De vorbă cu prof. Monica Niciporuc

"Nu mai există rigoare și disciplină în școală. Există, în schimb, un haos"

2011
9

Articole de la același autor

De-a lungul a decenii petrecute la catedră în învățământul constănțean, și-au pus amprenta în amintirea a generații de elevi personalități al căror nume rezonează ca exemple de dascăli dedicați meseriei și formării generațiilor viitoare. Prof. Monica Niciporuc, actualmente profesor la Liceul "George Călinescu", a avut șansa de a preda una dintre cele mai îndrăgite materii, la care cu greu se chiulește chiar și acum: limba engleză.


- Cum ați descrie cariera dvs de peste trei decenii și jumătate ca profesor de limba engleză? 
- Cariera mea de profesor a stat sub semnul șansei. În primul rând, am avut șansa unui foarte bun profesor de engleză la școală, care mi-a fost un model pe tot parcursul vieții. Apoi am avut șansa de a veni dintr-o familie de intelectuali care, în ciuda posibilităților materiale precare, m-a susținut financiar și nu mi-a refuzat niciodată nicio carte, a plătit din greu bani de meditații și pentru mine și pentru sora mea. N-o să le pot mulțumi niciodată părinților mei pentru sacrificiile făcute.

La terminarea facultății am venit, prin repartiție guvernamentală, la Școala nr. 28, de care mă leagă o lungă și frumoasă prietenie și colaborare cu Alexandrina Ionescu, profesor de limba germană. Și am avut șansa de a avea un manager foarte bun, regretata doamnă Nicolae Eugenia, de la care am învățat că o școală înseamnă rigoare, disciplină, dar și că o școală de elită se bazează pe profesori selectați cu foarte mare atenție și o resursă umană profe-sionistă.

Apoi, cu sprijinul domnului director Daba, am ajuns la Liceul «Călinescu», unde am învățat de la două doamne Elena Bugnar și Daniela Călin. Și bineînțeles că de anii de la Liceul «Călinescu» mă leagă prietenia și colaborarea cu Alina Codreanu, de la care iarăși am învățat, deși este mai tânără decât mine. Am mai avut șansa de a fi colaborator al Consiliului Britanic de la care am putut învăța.

- Ați fost profesor, director al Școlii 28 și al Liceului «Călinescu», director chiar în Ministerul Educației, inspector, iar director, iar acum profesor. Unde vi s-a părut cel mai greu?

- Cred că cel mai stresant este să fii profesor, totuși. Pentru că înseamnă pregătire în fiecare zi, înseamnă elaborare de texte, corectare, verificare, înseamnă o relație specială cu elevii, dincolo de materia care se predă. Deși ca director sunt mult mai multe ore de petrecut în școală, sunt mai puțin stresante. Ca profesor, cele patru-cinci ore la catedră înseamnă un efort foarte mare. E foarte greu să fii profesor, dar numai pentru cine face această meserie cu adevărat. Știu că se spune că în învățământ vin tineri din ce în ce mai slab pregătiți, dar nu este o regulă generală. Există și tineri cu vocație, care asta vor să facă. Spre exemplu, aici, la «Călinescu», am șansa lucrului în echipă, cu colege de catedră foarte bine pregătite.

- Cum catalogați actualele generații de elevi?

- Mai slabi pregătiți, dar, totuși, cel puțin la engleză, dornici să studieze. Sunt interesați până în clasa a XII-a când sunt copleșiți de alte materii, pentru Ba-calaureat. Dar noi încercăm să-i îndrumăm în așa fel încât până la sfârșitul clasei a XI-a să-și dea cel puțin un examen cu certificare internațională, pentru a nu mai avea stresul Bacului. Cu copiii stăm de vorbă din clasa a IX-a și ei știu ce au de făcut. Ei știu că totul se construiește oră de oră. Din păcate, observ că în toate școlile există mai puțină rigoare, mai puțină disciplină și cred că nu îi pregătim pe copii pentru viață. Pentru că în meseriile pe care le vor avea trebuie să fie punctuali, să fie serioși.

