Periplu prin istoria artei, reflectată în pagini de roman

283

Articole de la același autor

Dacă doriţi să mergeţi la Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța, înainte de a vă lua cărţile care vă interesează, vă puteţi opri câteva minute şi în holul de la etajul I pentru a admira expoziția „Romane inspirate din opere de artă”. De fapt, sunteţi invitaţi la un periplu prin istoria artei, reflectată de data aceasta în pagini de roman.

Vizitatorii vor fi purtați prin celebrele ateliere pariziene ale pictorilor din Belle Epoque, printre muzele și balerinele „albastre” ale lui Degas și prin Viena lui Gustav Klimt. Totodată, laguna venețiană vă oferă și ea gravuri minunate ale Serenissimei Republici a Dogilor, în timp ce Rusia lui Stalin transformă ireversibil compozițiile lui Șostakovici.

„Lumina de aur a picturilor flamande se revarsă în Amsterdamul lui Rembrandt, iar umbrele ce ascund interioare somptuoase amintesc de Nocturnele lui Chopin. Vă invităm să pătrundem împreună în catedralele grandioase ale Lumii Apusene pentru a asculta, parcă într-o reîntoarcere permanentă, cantatele și oratoriile lui Bach, îl urmăm pe Jan van Eyck la Curtea Portugaliei, dar și pe Rafael în apartamentele papale. Apocalipsul lumii noastre este redat de Hieronymus Bosch, dar și de evacuarea parcă ireală a tuturor operelor de artă din Ermitajul celui de-Al Doilea Război Mondial. Pana lui Flaubert și cugetările lui Voltaire vă vor duce cu gândul la Franța Evului Mediu și la seria de tapiserii țesute în Flandra anului 1500”, ne-a declarat bibliotecarul Andreea Bușe, de la Secția Împrumut pentru Adulți.

Ea a precizat că din expoziţie nu lipsesc capodoperele lui Leonardo Da Vinci și o nouă perspectivă asupra relațiilor dintre Mona Lisa și maestru, dar și dintre Mary Shelley și carismaticul Lord Byron. Scurta călătorie printre operele vremurilor de mult apuse se încheie în Sudul însorit al Franței, prezent în galbenul inconfundabil al florii-soarelui lui Van Gogh.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3168 secunde