O avere de care ne batem joc! Ruine în loc de turism și milioane de euro

5688
6

Articole de la același autor

În timp ce stațiunea Mamaia a înregistrat un nou record vara aceasta, centrul vechi a dezgustat iar și iar turiștii cu priveliștea sa ca după război, în ciuda teraselor care au animat zona și au încercat să șteargă o pată pe imaginea bătrânului Tomis. 


Dacă făceau greșeala să se abată de la traseul bătătorit, turiștii riscau să redescopere ruinele în toată "splendoarea" lor… macabră, încremenite în aceeași stare în care le lăsaseră și vara trecută, în precedenta vacanță. Ca să nu mai vorbim de turiștii străini sosiți în grupuri fie la bordul navelor de croazieră, fie cu alte prilejuri și care se întreabă nedumeriți de ce este lăsată în ruină o avere, care prin alte țări susține economia locală. 


În municipiul Constanța, există peste 180 de clădiri monument, fie în administrarea Primăriei, fie cu proprietar, după cum aveam să aflăm de la Magdalena Tiță, directorul Direcției pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Constanța, la ultimul colegiu prefectural. Prilej cu care s-a declarat încântată de colaborarea cu Inspectoratul de Poliție Județean, care ajută foarte mult această direcție. "De anul acesta, lucrurile s-au schimbat și mai mult în bine, în sensul că noul inspector a reușit să îi capaciteze ceva mai mult pe cei din secțiile de Poliție din municipiu și au început să facă corespondență cu colegii lor din teritoriu. 


Referitor la colaborarea cu Primăria municipiului Constanța, v-aș da un exemplu mai recent, concretizat în finalizarea, anul acesta, a procesului de inscripționare a monumentelor din municipiu. L-am așteptat și l-am dorit foarte mult. Pe casele monument, au fost montate plăcuțe în limbi de circulație internațională, cu informații despre imobilele în cauză. 


De asemenea, cu Consiliul Județean s-a purtat o corespondență legată de intențiile proprietarilor de a accesa fonduri europene în ideea restaurării obiectivelor de patrimoniu pe care le avem într-o stare foarte precară. În momentul acesta, există în faze de studiu de fezabilitate pentru reabilitare Muzeul de istorie, clădire de patrimoniu, și Edificiul Roman cu Mozaic. Într-o primă etapă, după care urmează mormântul Hypogeu", descria directorul Tiță relația cu autoritățile. 


Două exemple de bună reabilitare 
În cadrul aceluiași colegiu prefectural, Magdalena Tiță afirma că cea mai mare problemă cu care se confruntă direcția este faptul că cei mai mulți proprietari nu-și doresc să reabiliteze clădirile și așteaptă pur și simplu să se degradeze, ca să scape de ele în cel mai ieftin mod posibil, iar pe terenul gol să construiască altceva.
 
"Este cea mai râvnită alternativă. Și, din păcate, am doar două exemple de bună reabilitare: hotelul «Carol» și cișmeaua otomană, aflată în curtea RAJA. La Grădinița 1, situată la intersecția străzilor Dacia cu Sarmizegetusa, nici Ministerul Culturii nu s-a grăbit să ne ajute cu clasarea, fiind în acel termen de un an în care beneficiază de o protecție legală, în sensul că este în curs de clasare și nu te poți atinge de ea ca de o casă obișnuită. Până în acest moment, ordinul de clasare trebuia să vină", adăuga același director. 


Fost ministru al Culturii, Vlad Alexan-drescu lansase o ipoteză, la începutul acestui an, care se prefigura aplicabilă chiar luna viitoare. Ministrul propunea ca toate clădirile de patrimoniu aflate în stare de colaps să fie expropriate pentru cauză de utilitate publică, întocmai cum se procedează la terenurile pentru autostrăzi. Această prevedere ar fi urmat să fie integrată în noul Cod al patrimoniului, un pachet legislativ ce urma să aducă sancțiuni mai mari, dar și beneficii pentru proprietarii de monumente istorice. 


Din păcate, la fel ca și în Educație, pelerinajul pe la Ministerul Culturii a bulversat mersul lucrurilor. Întrebată, totuși, de ce statul nu cumpără casele de patrimoniu de la proprietarii constănțeni, Tiță a răspuns: "Explicația dintotdeauna este aceeași: bugetul nu permite. În municipiul Constanța nu a fost achiziționat niciodată, cum s-a întâmplat în alte județe din țară. De-a lungul anilor, au existat discuții, dar ne-am dat seama că nu e cazul să insistăm". 
* * *
Cam așa stând lucrurile la ora actuală, cu certitudine va mai veni o vară în care ne vom face de… băcănie și poate multe altele până ce zona care ar fi putut să producă milioane de euro stârnește în schimb dezgust. 


