Paza școlilor cu polițiști locali, soluția găsită în orașele din județul Constanța

2101
Paza școlilor cu polițiști locali, soluția găsită în orașele din județul Constanța - fotofondpazascolilor-1579533793.jpg

Articole de la același autor

Paza unităților de învățământ în timpul orelor nu mai este un moft, ci o necesitate. În cele mai multe din școlile și liceele din municipiul Constanța, asigurarea pazei este realizată cu sprijinul asociațiilor de părinți, prin plata unei firme de securitate. În alte orașe din județ, însă, autoritățile locale au găsit soluții care nu doar îi mențin în siguranță pe elevi, dar îi și descurajează să chiulească.


În Liceul Teoretic "Emil Racoviță" din Techirghiol învață aproape 800 de elevi. Din acest an școlar, primăria din localitate a amenajat, chiar la intrarea în liceu, un punct fix al Poliției Locale. În plus, unitatea de învățământ este monitorizată video și este supravegheată de o firmă de pază și protecție.


"În urma discuțiilor pe care le-am avut și soluțiilor care au fost identificate, am reușit să aducem o firmă privată care să asigure paza Liceului «Emil Racoviță». Pe lângă paza care este asigurată de liceu, am stabilit și un post fix al Poliției Locale din Techirghiol, care se pare că are un foarte mare randament, a fost realizat un sistem video care monitorizează absolut toate holurile, sălile de curs și incinta exterioară a școlii. Deci avem patru mijloace de pază și protecție", explică primarul din Techirghiol, Iulian Soceanu.


Vestea că vor fi permanent monitorizați de un polițist local, că nu vor mai putea să plece și să vină când vor ei, i-a înfuriat pe mulți elevi. Directorul Liceului "Emil Racoviță", prof. Mirela Pisaltu, povestește că aceștia chiar au organizat și un protest, acuzând că sunt ținuți "ca la pușcărie". "Prin acest punct fix al Poliției Locale la intrarea pentru elevi, care monitorizează tot ce intră, tot ce iese, inclusiv părinții nu mai au posibilitatea să intre la voia întâmplării. Pur și simplu, dacă nu sunt convocați de cadrul didactic, nu mai pot intra în interiorul școlii. Nu doar că am asigurat paza dar am reușit să scădem numărul de absențe pe care elevii le făceau pe parcursul anului. În ce privește protestele, totul pleacă de la părinți. Dacă părinții știu să transmită mai departe acasă copiilor că modalitatea care s-a găsit este bună și este în interesul lor și pentru protecția lor, atunci și copiii înțeleg. Dar atâta timp cât părinții transmit un mesaj negativ, automat și copiii merg cu același mesaj negativ. Da, într-adevăr, nu au fost încântați de idee, dar, după ce s-au văzut rezultatele bune, în sensul în care părinții au simțit că și copiii lor sunt în siguranță, nu mai chiulesc de la ore, rezultatele la învățătură au fost mai bune, au venit și au sprijinit acest program. În prezent, nu mai avem nicio problemă din acest punct de vedere", a subliniat edilul.


"Dacă se întâmplă o nenorocire, cine este tras la răspundere?"
În multe localități, reprezentanții autorităților susțin că nu există cadru legal care să le permită să asigure costurile pazei unităților de învățământ. Iulian Soceanu, însă, susține că este o concepție greșită. "Să vină cineva să îmi impute mie sau să găsească vreo ilegalitate pentru faptul că am ales singura soluție corectă și normală pentru a-i ocroti pe copii. Da, îmi asum această responsabilitate, și când o fi să ne judece cineva pentru un lucru făcut pentru siguranța copiilor, atunci o să fiu tras la răspundere. Dar, dacă se întâmplă o nenorocire, cine este tras la răspundere? Eu mi-am asumat ca primar acest lucru",  a mai adăugat primarul din Techirghiol. 


Costuri mai scăzute și la Mangalia
Și în Mangalia, unitățile de învățământ vor fi păzite, din acest an, de către Poliția Locală, primăria renunțând la contractele cu firmele de pază.


"Unele firme de pază nu își îndeplineau obligațiile contractuale, iar în școli și grădinițe sau în apropierea acestora au avut loc, în ultimii ani, mai multe incidente nedorite, culminând cu comercializarea unor substanțe interzise. De aceea, am decis să desfășurăm această activitate cu angajați ai Poliției Locale, special instruiți în acest sens", a explicat primarul Radu Cristian.
Acesta a mai spus că prin această măsură se vor reduce și costurile, întrucât bugetul anual pentru salariile polițiștilor însărcinați cu’paza școlilor va fi mai mic decât facturile firmelor de pază, plătite din bani publici.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.655 secunde