Nașterea Maicii Domnului, sărbătoarea care vestește mântuirea

903
Nașterea Maicii Domnului, sărbătoarea care vestește mântuirea - c6cabc8a38a5260d249e178e14a538e4.jpg
Astăzi, Biserica prăznuiește Nașterea Maicii Domnului, prima mare sărbătoare din decursul anului bisericesc, care începe la 1 septembrie. Semnificațiile praznicului ne-au fost explicate de părintele Eugen Tănăsescu, directorul Radio Dobrogea.

Pe 8 septembrie este marcat momentul în care Fecioara Maria se naște din dumnezeieștii părinți Ioachim și Ana, binecuvântați cu un copil la vârste destul de înaintate. În acele vremuri, sterilitatea femeilor reprezenta un blestem pe care Dumnezeu îl arunca asupra oame-nilor. Prin post și rugăciuni închinate lui Dumnezeu, Ana reușește să rămână însărcinată și, drept mulțumire, cei doi părinți făgăduiesc copilul lui Dumnezeu. "Iată, astăzi trăim vremuri sucite. Înainte, a nu avea copii era socotit blestemul lui Dumnezeu, iar acum sunt mulți care se plâng de nașterea de copii, ceea ce nu e un lucru normal", punctează părintele Tănăsescu.
Motiv de bucurie pentru oameni, Nașterea Sfintei Fecioare reprezintă o garanție a nașterii Mântuitorului: "De aceea, cântarea sărbătorii subliniază că nașterea Fecioarei este ca zorii unei zile. Este zi de praznic, de bucurie, și pentru că astăzi sărbătoarea cade în zi de post, s-a hotărât dezlegare la pește", ne spune Eugen Tănăsescu.
Părintele Tănăsescu a limpezit, totodată, confuzia care se face în ceea ce privește sărbătorirea celor care poartă numele Maria sau Marian. Astfel, unii dintre ei aleg să-și celebreze onomastica pe 15 august, la Adormirea Maicii Domnului, în timp ce alții sărbătoresc pe 8 septembrie, la Nașterea Maicii Domnului. Există chiar un criteriu al vârstei, considerându-se că adulții ar trebui să opteze pentru 15 august, în timp ce copiii și tinerii – pentru 8 septembrie. Totodată, alții evită să-și serbeze ziua pe 15 august, pe considerentul că praznicul mar-chează moartea Maicii Domnului.
Părintele Tănăsescu sfătuiește creștinii să-și celebreze numele în toate cele patru sărbători ale Sfintei Fecioare: Bunavestirea, Adormirea Maicii Domnului, Nașterea Maicii Domnului și Intrarea în Biserică a Maicii Domnului. "La toate cele patru se recomandă ca oamenii să își serbeze ziua de onomastică, pentru că, dacă Biserica prăznuiește pe Sfânta Fecioară la cele patru zile, atunci fiecare prețuiește în cele patru zile după putere, dar mai ales după dragoste. Maica Domnului este pentru toți la fel. L-a născut pe Hristos pentru toată lumea".
Nașterea Fecioarei Maria este supranumită, în popor, Sfânta Maria Mică, în timp ce Adormirea Maicii Domnului este denumită Sfânta Maria Mare. Această "împărțire artificială" se referă, de fapt, la rostul duhovnicesc al acelor sărbători: "Nașterea Maicii Domnului este, de fapt, nașterea la viața aceasta, iar Adormirea este nașterea în veșnicie. La sărbătoarea din august este vorba despre o înviere, pentru că Maica Domnului este înviată la adormire de către fiul ei. Așa cum viața aceasta, cât o fi ea, 60, 80, 100 de ani, nu prea contează în fața veșniciei, la fel și sărbătoarea Nașterii Domnului e mai săracă în semnificații duhovnicești decât sărbătoarea Adormirii", precizează Eugen Tănăsescu.
Părintele consideră esențial ca cei care poartă numele Fecioarei să știe că nu ei sunt cei sărbătoriți, ci Sfânta Maria: "În zilele onomastice, avem tendința, în popor, de a crede că noi suntem sărbătoriții, însă cei prăznuiți sunt sfinții al căror nume îl purtăm. De aceea trebuie să ne comportăm ca atare, să nu facem confuzii și să nu sărbătorim cu mâncare, băutură peste măsură, păcate și alte lucruri necuviincioase, pentru că intrăm în mare rătăcire și pierdem din această tradiție spirituală".
Se spune că omul care poartă numele unui sfânt va fi ocrotit de acela, protecție condiționată de o relație spirituală: "Viața ta este închinată acelui sfânt, îl ai drept ocrotitor, dar această protecție vine în urma unei legături spirituale. Sfântul nu te ocrotește ca un fel de amuletă. Nu e o ocrotire venită dintr-o credință superstițioasă", subliniază părintele Tănăsescu.
El mai recomandă creștinilor ca, în această zi, să se apropie de Sfânta Fecioară prin generozitate: "Să nu se iubească mai mult pe ei, ci pe Sfânta Fecioară, să nu facă din sărbătoare prilej de egoism. Ar fi bine ca în aceste zile să încercăm și noi să fim asemenea Maicii Domnului, să-i sfătuim cu un cuvânt de folos pe cei din jur, dacă putem să facem și o mică milostenie, după puterile noastre, celor săraci, deși sunt vremuri de restriște. Să facem fapte bune, asta e adevărata prăznuire a sfinților. Sfinții se bucură când facem fapte vrednice de mântuire".

Părintele Tănăsescu: "Urăm tuturor celor care poartă numele Sfintei Fecioare să fie plini de pace, de bucurie, de binecuvântare, Dumnezeu să-i ocrotească și să poarte cu demnitate acest nume sfânt, pentru că este cel mai ales dintre toate care există pe fața pământului"

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Marţi, 07 Septembrie 2010
Stire din Cultură-Educație : Student doar cu portofelul
Marţi, 07 Septembrie 2010
Stire din Cultură-Educație : Parfum cu miros de tabloid
Pagina a fost generata in 1.835 secunde