Pe 1 ianuarie 2010 îl prăznuim pe Sf. Vasile

392
Sf. Vasile, episcopul Cezareii, este unul dintre cei mai importanți părinți ai Bisericii Ortodoxe și, totodată, unul dintre cei mai mari teologi creștini.
El s-a născut în Pont, în jurul anului 329 și a murit în Cezarea în ziua de 1 Ianuarie 379.
El provine dintr-o familie creștină binecunoscută: tatăl său, Sf. Vasile cel Bătrân, a fost un renumit învățător în Pont, iar sora sa, Macrina, și fratele său, Grigore din Nyssa, au devenit, de asemenea, sfinți. Sf. Vasile a studiat în Cezarea, iar mai apoi la Constantinopol și Atena, remarcându-se încă de tânăr prin profunde cunoștințe în filosofie, astronomie, geometrie, medicină și retorică.
La Atena, a legat o strânsă prietenie cu Grigore Nazianzus, care a fost întotdeauna impresionat de inteligența și spiritul său profund.
Sf. Vasile a devenit apoi un strălucit profesor în Neocezarea.
Sub influența sorei sale Macrina, Vasile se apropie mai mult de biserică, iar episcopul Cezareii, Dianius, care îl aprecia deosebit de mult, îl încurajează să accepte o slujbă bisericească.
În căutarea căilor spre perfecțiune, Vasile vizitează multe mânăstiri din Egipt, Siria, Palestina și Mesopotamia. La întoarcerea în Pont el înființează o mânăstire pe malul Iris-ului.
Scrierile sale din acea perioadă pun bazele vieții monahale sistema-tice și de aceea Sf. Vasile este consi-derat părintele monahismului oriental.
La 14 Iunie 370, Sf. Vasile este ales episcop al Cezareii, cel mai important susținător al său fiind Grigore Nazianzus. O mare atenție a acordat Sf. Vasile păturii sărace și celor oprimați, inițiind nenumărate acte de caritate.
Sf. Vasile moare în anul 379, iar la înmormântarea sa participă un imens număr de creștini, evrei, păgâni, localnici și străini, ca dovadă a marii sale popularități.
Scrierile sale au o mare importanță teologică și au fost traduse pe tot globul. Sf. Vasile este unul dintre "Cei Trei Capadocieni" (alături de Grigore din Nyssa și Grigore Nazianzus), fiind totodată și cel mai important dintre ei.
Sf. Vasile este serbat pe data de 1 Ianuarie și, de asemenea, pe 30 Ianuarie, împreună cu Sf. Ioan Gură de Aur (Chrysostom) și Sf. Grigore (Nazianzus) (Sfinții Trei Ierarhi - sărbătoare hotărâtă în 1081 de către Ioan, Patriarhul Constantinopolului, în memoria acestor trei mari sfinți și teologi ortodocși).

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Joi, 24 Decembrie 2009
Stire din Cultură-Educație : Crăciun fericit!
Pagina a fost generata in 1.3571 secunde