Aleșii locali au stabilit prețul gigacaloriei în Constanța

4208
9
Aleșii locali au stabilit  prețul gigacaloriei în Constanța - primariaconstantaastabilit-1391447226.jpg

Articole de la același autor

Consilierii locali municipali s-au reunit, ieri, în prima ședință a acestui an. Pe ordinea de zi, s-au aflat 44 de proiecte de hotărâri, cele mai multe vizând rectificarea bugetului municipal Constanța pe anul 2013, dar și al altor instituții aflate în subordinea Consiliului Local Constanța. Totodată, pe ordinea de zi s-a aflat și proiectul de hotărâre privind aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli și a listei de investiții pe anul 2014 ale RADET Constanța, dar și proiectul de hotărâre privind aprobarea prețului local de facturare a energiei termice de către RADET Constanța la nivelul municipiului Constanța. 
Drept urmare, prețul gigacaloriei va fi majorat retroactiv, începând cu data de 1 ianuarie 2014. Decizia de majorare vine în contextul creșterii prețului de vânzare a energiei termice de către CET Palas impusă de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei. În acest context, prețul gigacaloriei se va majora cu 4,5 lei/gcal, ajungând de la 358,54 lei, cât este în prezent, la 363,37 lei. 
Cu toate acestea, pentru ca populația municipiului Constanța să nu simtă majorarea, edilul Radu Mazăre a propus în ședința de ieri ca diferența de majorare să fie suportată de Primăria Constanța pentru toată populația din oraș. 
Pe lângă anunțul potrivit căruia majorarea aprobată de ANRE nu va afecta populația, care va plăti în continuare tot 358 lei/gigacalorie, primarul Constanței a adăugat că sunt așteptate și dividendele rezultate din acțiunile Portului Constanța și, prin urmare, gigacaloria ar putea să scadă la 350 de lei pentru toată populația. 
În altă ordine de idei, primarul Radu Mazăre a explicat situația facturării în avans de la RADET. 
"L-am certat pe Ilie Rachieru, directorul RADET. Dar nu pentru că nu ar fi procedat corect, ci pentru că nu a informat mai mult ceea ce urma să facă. El a procedat corect atunci când a facturat 40 de zile pentru luna decembrie, dar a procedat astfel pentru a putea încheia anul bugetar și a primi subvenția de la București. Oamenii aveau dreptate să se plângă că au mai mult de plătit pe luna de-cembrie. Acum, factura pe ianuarie va fi pe 20 de zile, deci vor plăti mai puțin", a spus Mazăre.


