Prof. univ. dr. ing. Mihai Gîrțu, candidat la funcția de rector al UOC:

"Ovidius trebuie să devină Universitate Europeană a Mării Negre!"

4194
75
Cotat cu prima șansă în bătălia pentru funcția de rector al Universității "Ovidius" Constanța (UOC), prof. univ. dr. ing. Mihai Gîrțu a acordat un interviu în exclusivitate pentru "Cuget Liber", în care își prezintă o parte a proiectului managerial și vorbește despre perspectiva europeană a universității de la malul mării.

- Dle. profesor, ce v-a determinat să intrați în cursa pentru fotoliul de rector al Universității "Ovidius"?

- În primul rând, Universitatea are nevoie de o schimbare atât în ceea ce privește felul în care este condusă, direcția în care se îndreaptă, cât și în ceea ce privește atmosfera dinăuntrul său.

- Și cum este atmosfera actuală la Universitatea "Ovidius"?

- Pe fondul crizei care a afectat România și întreg mapamondul, au apărut probleme legate de finanțare insuficientă, de blocare a avansărilor, a promovărilor, de ridicare exagerată a ștachetei, cărora li se adaugă relații dificile de conlucrare cu ceilalți colegi. Astfel, se simt o descurajare profundă și o lipsă de perspectivă a cadrelor didactice care, inevitabil, se transmit și studenților. Toată această stare de spirit trebuie să se schimbe și cred că pot fi cel mai bun promotor al schimbării.

O echipă tânără și competentă

- Demarați un proiect ambițios, așa că veți avea nevoie de o echipă pe măsură.

- Da, este o excelentă apreciere. De fapt, ceea ce m-a făcut să candidez a fost încrederea că pot alcătui o echipă puternică, formată din oameni tineri, competenți, integri, capabili să motiveze și să atragă alături de ei comunitatea academică și studenții, pentru a da o nouă direcție și o nouă speranță universității.

- Care considerați că este noua viziune, noua direcție a Universității "Ovidius"?

- Analizând punctele tari și oportunitățile existente și în principal poziția strategică a universității, aflată la marginea răsăriteană a Uniunii Europene, la malul Mării Negre, este firesc să folosim avantajele pe care le avem față de competitori. Dacă ne-am compara cu universități din aceeași categorie de educație și de cercetare, cum ar fi cele din Craiova, Galați, Bacău, Sibiu etc, este evident că, deși misiunea asumată poate fi similară, există particularități care individualizează în mod distinct Universitatea "Ovidius". Dacă am analiza argumente economice, localizarea în Dobrogea, la malul mării, face firească dezvoltarea unor domenii care să răspundă nevoilor angajatorilor regionali. Unde, dacă nu la Constanța, putem avea ingineria transportului maritim, inginerie costieră, ecologie marină și a Deltei, agricultură și industrie alimentară, energetică eoliană, nucleară și solară, prelucrarea petrolului, turism etc.

- Universitatea "Ovidius" este amplasată într-un spațiu model de conviețuire interetnică. Cum veți fructifica acest avantaj?

- Așa este și, dacă avem în vedere tradițiile istorice și culturale, caracterul multietnic și multifuncțional al regiunii, este firesc să dezvoltăm la Universitatea "Ovidius" studii care să pună în valoare istoria milenară comună din regiunea Mării Negre. E normal să avem la Constanța o instituție în care să se studieze tradițiile, istoria, religia tuturor minorităților din zonă. Dobrogea este o zonă în care se vorbesc multe limbi, iar specializările Facultății de Litere sunt foarte căutate. Luând fiecare facultate în parte, putem stabili pentru fiecare dintre ele priorități ce țin de poziția strategică. De exemplu, la Drept, trebuie pus accent pe Drept maritim și Legislație portuară. În concluzie, specificul regional deschide căi de dezvoltare a Universității "Ovidius" ca Universitate Europeană a Mării Negre.

Promovare a valorilor, transparență, onestitate

- Ce mesaj le transmiteți colegilor dvs., cadrelor didactice ale universității?