Cred că mulți copii sunt neglijați și vor să atragă atenția printr-un comportament excentric, ieșit din tiparele educației. Părinții sunt din ce în ce mai ocupați, nu li se acordă atenția necesară acasă. Și mai există o problemă la nivel social, respectiv lipsa modelelor de succes, care nu au nimic comun cu școala. Averi care se fac peste noapte și prea mulți fotbaliști care câștigă sume de bani nejustificat de mari. Sau dive de carton care câștigă mai mult decât un intelectual. Și atunci nu mai e atractiv să înveți. Elevii din ziua de azi preferă să-și aleagă modele mai accesibile.

În general, în școala românească nu există rigoare și disciplină. Există, în schimb, un haos. Să ne amintim că în anul 2012, educația a avut nu mai puțin de șase miniștri, pe când Slovenia a avut, timp de opt ani, același ministru, care a putut să ducă o reformă de la un capăt la celălalt. Există în România o incoerență în domeniul politicilor educaționale, care se reflectă și la nivel micro.

Și, în general, ingerința părinților nu face bine. Au devenit din ce în ce mai "vocali", dar depinde de noi să rămânem pe pozițiile noastre și să le explicăm de ce notele nu sunt întotdeauna de 10. De ce să nu recunoaștem, în momentul în care dai note mari ai liniște ca profesor. Statutul profesorului este mai fragil, suntem mai vulnerabili, nu numai din cauza salarizării, ci și din cauza unei politici educaționale nefericite. Poate ar interveni o ordonare a lucrurilor prin introducerea unor sancțiuni mai drastice și o colaborare mai strânsă cu psihologul școlar.

- De ce credeți că au ajuns părinții atât de "vocali"?

- În primul rând, pentru că notele de la clasele V-VIII, într-o vreme și de la liceu contau pe mai departe. Așa încât notele mici s-au dat din ce în ce mai rar, iar notele mari au devenit o normă, ca să se poată intra la licee bune. S-a viciat rău rolul evaluării. Depinde de noi cât de profesioniști suntem ca să nu ne lăsăm dominați. Și dacă ești stăpân pe materie și cunoști principiile evaluării nu are nimeni nimic de spus. 


Comentează știrea

Press alert
21 ianuarie 2013
Breaking News

Sunteti exceptionala doamna profesor, felicitari pentru o problema foarte de actualitate si anume : dreptul parintilor de a influienta cariera profesioanala a cadrelor didactice, de exemplu, vine o casnica cu 8 clase primare si zice, si spune, si face, si urla, si...i se da dreptate !!!, exceptional !!!...Citez din declaratia dvs. :" Și, în general, ingerința părinților nu face bine. Au devenit din ce în ce mai "vocali", dar depinde de noi să rămânem pe pozițiile noastre. " Cine le dă nas parintilor ?...au ei pregatirea necesara pentru a " face ordine " in invatamant ?...se respecta de catre parinti R.O.I. si R.O.F. ?...au auzit parintii de asa ceva ?...Periculos a devenit insa jucul comploturilor organizate de grupulete de parinti si grupulete de cadre didactice, asa zise revendicative, fara a respecta cele mai elementare prevederile ale legislatiei care reglementeaza activitatile din invatamant, pentru care sufera cadre didactice competente profesional si cu o conduita exemplara, dar....interesele grupurilor sunt murdare si de multe ori promovate si aprobate de cei aflati in varful piramidei manageriale... Observam din ce in ce mai mult ca raul invinge binele....e normal oare ?...

Profesorul de serviciu!
21 ianuarie 2013
...despre activitatea politica a doamnei?