Comentează știrea

ath
4 februarie 2014
Reabilitarea termica a locuintelor

Vo rog sa deschideti pagia -Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice( http://www.mdrt.ro/programul-national-privind-cresterea-performantei-energetice-la-blocurile-de-locuinte ).La acesta pagina veti gasi "Programul national privind cresterea perfomantei energetice la blocurile de locuinte". Aveti acolo toate detaliile: cui se adreseaza acest program,obiectivele programului NATIONAL,ce inseamna reabilitare termica,de ce investim in reabilitare,cat costa reabilitarea si CINE SUPORTA reabilitarea termica.Eu vreau sa fac doar cateva observatii: 1-Reabilitarea termica a locuitelor reprezinta un obiectiv european si o OBLIGATIE asumata de statul roman ca stat membru al UE incepand cu 1 ianuarie 2007. 2-O constructie reabilitata termic,CU SIMT DE RASPUNDERE, poate reduce pierderile energetice (inclusiv iluminatul electric,climatizare,ventilatie) si FACTURA la INCALZIRE cu pana la 40%. REPET, FACTURI MAI MICI CU PANA LA 40%.Intamplator cunosc istoricul acestui program.S-a pus problema reabilitarii termice a locuintelor inca din anul 2005 dar din anul 2007 au aparut primele norme tehnice adaptate la normele europene.Guvernarea Tariceanu (PNL) nu a mai avut ocazia sa puna in aplicare acest program pentru ca in anul 2008 au pierdut alegerile.A urmat un an de cearta intre PDL si PSD,va amintiti,anul 2009.In timpul guvernarii BOC(PDL) a inceput reabilitarea termica a locuintelor.Verificati situatia decontarilor din anii 2010 si 2011,situatie care este afisata pe pagina ministerului mentionat mai sus. Eu nu inventez nimic,verificati acolo.Ultimile decontari le gasim la 31-martie 2011.Am cautat pe pagina ministerului,daca Mazare a facut vreo reabilitare termica in oras si daca a decontat ceva la minister.Constanta nu exista pe harta Romaniei.Poate gasiti dumneavoastra ceva.Stiti cand a fost reactualizata ultima data aceasta pagina ? Pagina a fost reactualizata ultima data LUNI 10 DECEMBRIE 2012. Stiti la ce data a venit Guvernul Ponta 2 la putere ? Va aduc aminte eu:DUMINICA 09 DECEMBRIE 2012.Duminica 09.DECEMBRIE 2012 este ziua cand PROGRAMUL NATIONAL PRIVIND CRESTEREA PERFORMANTEI ENERGETICE LA BLOCURILE DE LOCUINTE a murit. Ben is dead ! Dumnezeu sa-l ierte ! Intamplator sau nu,tovarasul Liviu Dragnea PSD si seful lui Mazare, raspunde de acest program.Dar este mai usor sa tragi bani cu biberonul din Portul Constanta,si cu banii destinati reabilitarii termice sa-i dai pe pomeni electorale sau pe care alegorice.Pretiosul Mazare spune ca ne-a iertat.Primaria va supota noile majorari la energia termica si noi avem obligatia sa-i zambim in anul electoral 2014.Toate au un sfarsit,si banii din port si rabdarea noastra.Nimeni nu este dispus sa finanteze la infinit un dezastru administrativ,nici macar Portul Constanta si nici economia tarii.Singura solutie este REABILITAREA TERMICA.De ce ne abureste Mazare va las pe dumneavoastra sa comentati.

noni
4 februarie 2014
bun si nu prea

Am apartamentul izolat cu polistiren de 8, geamuri termopan de calitate cu sticla cu gaz si lowE heliomata, geamurile si izolatia costand undeva spre 16 000 ron si tot am 21 de grade in casa. Am intretinerea 800 lei la 3 camere. Vecinii nu vor gaze ca "e scumpe" cum tot s-au repetat, dar avand subventii, nici ca i-a interesat subiectul. Desi am izolat tot ce am putut, tlt nu simt economia aceea de 40 % de care vorbesc studiile. Mazare da din primaria pe care o conduce catre o firma pe care o detine, profit maxim si garantat. Ne asigura ca suporta primaria, nu populatia, dar banii tot la el ajung, indiferent cine ii plateste. Parca facea un CET nou zdreanta, a uitat dupa ce au votat scosarii. Gazele sunt unica solutie. Alt primar, clica lui la puscarie, gaze, cainii luati de pe strazi, etc... si poate asa incet dar sigur ne normalizam si noi.

JIJI
4 februarie 2014
BAI POPOR DE CRETINI TREZITI-VA

la 2 camere noi avem 775 lei?...e posibil? o factura la intretinere sa fie mai mare decat un SALARIU MIN PE ECONOMIE? NENE UN REFERENDUM SA SCAPAM DE UN PRIMAR CARE OBOSESTE PLIMBANDU-SE ACUM IN PLINA IARNA? VINE LA TV SI RANJESTE? SI SP CA NU TRAIESTE DIN SALARIU ? EI ISI BAT JOC DE NOI?......SI APOI PLATESTE PREFECTUL ADICA ASTA CA PROSTUL SE LUPTA CU ZAPADA SI PRIMARUL IL DOARE IN PAPUCI APOI PREFECTUL DEMISIONEAZA SAU CADE AVIONUL CU IOVAN SI MORTUL E DE VINA SI SALVATORII SI SUPRAVIETUITORII SUNT DE VINA...BAI ROMANI SUNTETI IN COMA ? V-ATRI CRETINIZAT CU TOTII DE TACETI? TREZITI-VA ASTA E MAI RAU CA SCLAVIA CE TRAIM NOI...........AU FACUT SOCOTEALA CA NE POT DECIMA .........TREZITI-VA NAROZILOR SI NUMAI VOTATI PT UN PUI CONGELAT SI IMPUTIT SI UN ABONAMENT DE RATC.....VA DA ASTEA SI VA LASA IN CHILOTI CU IMPOZITELE SI SCUMPIRILE DE LA INTRETINERE

