Ministrul Sorin Cîmpeanu: „Nu opriți accesul elevilor la examenul de Bacalaureat!”

4060
Ministrul Sorin Cîmpeanu: „Nu opriți accesul elevilor la examenul de Bacalaureat!” - fondbacalaureat-1622481142.jpg
După un an școlar absolut bulversant pentru elevii din anii terminali, început fizic, trecut apoi online și revenit din nou în bănci, iată că mai sunt două săptămâni și debutează, teoretic, calendarul desfășurării examenului național de Bacalaureat 2021 cu evaluarea competențelor. Practic, acestea vor fi echivalate, conform Ordinului de echivalare publicat în Monitorul Oficial nr. 551 din 27 mai, cu media aritmetică, fără rotunjire, a mediilor anuale obținute de candidat pe parcursul învățământului liceal, la diversele discipline.



Foarte încrezător la ultima sa apariție televizată, ministrul Sorin Cîmpeanu s-a declarat din nou mulțumit de rezultatele obținute la simulările naționale de elevii claselor a XII-a, afirmând că rata de promovare a arătat mai bine chiar decât în sesiunile de examen în sine din anii 2016-2017-2018. „Deci elevii s-au putut pregăti măcar pentru disciplinele de Bacalaureat”, a fost concluzia sa.

A aflat, însă, despre profesorii din anumite unități de învățământ care intenționează să obstrucționeze participarea unor elevi la examenul de Bacalaureat 2021, de teama de a nu influența negativ rata de promovare a liceului pe care-l absolvă. „Am transmis deja o notă de informare în sistem, prin care insistăm să se renunțe la această practică, a unor cadre didactice care preferă să oprească accesul elevilor pentru ca școala respectivă să nu aibă un procent scăzut”, a declarat același ministru. El a adăugat că este foarte greu de luptat cu acest obicei, pentru că fiecare profesor la disciplina lui este suzeran.

„Cu atât mai mult cu cât Ministerul Educației a recunoscut că acest an a fost atipic, adaptând programa de examen la caracterul anului școlar. Fiecare cadru didactic trebuie să înțeleagă acest lucru, fără a coborî ștacheta, trebuie să aibă mai multă empatie și mai multă înțelegere pentru elevii care doresc să intre în Bacalaureat. Au fost simulările care au arătat unde elevii au nevoie de sprijin și trebuie intervenit”, a fost mesajul ministrului.

Și apropo de simulările naționale de la finele lunii martie, în județul Constanța, pe tranșe de note, cei peste 4.000 de elevi constănțeni de clasa a XII-a și a XIII-a au obținut note destul de îngrijorătoare, cele mai multe, la toate cele trei probe scrise, fiind între 4 și 4,99: 30% la Limba și literatura română; 51% la proba obligatorie a profilului și 40% la proba la alegere a profilului... Dar și 81 de note de 10.

Cât despre simularea județeană a Bacalaureatului, în ciuda insistențelor, nu am putut afla care au fost rezultatele. Se știe că județul Constanța a fost singurul care a organizat acest gen de testări. Iar Timișul a suplinit imposibilitatea organizării simulării naționale, din cauza restricțiilor impuse de pandemie, tot cu o simulare județeană.



IȘJ Constanța va publica centrele de examen săptămâna aceasta


Întrucât unele inspectorate școlare din țară au publicat deja centrele de examen, respectiv arondările unităților de învățământ, i-am adresat inspectorului școlar general Sorin Mihai o întrebare legată de acest subiect. „Până pe 4 iunie vor fi publicate, data fiind cea stabilită de minister pentru transmiterea situației. Noi le-am transmis de săptămâna trecută către minister, dar trebuie să operăm modificări, avându-se în vedere că o unitate de învățământ ne-a comunicat (ulterior transmiterii situației) că va intra în reabilitare energetică. În această săptămână le vom publica și noi, după ce operăm modificările”, a precizat prof. Mihai.

Conform calendarului complet de desfășurare a primei sesiuni de Bacalaureat 2021, publicat în Monitorul Oficial, în septembrie 2020, pe 4 iunie se încheie înscrierea candidaților la prima sesiune de examen, iar pe 28 iunie 2021 are loc proba scrisă la Limba și literatura română.

29 iunie 2021 Proba obligatorie a profilului – proba scrisă

30 iunie 2021 Proba la alegere a profilului și specializării – proba scrisă

1 iulie 2021 Limba și literatura maternă – proba scrisă.

Primele rezultate ale probelor scrise se vor afișa în 5 iulie, până la ora 12.00, iar în aceeași zi, până la ora 18.00 se vor putea depune contestațiile. Pe 9 iulie vor fi afișate rezultatele finale.

5 iulie 2021 Afișarea rezultatelor la probele scrise, până la ora 12:00

5 iulie 2021 – orele 12:00 – 18:00 – Depunerea contestațiilor

6 – 9 iulie 2021 Rezolvarea contestațiilor

9 iulie 2021 Afișarea rezultatelor finale.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.6913 secunde