....este bine ca se mai scrie despre profesori!...in cazul de fata, ar fi fost interesant sa aflam ce a facut doamna profesoara in perioada in care a indeplinit atatea munci de raspundere:ce masuri a propus, ce activitati a intreprins, la ce scoli, la ce nivel pentru a înlatura...haosul despre care vorbeste....si care exista in scoli....numai ca el a fost creat si este intretinut artificial de administrarea invatamantului....daca doamna a ajuns secretar de stat....adica a stat la Bucuresti, asta inseamna ca a avut o contributie insemnata la situatia pe care o descrie si care acum o nemultumeste...povestea asta cu doamna draguta din imagine care a avut atat de multe responsabilitati in invatamantul romanesc si constantean...in care se pare ca nu a prea facut nimic daca recunoaste ca la catedra a fost cel mai greu, ma duce cu gandul la vorba aceea veche romaneasca....dupa razboi, multi viteji se arata!...si uite asa o sa ne laudam toti intr-o buna zi cât de mult si de bine am muncit noi, ce lucruri bune am facut in invatamant...si totusi, scoala noastra este in picaj!...or fi de vina chiar parintii, cum ne spune Doamna mai sus?...sau gunoiul trebuie cautat mai intai in ochii nostri.....

vera
21 ianuarie 2013
adevaruri

aceste adevaruri spuse de doamna Niciporuc, dor.Dar exista, de ce sa ne mai ascundem?Un interviu de cun simt ,despre o cariera prestigioasa , aflata la sfarsit.Da, e timpul ca parintii sa vada ca intrec masura si sa lase scoala sa evalueze, iar ei sa se ocupe de fiii na.si fiicele lor care au luat-o razna.PT. NR 2-singura politica a doamnei a fost seriozitatea!

Andreea Dobrila
21 ianuarie 2013
O eleva

Am avut norocul sa o am drept profesoara de engleza si pot spune ca este o femeie exceptionala, de la care am avut multe de invatat. Pacat ca s-a terminat liceul...

cadru didactic
21 ianuarie 2013
realitati

Felicitari doamna Niciporuc pentru tot ce ati facut pana acum. Ati demonstrat ca sunteti o profesionista, indiferent ce functie ati avut. Toti cei care au lucrat cu dumneavoastra va cunosc valoarea.Si sunt convinsa ca mai aveti multe de aratat celor tineri, de impartasit din experienta dumneavoastra.

Bossul din Ferentari
21 ianuarie 2013
K

Davan PLm

Gigi
21 ianuarie 2013
Procesomana

Cu procesele cum sta aceasta doamna,ca am inteles ca are vreo 20???

M*A*M*B*O
21 ianuarie 2013
Iată..........

Iată că mai sunt și profesori care nu sunt "cocoșați" politic ca salcia în bătaia vântului. Răspunzători pentru haosul din școli sunt : ministerul educației, inspectoratele școlare, conducerea școlilor , profesorii, părinții. Cum să faci educație cu profesori care nu au reușit să ia nici măcar nota 5 la acel test și au acasă valiza plină de diplome de licență ?. Cum să faci educație cu un ministru catastrofă cu o pregătire mediocră ? Cum să faci educație când părinții nu au nici-o autoritate în fața odraslei ? Am spus-o de multe ori pe forumuri și o repet de câte ori am ocazia: -În România ,prostimea reprezintă 70% din populația țării. Numai la țară sunt cca 42%. Peste 50 de ani prostimea va ajunge la 80%.

9. Comentariu marcat ca fiind necorespunzător

Acest comentariu contravine regulilor și condițiilor de utilizare a site-ului CugetLiber.ro. Conținutul lui poate fi inadecvat sau chiar ofensator pentru vizitatori. Daca ai luat la cunoștință avertismentul și dorești să citești acest comentariu pe propria răspundere click aici.

Articole pe aceeași temă

Vineri, 21 Decembrie 2012
Stire din Cultură-Educație : E vremea colindelor!
Vineri, 21 Decembrie 2012
Stire din Cultură-Educație : Elevii intră în vacanță
Pagina a fost generata in 0.4232 secunde