admirator
4 februarie 2014
o ameteste, ca de obicei...

iar da scumpire cu efect retroactiv, dar... o plateste Primaria?!!! Scumpeste gigacaloria (ca asa vrea guvernul, nu el... dar guvernul este...) dar populatia nu va simti scumpirea, caci vin banii de la port. Banii de la port vor veni cat e adminstrat de altii. ca dupa ce va fi administrat de primarie, va ajunge caCazinou.... Dar cu foile roz de la SPIT ce se aude? Cum a ajuns mai bine de jumatate din oras datoare? Retroactiv, normal! Cred ca e timpul sa plece papitoiul asta. A scapat de proces, cu noul cod penal, dar mai are destulebube in cap. Nu vrem sa-si mai faca altele. Du-te, mazare! Du-te! P.S. Pentru gugustiucii care lasa caloriferele deschise ca au apartamentul izolat. Pai asta vrea RADET. Sa va jupoaie ei in algoritmii lor. Incalziti cu altceva -curent etc.- si tineti instalatiile inchise. Veti vedea ca doar pentru tevile care va tranziteaza apartamentul veti plati sute de lei... Inca nu stiti cu cine va puneti!

ct
4 februarie 2014
CET

e inadmisibil ca in capita , gigacaloria sa coste 170 lei, iar la noi 358 lei ! e mai mult decat dublu ! dle primar ,datoria ta este sa ajuti toti locuitorii orasului, caci toti platim taxe si impozite aici ! ajutor social ofera statul ,atat cat poate ! in plicul pe care il primim toti,cu impozitul pe anul anul in curs , ai pus o pagina in care te pauzi degeaba...hartia aia trebuia sa inceapa asa: anul asta orasul va fi curatat de maidanezi si carutele de tigani, si va incepe construirea unui nou CET !

ath
4 februarie 2014
Draga "noni"

