Nu ratați lucrarea "Femeie pe gânduri" a lui Oscar Han!

268

Articole de la același autor

O altă lucrare care nu trebuie ocolită, atunci când ajungeți la Muzeul de Artă Constanța este "Femeie pe gânduri", de Oscar Han. Potrivit criticului de artă Doina Păuleanu, directorul instituției, în 1919, când modelează această lucrare, Han făcea parte din societatea "Arta Română", constituită de artiștii care fuseseră mobilizați pe front, pentru a reda aspecte din războiul care a dus la unificarea tuturor provinciilor românești.

"Dacă prima expoziție este organizată la Iași, în perioada refugiului, următoarele vor fi deschise la București. Tinerii artiști militează pentru o artă liberă, modernă, cutezătoare, sincronă cu mișcarea europeană de idei. Neînțelegerile duc la scindare, astfel încât în anul 1925, pe ruinele acestei forme asociative, pictorii Nicolae Tonitza, Ștefan Dimitrescu și Francisc Șirato întemeiază «Grupul celor patru», care se va manifesta prin expoziții eveniment până în 1933, când moare Dimitrescu; descompletat, grupul va mai organiza expoziții în anii 1934 și 1935. Han se retrage în 1937, astfel încât, la expoziția din 1938, care este și ultima a celor doi pictori rămași solidari în gândire și înaltă exigență artistică (Tonitza pleacă dintre cei vii în 1940, la sala Dalles), pe simeze se vor afla doar opere de Șirato și Nicolae Tonitza.

«Femeie pe gânduri» face parte dintr-un lot de lucrări pe care Han le realizează după încheierea marii conflagrații, dar în paralel cu tematica obsedantă a războiului. Un modelaj atent și vibrat, echilibrul static, expresivitatea personajului, dominanța plinului, sunt caracteristici de etapă, care demonstrează că sculptura modernă românească, aflată doar la cea de-a doua generație de artiști școliți în țară, se putea baza pe înalte realizări tehnice și împliniri stilistice", a detaliat Doina Păuleanu, lucrarea.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.9262 secunde