Operele lui Luchian, pe simezele Muzeului de Artă Constanța

304
Operele lui Luchian, pe simezele Muzeului de Artă Constanța - opereleluiluchian1-1586093160.jpg

Articole de la același autor

Muzeul de Artă Constanța deține, la ora actuală, o mulțime de lucrări de mare valoare, iar una dintre acestea este "Colț din strada Povernei", de Ștefan Luchian, despre care directorul instituției, dr. Doina Păuleanu, vorbește cu mare drag.

Criticul de artă spune că cea de-a doua perioadă din creația lui Luchian a debutat în anul 1902, după o primă criză de paralizie, și se încheie în 1907, cu expoziția personală deschisă, în luna decembrie, la Ateneul Român. În tot acest timp, artistul realizează - potrivit situației întocmite de cel mai important exeget al său, istoricul de artă Theodor Enescu - 123 lucrări: peisaje, naturi moarte, portrete, compoziții cu personaje, nuduri.

"
Lucrarea «Un colț din strada Povernei» («Colț din strada Povernei») donată de dr. Gh. Vintilă Muzeului de Artă Constanța în anul 1962 a fost realizată în anul 1903 și prezentată publicului pentru prima dată în 1904. În 1914, pictorul expune, din nou, această lucrare împreună cu replica sa, intitulată atunci «Vara». Ambele uleiuri, sensibil diferite între ele, sunt considerate capodopere de necontestat ale acestui adevărat ctitor al modernității artistice românești. Așternută cu rapiditate și vervă de neoprit, culoarea descrie o zi radioasă de vară; pe un zid exterior umil, aproape pulverizate, razele de lumină alcătuiesc o canava abstractă, ritmată de trunchiurile arborilor înverziți. Terenul viran și peretele casei, gardul metalic expediat pe o latură a imaginii, trunchiurile și corolele copacilor, intens colorate și luminate, cerul întrevăzut pe alocuri, beneficiază de o remarcabilă unitate stilistică; aceasta este, de altfel, o caracteristică a perioadei", a precizat Doina Păuleanu. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.1544 secunde