La numai 15 ani,

Mihai Radu Popescu, aur pentru Colegiul "Mircea cel Bătrân"

1880
Mihai Radu Popescu, aur pentru Colegiul
Colegiul Național "Mircea cel Bătrân" (CNMB) câștigă, din nou, în prestigiu, prin performanța recent înregistrată de Mihai Radu Popescu, elev în clasa a IX-a A la instituția constănțeană. El a obținut medalia de aur la Olimpiada Internațională de Științe pentru Juniori, care a avut loc la Baku (Azerbaidjan), în perioada 2 – 11 decembrie.
Cu această ocazie, directorul CNMB, prof. dr. Vasile Nicoară, alături de echipa de profesori care îl pregătește pe elevul perfomant, a susținut o conferință de presă în cadrul căreia l-am putut cunoaște mai bine pe Mihai Radu Popescu. Deși elevul nu a putut fi prezent la conferință din cauza unei răceli, am putut afla multe lucruri despre el din perspectiva profesorilor.
Astfel, prof. dr. Vasile Nicoară a punctat importanța pe care această distincție o aduce profilului CNMB nu doar în țară, ci și în lume: "Este o medalie pe care n-am mai obținut-o de mulți ani, un succes care ne-a bucurat enorm".
Același entuziasm l-au împărtășit și profesoarele care l-au ajutat pe Mihai Radu Popescu să urmeze calea științelor: Sanda Oprea, Monica Dumitru, Doina Munteanu, Claudia Dobrin și Liliana Timofte.
Prof. Sanda Oprea ne-a poves-tit influența pozitivă pe care Petrică Gabriel, un alt olimpic multi-premiat al CNMB, actualmente student la Universitatea Princeton, avut-o asupra lui Mihai Radu Popescu: "De când l-a cunoscut, a vrut să-l urmeze, era modelul lui, și cred că această medalie vine și din admirația pentru Petrică Gabriel. Învață cu plăcere la toate materiile, este un copil pe care și l-ar dori oricine".
La Olimpiadă, elevul a susținut trei probe de baraj cu subiecte la disciplinele Fizică, Chimie și Biologie. Pentru fiecare dintre ele au existat două probe teoretice, a câte trei ore, iar proba practică a durat cinci ore. Probele teoretice s-au susținut individual, iar pentru cea experimentală, din domeniile fizică, chimie și biochimie, a lucrat alături de alți doi elevi români. L-a avantajat, de asemenea, faptul că, la proba teoretică, a redactat lucrarea în limba engleză.
Prof. Claudia Dobrin a accentuat faptul că o cheie a succesului elevului constănțean este curiozitatea științifică: "Își dorește să afle cât mai multe despre lumea în care trăiește. Se spune că profesorul e împlinit atunci când este depășit de profesor, iar noi suntem niște profesori împliniți. A fost o onoare să îi fiu profesoară".
Prof. Monica Dumitru ne-a vorbit despre o dorință mai veche a elevului proaspăt distins cu aur, dezvăluindu-ne faptul că Mihai Radu Popescu își dorește din clasa a VII-a să fie premiat în cadrul unei olimpiade internaționale.
Tot profesorii ne-au asigurat că Mihai Radu Popescu este un adolescent ca toți ceilalți din punct de vedere social, deși inteligența sa o depășește cu mult pe cea medie: "Deși iese din tiparele intelectuale, fiind un mic geniu, Mihai Radu Po-pescu este un copil ca toți ceilalți, sociabil și foarte comunicativ", a spus prof. Sanda Oprea. "Încă o dată, prin acest succes, școala românească se aliniază pretențiilor internaționale", a spus prof. Doina Munteanu.
Colegiul Național "Mircea cel Bătrân" va participa, pe 21 decembrie, la Gala "10 pentru România", organizată de Realitatea TV, insti-tuția constănțeană de învățământ fiind selectată de postul TV și de ARACIP (Asociația Română de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar) printre cele mai bune 10 licee din țară.
De asemenea, pe 22 decembrie, ora 11, la sala de sport a CNMB se va împodobi bradul de Crăciun, acțiune la care vor fi invitați cei mai buni elevi ai colegiului.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.6544 secunde