O șansă la viitor pentru tinerii fără școală și fără un loc de muncă

233
O șansă la viitor pentru tinerii fără școală și fără un loc de muncă - osansalaviata-1567711772.jpg

Articole de la același autor

24 de tineri din opt țări din Europa se află, zilele acestea, la Constanța, unde învață cum pot oferi o șansă la viitor unor oameni simpli, din categorii defavorizate. Începând de ieri și până pe 13 septembrie, Constanța găzduiește întâlnirile din cadrul proiectului "Antreprenoriat social în Erasmus", derulat de Asociația Youth Vision. 


Timp de o săptămână, 24 de tineri din Polonia, Italia, Portugalia, Bulgaria, Grecia, Franța, Spania și România vor afla cum își pot îmbunătăți condițiile de viață și ce oportunități există pentru persoanele dezavantajate sau care fac parte din categorii vulnerabile, cu ajutorul antreprenoriatului social. 


În cadrul proiectului, tinerii vor învăța de la traineri, prin intermediul activităților și sesiunilor deschise, ce instrumente să folosească și cum să-și dezvolte abilitățile și cunoștințele, pentru a facilita și contribui la dezvoltarea afacerilor sau proiectelor sociale. Vizați sunt în special tinerii care nu au un loc de muncă, sunt șomeri sau care nu urmează niciun program educațional sau de formare. 


În 2017, România s-a plasat pe un nedorit loc 5 în Uniunea Europeană la proporția tinerilor între 18 și 24 de ani, aflați în categoria NEET, cu un procent de 19,3%. În fruntea clasamentului se află Italia (25,7%), Cipru (22,7%), Grecia (21,4%) și Croația (20,2%), în timp ce Bulgaria se află imediat după noi, cu 18,6%. 


"Ideea proiectului a fost identificată în cadrul training-ului «See the key» («Cum să vezi cheia»), derulat tot la Constanța, în iunie 2018, și a venit din necesitatea de a contribui la reducerea șomajului în rândul tinerilor cu oportunități reduse prin rezolvarea problemelor comunității. De altfel, antreprenoriatul social este un fenomen care a început să prindă rădăcini și în România și se referă la acele afaceri care au un alt scop în afară de profit. Cum ar fi, de exemplu, să dea de muncă unor persoane care cu greu ar reuși să se angajeze într-o companie obișnuită: oameni foarte săraci sau trecuți de 50 de ani, oameni cu diferite dizabilități, tineri din categorii defavorizate, mame singure", explică președintele Asociației Youth Vision, Daniela Pricop Enescu. 


Activități la Constanța 
Pentru a înțelege mai bine fenomenul antreprenoriatului social și cum poate ajuta acesta la dezvoltarea și integrarea tinerilor în câmpul muncii, grupul de lucru va vizita centrul vechi împreună cu Diana Slav și va desfășura o activitate în cadrul Intelect Parc, din incinta Complexului Muzeal de Științe ale Naturii Constanța. Până în prezent, peste 150 de tineri au ajuns la Constanța prin intermediul Asociației Youth Vision, ca participanți în programele Erasmus+. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3118 secunde