Mircea Cărtărescu, Doctor Honoris Causa al Universității "Ovidius"

514
Mircea Cărtărescu, Doctor Honoris Causa al Universității

Articole de la același autor

Universitatea "Ovidius" din Constanța găzduiește luni, 8 mai, începând cu ora 12.00, în Aula Bibliotecii Universitare de pe bulevardul Mamaia nr. 124, ceremonia de decernare a titlului de Doctor Honoris Causa scriitorului Mircea Cărtărescu, pentru întreaga activitate în domeniul literaturii și științelor umaniste. Imediat după ceremonie, acesta va susține conferința cu titlul "Liniile de forță ale poeziei de azi".
 
Profesor universitar la Facultatea de Litere a Universității din București, Mircea Cărtărescu este cel mai cunoscut scriitor român la nivel internațional, candidat pe lista scurtă la Premiul Nobel pentru Literatură. 


Vârf de lance al generației optzeci, "generația în blugi" care "a coborât poezia în stradă", Mircea Cărtărescu a devenit scriitorul ei emblematic, conferind poeziei românești forța unei noi expresivități, o nouă sensibilitate, care a marcat generațiile poetice ulterioare cu volume care fac parte acum din marea poezie a secolului XX: "Faruri, vitrine, fotografii", "Poeme de amor", "Totul", "Dragostea", "Plurivers", "50 de sonete", "Nimic".


Cu o extraordinară capacitate de a se reinventa, Mircea Cărtărescu a trecut la o proză care l-a situat în scurt timp printre marii autori contemporani și printre clasicii literaturii universale. 


Romanele sale sunt traduse în toate limbile europene și nu numai.

Volumul său recent, "Peisaj după isterie" (2017), oferă răspunsuri nuanțate unei interogații fundamentale cu privire la societatea românească: "cum putem trăi împreună?". 


Devotat literaturii, erudit, elegant, jovial și luminos în atitudinea sa față de ceilalți, Mircea Cărtărescu este o personalitate carismatică prin care cultura română dobândește audiența internațională pe care o merită. 


Totodată, el este cel mai premiat scriitor român în străinătate, cu o carte de vizită remarcabilă: laureat în 2005 al premiului internațional "Giuseppe Acerbi" în Italia, în 2011 a primit Premiul Internațional "Vilenica" din Slovenia, urmat în 2012 de Premiul Internațional pentru Literatură Berlin și în 2013 de Premiul Internațional "Spycher-Leuk" în Elveția și de Premiul Internațional de poezie de la Novi Sad. Apoi, în 2014 a primit Premiul "Tormenta en un vaso" la Madrid pentru cea mai bună carte străină publicată în Spania.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4917 secunde