O veste excelentă! Cum și când vizităm bisericuțele de cretă de la Basarabi

1342
3

Articole de la același autor

Dacă, în urmă cu trei luni, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța inaugura primul monument reconstituit în mărime naturală, cu înaltă fidelitate, Mormântul Hypogeu, în curând, va fi gata și Complexul rupestru de la Basarabi. Specialiștii de la Institutul Național de Cercetare - Dezvoltare pentru Optoelectronică (INOE) lucrează intens, zilele acestea, la reconstituirea la scară 1:1 a patru bisericuțe din cretă de la Basarabi.

Cercetători din cadrul INOE, în colaborare cu restauratori, artiști plastici, arheologi, cu toții vor crea patru replici 3D a patru bisericuțe din cele șase existente, datând din secolul X p. Chr. Este un proiect de anvergură, care va fi pus în practică la Constanța.

Specialiștii de la INOE au sca-nat deja toate monumentele din Constanța. Autoritățile locale din Constanța, cele din Murfatlar, împreună cu conducerea Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC), vor găsi o soluție pentru a stabili unde vor fi amplasate reconstituirile executate de specialiștii de la INOE. Constănțenii vor putea admira bisericuțele în mărime naturală și vor putea afla informații despre acest obiectiv unic în România. În prezent, constănțenii și turiștii pot afla informații despre aceste bisericuțe vizitând MINAC.

Directorul muzeului, Gabriel Custurea, a declarat că o lungă și valoroasă colaborare a INOE cu Muzeul de Istorie aduce aceste monumente unice din România mai aproape de constănțeni. Pe lângă reconstituirea celor patru bisericuțe, pe agenda conducerii muzeului se află reconstituirea altor trei morminte pictate, datând din secolele IV-VI p. Chr.

v v v

În urmă cu trei ani, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie, în parteneriat cu Consiliul Județean, a implementat proiectul "Misterul din dealul de cretă - Bisericile Rupestre de la Basarabi". Obiectivul proiectului a fost des-chiderea porților Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța către publicul din întreaga lume prin digitizarea și punerea în circulație națională și internațională a monumentului creștin de la Basarabi, precum și machetarea Bisericilor de cretă și expunerea într-un spațiu destinat publicului larg.

Custurea a declarat că, în urmă cu trei ani, s-au inventariat cele șase biserici săpate în dealul de cretă - Complexul de la Basarabi/Murfatlar, monument unic din țara noastră. Bisericuțele au fost supu-se procesului de digitizare, fără a crea vreun prejudiciu acestor valori culturale. Fotografierea panoramică, scanarea și realizarea modelului virtual al bisericilor de cretă au fost doar câteva dintre obiectivele proiectului. Prezentarea 3D și fo-tografiile din interiorul complexului rulează și pe ecranele amplasate în interiorul muzeului. Autoritățile au urmărit promovarea în spațiul virtual a Bisericilor rupestre de la Basarabi, monumentul nefiind în prezent accesibil publicului larg.

"Complexul rupestru are o importanță deosebită pentru istoria creștinismului. Așteptăm cu nerăbdare finalizarea proiectului. Sunt convins că aceste replici vor stârni interesul turiștilor pentru bogăția culturală din zona noastră ", ne-a declarat primarul orașului Murfatlar, Valentin Saghiu. 

Comentează știrea

avi
30 septembrie 2015
Cum și când vizităm bisericuțele de cretă de la Basarabi

Si totusi: "Cum și când vizităm bisericuțele de cretă de la Basarabi" Citind titlul articolului ma asteptam sa aflu din continutul acestuia. Doamna Ana FULAȘ IONESCU puteti sa ne lamuriti? Daca nu, schimbati va rog titlul. Multumesc

2. Comentariu marcat ca fiind necorespunzător

Acest comentariu contravine regulilor și condițiilor de utilizare a site-ului CugetLiber.ro. Conținutul lui poate fi inadecvat sau chiar ofensator pentru vizitatori. Daca ai luat la cunoștință avertismentul și dorești să citești acest comentariu pe propria răspundere click aici.

Liana
30 septembrie 2015
Afacerea fenomenala!

Afacerea fenomenala! Daca ai biblioteca acasa si vrei sa o imbogatesti cu inca o carte extraordinara, tocmai ai gasit afacerea care ti se potriveste perfect! Mai pui o carte pe raftul bibliotecii tale personale si pornesti sa castigi bani in cea mai simpla afacere posibila! Ai numai avantaje aici! Si totul e foarte usor! Te ajutam noi sa reusesti! Cere acum detalii la adresa de email:

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.616 secunde