Victorie amară!

Părinții nu mai plătesc paza la Liceul "Traian", dar nici nu mai păzește nimeni copiii

1608
Părinții nu mai plătesc paza la Liceul

Articole de la același autor

Părinții nu vor mai plăti paza unităților de învățământ. Deocamdată, doar la Liceul Teoretic "Traian" din Constanța. Avocatul Poporului a recomandat conducerii unității de învățământ să renunțe la cotizația asociației de părinți și să rezolve problema pazei cu sprijinul autorităților locale și a Inspectoratului Școlar Județean Constanța. Și pentru că instituțiile statului se mișcă cu încetinitorul atunci când vine vorba să dea bani, Liceul "Traian" va avea, deocamdată, doar paznici de noapte. Ziua, se vor ține ușile încuiate! 


La o lună după declanșarea scandalului cu fondul școlii colectat la Liceul Teoretic "Traian" din Constanța, lucrurile sunt departe de a fi clare și rezolvate. Conducerea școlii va trebui să se îngrijească de asigurarea pazei unității de învățământ, renunțând la banii strânși de părinți, care plăteau contractul cu firma de securitate. Însă, în prezent, nu se știe cum va fi asigurată paza, pentru că liceul va rămâne, de la 1 decembrie, fără agent de securitate pe timpul zilei, dar cu doi paznici pe timp de noapte. 
Directorul unității de învățământ, prof. Gabriela Costea, susține că a cerut sprijinul autorităților locale și al Inspectoratului Școlar Județean Constanța, dar, deocamdată, nu are un răspuns concret. 


"Am depus solicitări și către Primăria Constanța și către ISJ Constanța. De la Inspectoratul Școlar Județean nu am primit nici măcar un răspuns, deși au trecut cele 30 de zile prevăzute de lege. Suntem însă în plină procedură de selecție a firmei care va monta sistemul de alarmă, cu fonduri de la Primăria Constanța", a declarat, pentru "Cuget Liber", directorul Gabriela Costea. 


Atenție, se încuie ușile liceului!
Roxana Șerban, reprezentantul elevilor de la Liceul "Traian" și vicepreședintele Asociației Elevilor din Constanța, a anunțat că, la 1 decembrie, va înceta contractul dintre asociația de părinți și firma de pază. 


"Rezultatele anchetei desfășurate de către Avocatul Poporului au reconfirmat faptul că, până la ieșirea în spațiul public pe acest subiect, conducerea liceului nu a întreprins niciun demers în vederea obținerii finanțării pentru pază umană/supraveghere video. Foarte bine că ați început demersurile în vederea asigurării pazei! Foarte rău că abia acum!", spune Roxana Șerban. 


Potrivit acesteia, paznicii de noapte vor rămâne în continuare în tura de noapte, pentru că liceul nu are un sistem antiefracție și alarmă, iar în timpul zilei, ușile se vor ține încuiate, în-afară de pauze. 


"De ieri (n.r. - marți, 26 noiembrie), a intrat în vigoare o decizie conform căreia elevii care întârzie la ore rămân afară, în frig, întrucât ușa se închide. Oare această prevedere nu îi pune în pericol? Ce se întâmplă cu elevii navetiști? Ce se întâmplă cu cazurile în care afară plouă sau sunt grade cu minus? Nu îi primiți în liceu? Nimeni nu va mai putea intra în liceu, în această instituție publică, până la pauză?", întreabă reprezentanta elevilor. 


Așadar, deocamdată, până va fi montat sistemul de alarmă, care va fi folosit pe timpul nopții, așa cum ar trebui să fie într-o unitate de învățământ dintr-un oraș european, în anul 2020, mai toate ușile de acces vor sta ferecate. Sunt însă voci care atrag atenția ca nici așa nu este normal, contrazicând regulile de siguranță în caz de incendiu. 
"În situația unui incendiu, cutremur etc., prima măsură este căutarea cheilor de la uși…", subliniază o constănțeancă. 


Nu au cerut bani de la autorități, doar de la părinți… 
Pe de altă parte, ancheta realizată de Avocatul Poporului, Renate Weber, după ce s-a autosesizat asupra faptului că părinții sunt puși să dea bani pentru fondul școlii, a scos la iveală faptul că "dintre cele trei posturi normate de paznic, numai două dintre acestea sunt ocupate, unul fiind în prezent vacant". 


Însă, conducerea școlii susține că postul respectiv ar fi blocat. Lucru infirmat de șeful ISJ Constanța, prof. Sorin Mihai. 
"Conducerea școlii este ordonator de credite. Nu are nevoie de acordul ISJ pentru a muta paznicii de pe tura de noapte pe tura de zi sau să facă angajări pe postul vacant. Ei trebuie să se organizeze și să hotărască", a explicat inspectorul școlar general. 
Aceeași idee este susținută și de Avocatul Poporului, care invocă prevederile legislative conform cărora conducătorii unităților de învățământ au independența gestionării bugetului alocat. Iar ancheta efectuată a scos la iveală faptul că nici actualul director al Liceului "Traian", pus în funcție începând din acest an școlar, nici fostul director nu au cerut de la Primăria Constanța vreun ban pentru asigurarea pazei elevilor, deși, conform legii, erau obligați "să depună eforturi pentru creșterea siguranței în unitățile de învățământ". 


"Până în prezent, la Compartimentul Gestionarea Bazei Materiale a Unităților de Învățământ Preuniversitar, nu există înregistrată nicio solicitare conformă din partea Liceului Teoretic «Traian» cu privire la Securitate fizică sau supraveghere video", se arată în scrisoarea transmisă de Avocatul Poporului conducerii Liceului "Traian", pe data de 25 noiembrie. 
Renate Weber face mai multe recomandări, printre care trecerea celor două posturi de paznic existente deja, din regim de noapte în regim de paznic de zi, și renunțarea la cotizația Asociației de Părinți pentru asigurarea pazei, organizarea concursului pentru ocuparea celui de-al treilea post de paznic și montarea unui sistem de alarmă centralizat. De asemenea, directorul Liceului Teoretic "Traian" are obligația de a informa în 30 de zile Avocatul Poporului, prin Biroul Teritorial Constanța, cu privire la însușirea recomandării și a măsurilor dispuse. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5198 secunde