar avea un motiv in plus sa vină: alei, bănci, spatiu verde variat, aparate de fitness, mese de ping-pong, teren de baschet și volei, loc de joacă pentru cei mici, grătar și biciclete cu două locuri. Vedeți exemplul parcului din jurul Palatului Mogoșoaia, la 10 minute depărtare cu trenul de Gara de Nord, București.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.2304 secunde