Tătarii din Constanța, îngrijorați pentru situația din Crimeea

334
2
Tătarii din Constanța, îngrijorați pentru situația din Crimeea - tatariidinconstantagelileserghep-1393775962.jpg

Articole de la același autor

Uniunea Democrată a Tătarilor Turco - Musulmani din România (UDTTMR) a luat act cu regret de situația actuală din Ucraina, aspect despre care au discutat și membrii Consiliului Reprezentanților în cadrul ședinței din data de 28 februarie. Cu acest prilej, președintele UDTTMR, Gelil Eserghep, a transmis și un mesaj, făcând apel la calm și la respectarea drepturilor omului. 
"Este binecunoscut faptul că noi, tătarii din România, suntem puternic legați emoțional de această zonă prin prisma Peninsulei Crimeea, zonă de o importanță aparte în istoria tătarilor. În acest context, atât în calitate de etnici tătari, stabiliți de sute de ani în România, dar și în calitatea noastră de cetățeni europeni, ne manifestăm îngrijorarea față de conflictele izbucnite pe străzile din Simferopol și în alte localități din Crimeea. Privind la situația de acolo, transmitem îndemnul nostru la calm, la liniște, la respectarea drepturilor omului și în mod special la respectarea drepturilor fraților noștri tătari din Crimeea. Nu ne dorim ca Peninsula Crimeea să fie o a doua Transnistrie", a spus Gelil Eserghep. 
El a mai precizat că istoria i-a pus de multe ori în situații dificile pe tătari, însă de fiecare dată au reușit să privească spre viitor. 
"Istoria ne-a pus pe noi, tătarii, în fața unor situații dificile. Una dintre ele este cea prin care trec frații noștri tătari din Crimeea în prezent. Nu trebuie, însă, să ne lăsăm copleșiți de istorie, trebuie să privim spre viitor, spre șansa pe care ne-o oferă prezentul prin prisma apartenenței noastre la valorile europene", a mai adăugat președintele UDTTMR. 
Totodată, el a precizat că, anul acesta, se împlinesc 70 de ani de la tragicele evenimente de la 18 mai 1944, care au marcat istoria tătarilor și care au rămas în memoria colectivă drept "surghiunul tătarilor crimeeni". 
"Ne dorim să participăm, ca în fiecare an, la o comemorare pașnică a acelor evenimente, să fim părtașii unor ample acțiuni care să cinstească memoria fraților noștri care au pierit în urma evenimentelor de la 18 mai 1944, când, la această dată, dictatura stalinistă a deportat întreaga populație tătară din Crimeea în Siberia. În urma acestor acțiuni, 47,8% din populație a pierit în primii trei ani. De asemenea, vom organiza aici, în România, o amplă manifestare prin care vom cinsti memoria eroilor și prin care vom face și atunci același apel la calm și la respectarea drepturilor omului", a mai spus Gelil Eserghep.


Comentează știrea

WWW
3 martie 2014
cE FACI DL GELIL.

Am impresia ca vorbesti aiurea dl gelil ,organizezi chindie la restaurant de 8 martie bravo.

ghiuly
6 martie 2014
gemil

E atat de ingrijorat Dl,Eserghep de situatia tatarilor din Crimeea, drept urmare organizeaza mese festive cu banii Uniunii!!!!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.7418 secunde