Comentează știrea

PICTORUL SEVER. I.
7 noiembrie 2016
criminalii constantei

26 de ani orasul a fost si este "proprietatea" imbecililor,marlanilor, hotilor si analfabetilor care s-au "rotit" la primarie. acesta este motivul pt. care arata cum arata.restul este onanie verbala. primaria are dreptul sa nationalizeze,contra cost, cladirile neintretinute chiar cu proprietar(iresponsabil). javrele, gen mazare,constantinescu si ceilalti traiesc in adevarate palate, insa casa cu lei fiind proprietatea unui bun prieten al lor sta sa cada.de ce?ptca. interesele sunt comune.acest gen de articol plus cazinoul apar in cuget sistematic, ca "da bine" pt jurnal. ma intreb cum a fost atat de toanta UE sa ne primeasca in gasca ei.?domnilor proprietari si domnilor functionari ,va doresc din tot sufletul sa se prabuseasca o astfel de ruina peste dv. sau familiile dv.nu exisa alta solutie pt a va trezi.

Ma bucur
7 noiembrie 2016
Cultura,o mare victorie pesedista

In primul rand politia a intrat pe fir.Incredibil ! Cei din secțiile de Poliție din municipiu au început să facă corespondență cu colegii lor din teritoriu.Doamna Magdalena s-a declarat încântată de colaborarea cu Inspectoratul de Poliție Județean.Asta a fost prima victorie a Direcției pentru Cultură,Culte și Patrimoniu Constanța,.Apoi,doamna Magdalena a purtat si ea o corespondenta legata de intentiile proprietarilor.Dar cea mai mare realizare a fost montarea placutelor "in limbi" de circulatie internationala.L-as cita pe Andrei Plesu care in doar cateva vorbe a reusit sa descrie imaginea societatii de azi."Nu suntem întotdeauna pe mîna unor hoți, ci, de multe ori, și pe mîna unor nepricepuți, ajunși în posturi de decizie.....În general, hoțul știe că e hoț, iar incompetentul știe, pînă la un punct, că e incompetent. Cînd începe să creadă că e competent, trece în categoria smintiților sau a proștilor." Nu-mi dau seama,inca, daca doamna Magdalena,sefa de la cultura,face parte din categoria smintitilor a prostilor sau a incompetentilor.Ramane de vazut.

D M
7 noiembrie 2016
Rea intentie

Am convingerea ca nu dna Tita este problema .... Tot ce inseamna CULTURA se distruge cu buna intentie ! Astfel ne vom pierde identitatea , mandria , patriotismul ! Uuups ! Deja le-am pierdut !

istoric
7 noiembrie 2016
patrimoniul

Tita esti total pe dinafara! Nu faceti nimic in directia aia si luati bani degeaba. Mai bine va desfiinteaza ca tot se darama sub ochii vostri Cta. Daca taceai era mai bine. Cate amenzi ai dat primariei? Ce intrebare stupida! Am uitat ca tu erai pachet cu don Mazare si nu il deranjeai cu asa ceva...Cata nesimtire! Cat tupeu!

D M
7 noiembrie 2016
Tot rea intentie

Mai domnule Istoric.... Eu am spus ceea ce vad ! Ceea ce stiu ! Daca vreti supozitii...ma intreb ce a facut fiecare dintre noi pentru binele culturii . Sunt artist plastic , nu sunt dna Tita. Daca vrei pot sa-ti trimit foto. Pentru documentare. Ca doar esti ditamai istoricul ! Cand Ministerul nu vrea , dna Tita ( ca am ramas blocat pe acest apelativ) ce poate face ? Poate diminua dimensiunile dezastrului creat de oameni care stiu sa numere banii ! Asa ca daca vrei si stii , fa ceva!

Constantean.
7 noiembrie 2016
Insistenta si salariu.

"dar ne-am dat seama că nu e cazul să insistăm". !!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Mentalitate de marunt slujbas. Ba de din contra asta e menirea de a insista... nu doar de a ridica salariu.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4647 secunde