"Muzeul Lucian Grigorescu nu avea vizitatori și nu interesa pe nimeni"

1043

Articole de la același autor

După doi ani de la închiderea sa, pe 30 iunie 2009, Muzeul de Artă "Lucian Grigorescu" din Medgidia, aflat în subordinea Consiliului Județean Constanța, a constituit subiectul unei dezbateri organizate de televiziunea locală, la sugestia medgidienilor. S-a dorit o provocare lansată autorităților competente pentru redeschiderea muzeului, spre a fi redat cetățenilor, dar și turiștilor care tranzitează Medgidia.

În perioada 1964-1975, Muzeul de artă "Lucian Grigorescu" a funcționat într-o clădire nepotrivită pentru acest gen de instituție. În anul 1975, muzeul s-a mutat în clădirea fostului liceu, devenind secție a Muzeului de Artă Constanța. De atunci, conform afirmațiilor dr. Doina Păuleanu, au avut loc lucrări de întreținere și reparații în măsura bugetului. În cele din urmă acope-rișul construit din eternită n-a mai rezistat, iar apa începuse să se infiltreze în pereți. În ultima perioadă, muzeul nu mai avea căldură, întrucât centrala era comună cu liceul vecin, care între timp și-a făcut instalație proprie.

Colecția organizată în cadrul muzeului era alcătuită din peste 100 de lucrări de pictură, sculptură, grafică sau de ceramică ale artiștilor români, fiind ilustrate imagini cu peisajul dobrogean. Dintre artiștii consacrați îi putem menționa pe Lucian Grigorescu, Ion Jalea, B. Caragea, Marius Bunescu, Camil Ressu, Alex Steriadi, Sabin Popp, Samuel Mutzner sau Iosif Iser.

Legat de lucrările expuse, conducerea Muzeului de Artă constănțean afirmă că, de fapt, patrimoniul de la Medgidia îi aparținea. "Muzeul de Artă «Lucian Grigorescu» din Medgidia nu a avut patrimoniu propriu, ca în cazul Muzeului de Artă Dinu și Sevasta Vintilă din Topalu, ale cărui lucrări au fost donate comunei în anul 1960 de dr. Gh. D. Vintilă din București", se arată în comunicatul remis redacției.

Totuși, marele pictor Lucian Grigorescu s-a născut în Medgidia și de aceea una dintre încăperile muzeului îi purta numele. Acolo puteau fi admirate multe dintre lucrările și ustensilele pe care le-a folosit în timpul activității sale.

An de an, pe perioada verii, la Medgidia se organizează Tabăra internațională de pictură Lucian Grigorescu, chiar dacă muzeul ce-i poartă numele n-a mai existat.

"Muzeul nu interesa pe nimeni"

Ca răspuns la dezbaterea provo-cată de propunerea trecerii Muzeului "Lucian Grigorescu" în patrimoniul Consiliului Local Medgidia, dr. Doina Păuleanu a invocat statistici, nu înain-te de a afirma că "Muzeul nu avea vizitatori și nu interesa pe nimeni".

Așadar, în anul 2005 a avut 25 de vizitatori și 201 în grupuri formate din elevi, în 2008  49 de vizitatori și 244 în grupuri de elevi, iar în anul închiderii, cinci vizitatori și 116 în grupuri de elevi. Va să zică 640 de vizitatori care au adus un venit de 1.309 lei, în timp ce cheltuielile pentru luna iunie 2009 cu cei trei paznici, un supraveghetor și un refe-rent au fost de 5.660 lei.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 15 Octombrie 2011
Stire din Eveniment : Moarte suspectă la Medgidia
Vineri, 14 Octombrie 2011
Stire din Eveniment : Focuri de armă la Medgidia
Pagina a fost generata in 0.6879 secunde