O nouă bisericuţă se ridică semeaţă, în zona Billa, din Constanţa

2722
4

Articole de la același autor

În zona fostului magazin Billa, care a consacrat și denumirea zonei, undeva la piciorul podului peste linia de cale ferată, există, de foarte mulți ani, o bisericuță provizorie, ridicată în stilul controversatei „surate” cu hramul „Izvorul Tămăduirii” de pe b-dul Tomis, care-și așteaptă relocarea.

Zilele acestea, se poate observa cum lângă cea din zona Billa se ridică, din lemn, o altă biserică, chiar lângă construcția provizorie, a cărei fundație a fost turnată în toamna anului 2018 - când preot paroh era Gică Silistra - și despre care am aflat, de la preot Eugen Tănăsescu, că va purta hramul Sfânta Filofteia.



Același reprezentant al Arhiepiscopiei Tomisului a afirmat că noua biserică din lemn este ridicată din fondurile parohiei „Sf. Mc. Filofteia”. Să înțelegem că din donațiile credincioșilor.

Cât despre soarta bisericii provizorii, din proximitatea noii construcții, preot Adrian Clinciu a transmis - prin preot Eugen Tănăsescu, întrucât a refuzat să vorbească cu presa - că „cel mai probabil, după ce va fi terminată biserica de lemn, actuala construcție provizorie va fi relocată la o altă parohie cu biserica în construcție, în cartierul Palas”.





Necesarul de biserici al municipiului Constanța

În ceea ce privește biserica de la Macul Roșu, reamintim că în urma plângerii depuse în instanță de primarul Vergil Chiţac pe motiv că biserica este ridicată fără autorizație de construcție, Arhiepiscopia Tomisului a pierdut procesul. Ca urmare a sentinței pronunțate la 13 decembrie 2021 - „data rămânerii definitive a hotărârii”, pe 14 martie 2022 construcția provizorie ar fi trebuit demolat.

Conform afirmației ÎPS Teodosie, pentru această biserică provizorie s-a găsit un spațiu pentru a fi relocată, undeva în proximitatea cartierului Henri Coandă.



În urmă cu câțiva ani, în cadrul unui interviu pentru ziarul „Cuget Liber”, același preot Eugen Tănăsescu declara că la un ultim recensământ au fost aproximați în jur de 400.000 de credincioși ortodocși.

„La un calcul mediu de 100 de oameni pe parohie, sunt necesare 4.000 de biserici. Din toate aceste date, să zicem că mai reducem numărul credincioșilor activi la jumătate și tot ar fi necesare cel puțin 2.000 de biserici. În realitate, avem 350 de parohii în tot județul, iar în orașul Constanța sunt puțin peste 100”, a mai spus Eugen Tănăsescu. 



Comentează știrea

Maria
3 aprilie 2022
bugetul orasului pt toti locuitorii

4000 de biserici in judet? oare au inebunit cu totul, vrem sa ne intoarcem in evul mediu? Sunt muult prea multe biserici in oras, vrem parcuri nu cluburi de pensionari si biserici, vrem scoli renovate si dotate, granite, crese...vrem evolutie,nu involutie !

Adrian Serban
4 aprilie 2022
Aplicarea legii cu egala masura fara frica si subiectivism ar schimba multe lucruri in bine

E nevoie de hrana spirituala , cu tot respectul ,dar se pare ca limitele sunt depasite de foarte multe ori . Ridicarea bisericii de la Macul Rosu ,si a acesteia din articol ,este la fel de legala cu punerea unui cort pe spatiul public pe care sunt convins ca va fi indepartat imediat. Daca autoritatile ,care si fac foarte bine treaba , in special in Constanta, ar indeparta aceste bisericute ilegal construite ca si cum ar ridica cortul in subiect ar fi ceva , nu credeti?

Raluca
4 aprilie 2022
De unde bun simt ?

S-a depasit limita bunului simt de mult. Rusinos sa faci biserici asa cu forta in ori ce spatiu verde asa la intamplare fara sa respecti nimic...............

Alina
4 aprilie 2022
Rusine

Relocata in zona Henri Coanda ? Atunci de ce nu a fost construita acolo daca au supratata necesara pentru aceasta constructie , chiar nu ii este rusine sa mita in halul asta ? Apoi acei fantastici locuitori din acel fantastic Henri Coanda au alte indeletniciri cum ar fi hotia si lenevia nu sa se roage............. poate doar sa stea la cersit in fata biserici. Rusine si iar rusine asta e tot ce pot sa spun.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5344 secunde