Cum va arăta Peninsula și ce afaceri se vor derula în zonă. Primăria Constanța vrea să reglementeze până și modul de viață

10886
1
Cum va arăta Peninsula și ce afaceri se vor derula în zonă. Primăria Constanța vrea să reglementeze până și modul de viață - fotofondpeninsula1-1476979521.jpg

Articole de la același autor

Peninsula Constanței a fost resuscitată vara aceasta, devenind gazda multor evenimente culturale și artistice. Autoritățile locale au încercat să readucă în atenția constănțenilor, dar mai ales a turiștilor această zonă istorică, proaspăt reabilitată și au organizat numeroase acțiuni menite să atragă vizitatori de toate vârstele. 


În Piața Ovidiu au fost și concerte, a fost și cinema în aer liber, a fost și scenă pentru spectacole culturale, dar și "amfiteatru" pentru studenți. Primii care s-au bucurat de afluxul de turiști și constănțeni au fost comercianții din zonă, care au devenit din ce în ce mai mulți. Însă ținta Primăriei Constanța este de a-i determina și pe proprietarii de clădiri vechi să investească bani, să le restaureze sau să le vândă dacă nu își permit lucrările de reabilitare. 


Dar Peninsula nici nu are încă un plan urbanistic zonal de dezvoltare. Proiectul a fost făcut de mai multe ori și modificat de și mai multe ori. S-a plecat de la propunerea fostului primar Radu Mazăre de a îmbina vechiul cu noul și de a transforma zona falezelor într-una rezidențială, cu blocuri turn de zece și chiar 25 de etaje. Îndelung combătută, propunerea a fost uitată apoi, punându-se mai mult accent pe clădirile vechi și pe păstrarea parfumului istoric al zonei. 


Se schimbă și modul de viață 


Actualul primar, Decebal Făgădău, cel care a inițiat și proiectele cu fonduri europene de reabilitare a falezei, a pieței Ovidiu și a străzilor lăturalnice, consideră că zona istorică ar trebui să aibă o dezvoltare unitară, atât în ceea ce privește imobilele vechi, cât și activitățile economice, culturale și de petrecere a timpului liber. 


"Nu vreau ca prin noul PUZ noi să cuprindem doar modificările din punct de vedere urban, ci să prevedem și modul de viață din această zonă. De exemplu, pe strada Titulescu va fi prevăzut concret că vor exista cinci puncte de vânzare, un anticariat, un magazin de suveniruri, altul pentru produse handmade, altul pentru fotografii și așa mai departe. Vreau să vin din start și să reglez toate aceste lucruri. Vom reglementa chiar și tipul de muzică ce se va cânta în piață", a anunțat Făgădău. 


Se bate pasul pe loc! 


Deocamdată, însă, nu există un astfel de PUZ. Există doar un proiect vechi de câțiva ani, care nu a fost nici măcar supus dezbaterii publice. Singurele reglementări urbanistice se fac, în prezent, prin autorizațiile de construcție, pentru investitori, sau prin cele de funcționare, pentru operatorii economici. 


În 2013, Serviciul de Urbanism din cadrul Primăriei Constanța a emis un certificat de urbanism necesar PUZ-ului Peninsulei, dar acesta a expirat în 2015. Noul PUZ a fost elaborat de SC Expaco SRL, aceeași firmă care a făcut anul acesta și PUZ-ul pentru Sala Polivalentă din Tomis Nord. Însă acesta nu a ajuns niciodată să fie votat. Așa se face că tot ce se face în prezent în centrul istoric este reglementat de un PUZ vechi de peste 13 ani, elaborat de arhitectul Dan Ștefan, în 2003. 


Reglementări depășite 


Noul PUZ reglementează regimul de înălțime, regimul fațadelor, normele de reabilitare și face referire la mai multe clădiri care ar fi trebuit să fie cel puțin începute până acum. Astfel, regimul de înălțime în partea de sud a insulei ar trebui să fie de cinci etaje. Pe terenul dintre Curtea de Apel și Lupoaică era prevăzut un hotel cu opt etaje, la Poarta 2, era prevăzut turnul Constanța Tower, cu 37 de etaje, iar lângă hotelul părăsit din Portul Tomis se puteau ridica imobile de zece etaje. 


În rest, pe străduțele vechi clădirile nu puteau depăși parter și două etaje, cu singurele excepții pe faleza de la plaja Modern, unde se puteau face blocuri de 10 etaje, vizavi de hotelul Ibis și vizavi de Biserica Greacă.


Între timp, lucrurile s-au mai schimbat, așa că proiectul de PUZ trebuie din nou modificat. Și asta cât mai urgent, pentru ca, pe fondul noii popularități a zonei, lucrurile să nu o ia razna, așa cum s-a întâmplat în restul orașului. Este absurd ca autoritățile locale să ceară investitorilor să vină și să bage bani în centrul istoric, atâta vreme cât, deocamdată, reglementările legislative sunt depășite și nu este nimic clar.


Comentează știrea

Stilul Nonconformist sau....
21 octombrie 2016
Umbra lui Radu cel Frumos in Peninsula

Nimic mai adevarat.Totul a plecat de la propunerea fostului primar Radu Mazăre de a îmbina vechiul cu noul.Asa s-a nascut un nou stil in arhitectura moderna romaneasca:Stilul Nonconformist sau Stilul Apocalipsa in limbaj popular.Radu cel Frumos,un pionier,un inovator in arta de a construi armonios,ca d-aia i se zice frumaos,si-a lasat amprenta in arhitectura moderna.Stilul Nonconformist este o imbinare intre vechi si nou,intre Art Nouveau,sau zidul care cade, si scheletul parasit sau hotelul care sta neterminat.Parisul are o Notre-Dame,o catedrala la care s-a muncit 182 de ani.In replica,Radu inovatorul a ridicat mai multe constructii care stau neterminate in Peninsula.Noi speram sa ramana asa cel putin 300 de ani.Turistii sunt fascinati de frumusetile locului.Cand te uiti la Cazinou vezi fantomele trecutului glorios.Cand intorci capul vezi "scheletii" lui Mazare. Dragnea admirartorul lui Mazare este fascinat.Uite o imbinare armonioasa intre vechi si nou.Fantastic,pana si marii arhitecti ai Constantei,arhitectul sef au ramas impresionati.Acum asteptam sa vedem ce noutati aduce marele carmaci Fagadau.Trebuie sa fie o imbinare intre Stilul Schelet cu 20 etaje si Stilul Handmade cu parfum de carnati de epoca cu muzia obligatorie de la Nicolae Guta.

Articole pe aceeași temă

Joi, 20 Octombrie 2016
Stire din Economie : Premiu pentru Clusterul INOMAR
Pagina a fost generata in 0.5973 secunde