- Cea mai importantă resursă a universității se regăsește în oamenii ei, cadre didactice de cercetare și administrație deopotrivă. Fiecare are rolul său. Ne dorim cu toții un mediu stabil și sigur în care să lucrăm cu plăcere și cu sentimentul datoriei împlinite. Ne dorim să putem promova în mod onest, urcând pas cu pas treptele academice pe măsură ce devenim dascăli mai buni și cercetători mai experimentați. Pentru ca toate acestea să se întâmple, universitatea trebuie să pună la dispoziție o infrastructură care să stimuleze dezvoltarea personală a cadrelor didactice și o atmosferă de transparență și onestitate care să asigure afirmarea tuturor celor valoroși. Un prim pas în acest sens poate fi făcut prin elaborarea unor criterii de evaluare a activității care să armonizeze activitățile didactice de cercetare și administrative și care să echilibreze competiția între diversele categorii de cadre didactice. Condițiile de scoatere la concurs a posturilor și modalitatea de desfășurare a concursurilor trebuie să fie transparente și să conducă la promovarea onestă a celor valoroși. Nu putem fi acord cu practicile ce amintesc de vasalitate și Evul Mediu. Nu în ultimul rând, îmi doresc să putem asigura prin competiție participarea cadrelor didactice la conferințe și manifestări internaționale de prestigiu.

- Dar studenților ce le transmiteți, vor avea ei o viață mai bună cu Mihai Gîrțu la conducerea universității?

- În primul rând, trebuie să transformăm sintagma "Învățământ centrat pe student" în realitate de zi cu zi. Toate acestea pornesc de la implicarea cu adevărat a studenților în luarea deciziilor privind ce și cum învață, privind modul în care au loc activitățile practice și în general serviciile sociale studențești. Atunci când studenții sunt partenerii noștri și lucrăm împreună la contracte de cercetare, această expresie des utilizată prinde în fine viață. Putem arăta că ne pasă atunci când debirocratizăm secretariatele facultăților, prin management informatizat, când flexibilizăm traseele educaționale prin modularizarea programelor de studii, conducând la o pregătire ceva mai diversă și la interdisciplinaritate, când asigurăm competențe transversale, ceea ce angajatorii numesc soft skills, care să le poată permite integrarea mai facilă pe piața muncii. Până acum, universitatea se concentra în special pe pregătirea de specialitate. Este momentul să avem în vedere și capacitatea de lucru în echipă, abilitatea de a lucra independent pe proiecte, posibilitatea de a rezolva conflicte și de a negocia, într-un cuvânt, competențe transversale cărora nu li s-a dat suficientă atenție până acum.

În fine, experiența de student la "Ovidius" trebuie să fie una memorabilă, prin organizarea de evenimente extracurriculare care să îi atragă, precum spectacole, concerte, cenacluri, dezbateri etc.

De asemenea, vor fi acordate burse de studii în străinătate și vor fi organizate târguri de joburi și orientare profesională, pentru a facilita găsirea unui loc de muncă după absolvirea facultății.

Comentează știrea

75 comentarii. Pagina 2 din 8. Click pe pagina dorită : 1 2 3 ...8 
Un asistent universitar
26 ianuarie 2012
Tupeul lui Epure

Pentru colegii din Universitatea Ovidius: DE CE SA ALEGEM UN CANDIDAT CARE NE AMENINTA ACUM SI NE VA PEDEPSI CA RECTOR? NU va lasati intimidati de un candidat care in mod real nu are sanse!

Liderul de Opinie
26 ianuarie 2012
MAMUT EDEN

În loc de programe concrete, am primit vorbe goale și constat cu stupoare că alternativele pe care le avem constau tot într-o triadă de pe vremea lu’ Conu Iancu:un reprezentant al partidului de la putere-MARIAN COJOC,un reprezentant al celui din opoziție-MAMUT EDEN și evident reprezentantul masoneriei-MIHAI GIRTU

student
26 ianuarie 2012
pentru 10 si 11

Nu va agitati fratilor,EPURE este inofensiv,PANAIT este cu Boskoff mentorul sau,asa ca nu va faceti griji

Lectorul universitar
26 ianuarie 2012
Felicitari ziarului Cuget Liber!

Felicit ziarul Cuget Liber pentru echidistanta si profesionalismul in prezentarea realitatilor din universitatea Ovidius! Este foarte bine ca prezentati informatii reale prin care contracarati campania de minciuni a candidatului Epure. O intrebare: Domnule ministru Funeriu stiti ca la universitatea Ovidius candidatul Epure incearca instaurarea unei dictaturi personale?

