Opereta „Voievodul țiganilor”, reprogramată pe scena Teatrului „Oleg Danovski”

176
Opereta „Voievodul țiganilor”, reprogramată pe scena Teatrului „Oleg Danovski” - voievodultiganilor1-1638785819.jpg

Articole de la același autor

Teatrul Național de Operă și Balet ”Oleg Danovski” invită publicul la opereta „Voievodul țiganilor” de Johann Strauss (fiul), programată sâmbătă, 11 decembrie 2021, de la ora 18:30.

Pe scenă vor urca Răzvan Săraru, Laura Eftimie, Lucia Mihalache, Silvia Simionescu, Daiana Gavrilescu, Aurelian Ghițoi Debut, Mircea Găvan Debut, Mădălin Băldău, Marius Eftimie, Octavian Minea, Cristian Parmac, Ștefan Acsinte, Marian Irimia, Iulian Bratu, Matias Eftimie, David Popescu.

Regia artistică, libretul, text proză, scenografia și light design sunt semnate de Lucia Cicoară-Drăgan, iar conducerea muzicală va fi asigurată de dirijorul Tiberiu Oprea. Maestru cor Adrian Stanache.

Premiera mondială a operetei „Voievodul țiganilor” a fost pe 24 octombrie 1885 la Teatrul de la Viena. Acțiunea se petrece în ținutul bănățean, aproape de orașul Timișoara în anul 1741, la 24 de ani după lupta de la Belgrad.

Uvertura aduce în atenția spectatorului fuga ultimului pașă al Timișoarei, Mehmed Ali, împreună cu boierul Gaspar Barinkay proprietarul castelului.

 Locul este un străvechi cuib al familiei Barinkay lângă Timișoara, chiar la marginea mlaștinilor Begăi. Pașa își încredințează mica fetiță, pe nume Saffi, unei țigănci, împreună cu un document – actul ei de naştere, adaugă o pungă generoasă cu aur, mantia şi diadema sa. Cipra păstrează acest document, ocrotind micuța făptură. Paşa se desparte cu durere de copilă, intuind acea despărţire definitivă. Jokai Mor povesteşte cu tristeţe episodul decapitării lui Mehmed-Ali, la Istanbul, învinuit de înaltă trădare, cedând cetatea Timişoara în favoarea lui Eugen de Savoya.

Prezentăm pe scurt personalitatea lui Eugen de Savoya: comandant suprem al trupelor imperiale habsburgice din sec. al XVIII- lea din Europa, spirit iluminist influențat de gândirea lui Rousseau, Voltaire, Montesquieu. În timpul războiului austro-turc 1716-1718, după cucerirea Petrovaradinului (Oradea) la 5 august 1717, Eugen de Savoya cucerește cetatea Timișoara, ocupată de turci încă din anul 1552.

 După ce am aflat lucruri interesante de la începutul uverturii, continuăm firul acțiunii cu 25 de ani mai târziu, mai exact la reîntoarcerea fiului rătăcitor pe meleagurile sale natale. Acesta aude într-un vis un cântec duios, pe care mama sa mereu îl cânta.

Biletele se pot achiziționa de la Agenția Teatrului și online. Regulament, info spectatori în contextul COVID-19, info bilete și Agenție pe www.tnobconstanta.ro/bilete.

Biletele achiziționate pentru spectacolul „Voievodul țiganilor” din 31 octombrie 2021 sunt valabile la acest spectacol.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5096 secunde