Numărul maxim de ore la clasă este reglementat prin lege

312
Elevii din clasele primare nu pot face mai mult de 20 de ore pe săptămână, cei din ciclul gimnazial, maximum 25 ore, iar cei de la liceu vor avea cel mult 30 de ore pe săptămână, potrivit proiectului Legii Educației Naționale, aflat în dezbatere publică de joi.
Orele sunt alocate atât pentru predare, cât și pentru învățarea în clasă, asistată de cadrul didactic, a conținuturilor predate, se precizează în proiect. În cadrul Curriculumului Național, disciplinele obligatorii au o pondere de 80% în planurile-cadru de la nivelul învățămânului obligatoriu și de 70% în cele de la nivelul liceului. Disciplinele opționale au o pondere de 20% la nivelul învățământului obligatoriu și de 30% la nivelul liceului, urmând să fie decise la nivelul fiecărei școli.
În interiorul fiecărei discipline, programa școlară va acoperi 75% din orele de predare, lăsând la dispoziția cadrului didactic 25% din timpul alocat disciplinei respective. În funcție de modul cum învață, de caracteristicile elevilor și de strategia școlii din care face parte, profesorul va decide dacă procentul de 25% din timpul alocat disciplinei va fi folosit pentru învățarea remedială, în cazul copiilor cu probleme speciale, sau pentru stimularea elevilor capabili de performanțe superioare.
Norma didactică va fi în general de 18 ore pe săptămână, însă, pentru profesorii mentori, se reduce la 14 ore pe săptămână sau crește la 24 de ore pentru profesorii de instruire practică.
Grupele din învățământul preșcolar vor avea, în medie, 15 preșcolari, dar nu mai puțin de 10 și nu mai mult de 20. În învățământul primar (clasa pregătitoare și clasele I - IV) vor fi clase în medie cu 20 de elevi, dar nu mai puțin de 15 și nu mai mult de 25. În învățământul gimnazial, clasa va avea, în medie, 25 de elevi, dar nu mai puțin de 15 și nu mai mult de 30, iar în învățământul liceal, o clasă va avea, în medie, 25 de elevi, dar nu mai puțin de 20 și nu mai mult de 30.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Sâmbătă, 20 Martie 2010
Stire din Cultură-Educație : Spectacole de week-end
Pagina a fost generata in 2.5973 secunde