Observatorul
26 ianuarie 2012
Pentru numarul 14

Epure are un tupeu imens si abilitatea de a minti fara sa clipeasca! Este sprijinit de Anghel Panait care ii asigura un lobby pe langa factorii de putere si echipa tehnica de postaci si zvoneri - echipa de sunete !-cum ar fi cei de la nr 12 si 13. El si Epure incearca prin minciuni si santaje sa castige puterea in universitate dar se autoiluzioneaza! Vor pierde in mod jalnic!

UOC
26 ianuarie 2012
Marian Cojoc

Vreau sa fiu prorector in continuare,sant o persoana capabila de orice si o sa va dau un exemplu:la inmormantarea profesorului Mandanopol m-am pronuntat ca daca cineva se duce la priveghi va avea de a face cu mine si va "zbura" din universitate,asta este stilul meu de ofiter activ in jandarmerie si vreau sa arat intregii lumi universitare constantene ca DL. MIHAI GIRTU partenerul meu in alegerile pentru functia de rector ca nu trebuie sa ia in seama ca A FOST CRESCUT DE PROF. MANDANOPOL SI INITIAT IN TAINELE FIZICII si daca ar auzi din mormant ceea ce face GIRTU MIHAI sigur il va pedepsi pe MIHAI GIRTU. Sant disperat sa nu se supere pe mine VICTOR CIUPINA care mi-a aratat drumul in viata si nu vreau sa pateasca ceva acum la onorabil varsta de 70 de ani.In schimb,in constiinta mea eu nu as fi fost de acord cu ceea ce face MIHAI GIRTU incheind un parteneriat cu mine impotriva moralitatii din punct de vedere al prof. Mandanopol. Trageti voi concluzia ce fel de om este MIHAI GIRTU.

Dan Dobre,laborant la Fac. de Fizica
26 ianuarie 2012
pentru numarul 16

Sustin ceea ce spune la numarul 16,deoarece toti am fost jigniti prin atitudinea dlui. cojoc la priveghiul lui mandanopol,si tot nu inteleg de ce decanul nostru girtu mihai s-a aliat cu o astfel de persoana. mihai,tine minte ca dan mandanopol te-aadus la facultatea de fizica si tot el a avut grija de tine si tu cefaci!?!?....eu sant de la infiintarea facultatii de fizica,dar atata ipocrizie din partea unui profesor nu am vazut

UOC
26 ianuarie 2012
pentru numarul 15

ATENTIEEEE...A IESIT MARIOARA COJOC LA POSTARI....IARA STAI MARIOARO IN BIROU SI FUMEZI CA NEBUNA SI BAGI POSTARI LA GREU!!!...TU CAND MAI MUNCESTI MARIOARO...hahahah...vrem ca toti profesorii sa fie ca tine

Asistentul de serviciu
26 ianuarie 2012
Pentru UOC nr 16

Domnule Epure daca tot considerati ca dvs. sunteti cel mai potrivit pentru functia de rector de ce nu participati la o dezbatere deschisa , fara un "scenariu" care sa va avantajeze, fara hartiuta scrisa dinainte, in fata comunitatii academice, cu profesorii ce sunt contracandidatii dvs? Sau va este frica sa nu se vada ca nu sunteti capabil sa purtati o discutie academica, fara injuraturi si expresii suburbane?? PS Ce limbi straine vorbiti in mod fluent?

Noul profesor
26 ianuarie 2012
Pentru UOC "luptatorul pentru democratie" Epure!

Stimati colegi nu va lasati pacaliti de smecheriile de cartier ale lui Epure! Am vazut din postarile de aici si din spusele colegilor universitari ca Epure incearca sa intimideze si suna in disperare prin universitate pentru a convinge oamenii sa-l voteze. Se lauda la prieteni ca el va fi viitorul ministru al educatiei, dupa ce-l va da jos pe Funeriu. Vrabia malai viseaza si Epure se viseaza rector! Domnule Epure aveti cumva un vis in care - la fel ca Charlie Chaplin- va jucati cu o minge imensa a globului pamantesc? La psihiatru ati mers mai recent?

75 comentarii. Pagina 2 din 8. Click pe pagina dorită : 1 2 3 ...8 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4723 secunde