Cu riscul ca voi obtine titlul de "cetatean de onoare" scandalagiu,sau de agitator legionar ,vreau sa lamurim cateva lucruri.Problema incalzirii este prea grava ca sa tac. Asa cum spuneam in alte interventii,asa cum afirma si "JIJI" pretul la incalzire pe o luna este comparabil cu un castig lunar.In iarna anului 2011/2012 plateam la intretinere 460 lei/luna.In luna decembrie 2013 am platit 900 lei(dublu).Ceva este putred.In legatura cu ineficienta "reabilitarii" trebuie sa lamurim prin exemple cateva lucruri care la prima vedere par neclare.Cetateanul de rand nu poate fi tras la raspundere pentru ca nimeni nu este obligat sa le stie pe toate.Obligatia revine alesilor neamului. 1-Sa prsupunem ca locuim la casa.Nu poti sa-ti zugravesti casa numai pe partea care se vede de la inaltimea gardului din strada.Ar fi hazliu.Trebuie sa zugravesc toata casa.Sa zicem ca avem o casa cu etaj.Pentru ca iarna locuiesc intr-o camera la parter am hotarat sa-mi "izolez" numai camera aia.Fals ! Casa mea incepe la fundatii si se termina la tigla.Daca locuiesc la bloc am alt exemplu.Mi-am izolat apartamentul "cu polistiren" asa cum au invatat oamenii de la politicieni.Fals ! Asta nu este reabilitare termica.Planseul apartamentului meu este si placa balconului vecinului de la etaj,o veritabila "aripioara de racire" pentru apartamentul meu.Apartamentul meu are pereti pe casa scarii.Casa scarii este rece.Sa nu mai vorbim de contactul cu subsolul cu terasa,etc.Reabilitarea termica facuta ca la carte presupune reabilitarea(schimbartea) instalatiilor de incalzire,a instaletiei electrice,"tevaria" veche din subsolul blocului,dar mai ales "teava" care leaga blocul meu de punctul termic si punctul termic de CET(daca este cazul).Toate astea duc la pierderi enegetice care in final le platim la comun.Din cauza asta aveti domnule "noni" 21 de grade in casa si platiti 800 lei/luna.Apartamentul meu nu este o constructie in sine.Apartamentul meu este parte dintr-o constructie unica care incepe de la fundatie si se termina la terasa.Am pierderi peste tot.Numele meu este "ath" Corpul meu incepe de la talpa si se termina la ultimul fir de par.Nu poti sa spun "ath-ficat OK".Ath traieste numai daca tot organismul lui este sanatos.Ca sa fie eficienta,rebilitarea termica trebuie facuta cel putin pe toata scara daca nu pe intreg blocul.Mazare nu pricepe sau se face ca nu pricepe.El este interesat de pomeni electorale si care alegorice pentru ca asa castiga voturi pentru partid.Ce ma deranjeaza pe mine este altceva.In Constanta avem o facultate de constructii.Credeti-ma ca profesorii de acolo sunt toba de carte.Nu vorbesc ironic.Avem studenti in ultimii ani de facultate,avem ingineri constructori specialisti,avem ingineri la inspectia in constructii,avem ingineri buni auditori energetici,avem un presedinte al asociatiilor de proprietari.Toti tac.Isi pierd painea.Nimeni nu vorbeste,nimeni nu se revolta pentru ca se tem de politic.Termotehnica constructiilor este o stiinta.O constructie nu se "reabiliteaza" cu polistiren asa cum un cancer nu se trateaza cu descantece. Sunt multe de discutat dar nu am loc. Pe curand !

Răspuns la: bun si nu prea
Adăugat de : noni, 4 februarie 2014
Am apartamentul izolat cu polistiren de 8, geamuri termopan de calitate cu sticla cu gaz si lowE heliomata, geamurile si izolatia costand undeva spre...
Miruna
4 februarie 2014
preaiubitul si stimatul tovaras primar

a fost un circ organizat de mazare et co..doar nu credeti ca rachieru misca un deget fara stirea pastaii? nu dom le,l- a pus pe rach-eru sa faca manaria asta sa vada ce reactie are populatia ca apoi el mazare sa apara ca''salvator''al constantenilor.. numai prostii il mai cred pe clovnul mafiot!bleaaah........

noni
4 februarie 2014
de acord

De acord cu TOT ce ai sesizat, am uitat sa spun ca stau la ultimul etaj, deci "capac" cum spui tu. Am izolat cat am putut pe banii mei, cand am renovat acum 2 ani, am pus totul NOU, de la tevi, pana la capacul de la WC...mai mult de atat, doar gaze sa sper. Vreau un alt primar, un oras mai curat, gaze, mai putini slugoi nevertebrati, normalitate. Cred ca drept artagos si omniprezent, risc sa fiu si eu, dar consider ca facem parte din REZISTENTA acestui oras. Asa ca draga "ATH", se pare ca lupta noastra e abia la inceput. Te salut.

Răspuns la: Draga "noni"
Adăugat de : ath, 4 februarie 2014
Cu riscul ca voi obtine titlul de "cetatean de onoare" scandalagiu,sau de agitator legionar ,vreau sa lamurim cateva lucruri.Problema incalzirii este...
Cosmin
4 februarie 2014
Cozile foamei

Cozile foamei! www.stiuceva.ro/2014/02/cozile-foamei/

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 01 Februarie 2014
Stire din Politică-Administrație : Se scumpește gigacaloria la Constanța
Luni, 03 Februarie 2014
Stire din Cetățenești : Ce gătim astăzi
Pagina a fost generata in 0.925 secunde