Conferință internațională la Universitatea "Ovidius"

"Nimeni nu i-a întrebat pe tătarii din Crimeea ce-și doresc"

345

Articole de la același autor

Ieri, în Sala Senatului Universității "Ovidius", a avut loc conferința "Personalități turce marcante de la origini până în prezent, seria a II-a: Dobrogea și turcii crimeeni", eveniment în cadrul căruia nu puteau fi date uitării evenimentele din Crimeea. 
De altfel, prof. univ. dr. Florin Anghel, prorector și decan al Facultății de Istorie, declara că întâlnirea a fost programată cu mult înainte, așa încât nu-și imaginau că o problemă de istorie va deveni și o problemă de actualitate. "Ne dorim să avem o colaborare instituțională, pentru a dezvolta la universitate studiul limbii, istoriei și civilizației turce", a mai adăugat prof. Anghel. 
Manifestarea a fost susținută de prof. univ. dr. Hakan Kirimli și drd. Metin Omer. 
"Situația din Crimeea reprezintă o încălcare a dreptului internațional. Dacă Europa acceptă o asemenea agresiune sălbatică asupra Crimeei, mă întreb cine îl va mai putea opri pe Putin. Dacă fiecare stat puternic ar face o asemenea agresiune, dreptul european și dreptul internațional ar avea foarte mult de suferit. Europa are experiența din 1938, de la Munchen, atunci când nu au știut să-l oprească pe Hitler și a trebuit să trecem printr-un război pentru a-l opri. Va începe în Crimeea și va continua în alte părți, iar sfârșitul este greu de prevăzut. Situația este prezentată de parcă rușii din Crimeea ar fi o minoritate pe care Putin încearcă să o salveze. Din 1991, conducerea de acolo este prorusă, iar viața rușilor de acolo este foarte asemănătoare cu a rușilor care trăiesc în Moscova, chiar de câteva ori mai bună. Populația de bază a Crimeei este alcătuită de fapt din tătarii crimeeni, iar rușii care trăiesc acum în Crimeea nu sunt populația băștinașă de acolo, ci o populație adusă după surghiunul tătarilor din Crimeea. Nimeni nu poate fi de acord și nu poate manifesta înțelegere atunci când o țară este cotropită de o altă țară. Nimeni nu i-a întrebat pe tătarii de acolo ce-și doresc. Ei doresc unitatea teritorială a Ucrainei și în niciun caz nu își doresc o integrare cu Rusia", a declarat prof. univ. dr. Hakan Kirimli. 
În opinia consulului general al Republicii Turcia la Constanța, Ali Bozcaliskan, evenimentul îi ajută pe etnicii turci și tătari din zona noastră să-și cunoască mai bine trecutul istoric. 
"De asemenea, dorim să contribuim la perpetuarea acestui climat de bună înțelegere și armonie care există în România", a mai adăugat consulul general. 
De altfel, manifestarea a fost organizată de Consulatul General al Republicii Turcia la Constanța și Centrul Cultural Turc Constanța, în colaborare cu Universitatea "Ovidius" din Constanța, Turkish Airlines, Uniunea Democrată a Tătarilor Turco-Musulmani din România și Asociația Culturală "Kemal Atatürk". Evenimentul s-a bucurat de prezența Excelenței Sale Omur Solendil, Ambasadorul Republicii Turcia la București. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.4491 secunde