Peste 10 milioane de lei investiți în reabilitarea Muzeului de Istorie

1399
Peste 10 milioane de lei investiți în reabilitarea Muzeului de Istorie - 2f165dc3bf83040513ee594704271bbc.jpg
Ieri, la Muzeul Național de Istorie și Arheologie Constanța (MINAC), a avut loc lansarea ordinului de începere a lucrărilor în cadrul proiectului "HIPERB - Muzeu al secolului XXI pentru turiștii din Constanța", proiect finanțat în cadrul Programului
Operațional Regional.

În conformitate cu rezultatele expertizei tehnice, clădirea mu-zeală a fost încadrată în clasa de risc seismic "Rs I" corespunzător construcțiilor cu risc ridicat de prăbușire la cutremure de pământ, având intensități corespunzătoare zonelor seismice de calcul.
Potrivit directorului general al Direcției de proiecte din cadrul Consiliului Județean Constanța, Sevil Sumanariu, dacă acest muzeu nu este consolidat, orice refacere interioară a lui nu ar avea sens.
"A fost nevoie de această consolidare, deoarece clădirea este încadrată în clasa de risc seismic 1, construcții cu risc ridicat de prăbușire la cutremure, iar soluțiile de consolidare propuse de către proiectant, acceptate spre finanțare, constau în introducerea de pereți structurali de beton armat pe toată înălțimea clădirii până la fundație", a explicat Sevil Sumanariu.

"Gradul de siguranță în clădire este de 20%"
Soluțiile de consolidare prevăd introducerea de pereți structurali de beton armat pe toată înălțimea clădirii, până la fundații (cca. 35 m înălțime). Introducerea acestor pereți implică realizarea de fundații noi și realizarea de legături eficiente cu planșeele clădirii. Pe lângă consolidarea pe direcție verticală, este necesară și realizarea unui planșeu general de beton armat peste mansardă, deoarece, în timpul cutremurului din 4 martie 1977, aceasta a fost serios avariată.
"Consolidarea acestei clădiri se va face numai pe interiorul curții interioare, astfel încât să transferăm toată posibila acțiune seismică, în viitor, exact în acești pe-reți", a explicat proiectantul general, prof. ing. Vlad Ion.
Potrivit președintelui CJC, Nicușor Constantinescu, acest proiect reprezintă un prim pas pentru reabilitarea Peninsulei municipiului Constanța: "Lucrăm la acest proiect de doi ani și jumătate. Fără această consolidare, nu avea sens nicio investiție. Gradul de siguranță în clădire este de 20%. Orice seism, orice cataclism poate duce la prăbușire, la distrugeri de vieți, atât în clădire, cât și în jurul ei".

Ultimele reparații, prin anii ’90
Potrivit conducerii Muzeului Național de Istorie și Arheologie Constanța, accesul turiștilor în instituție nu va avea de suferit.
"Toate lucrările au loc în curtea interioară, deci nu se atinge nimeni de circuitul muzeal. Activitatea muzeului nu este afectată cu nimic, poate doar de zgomot", a precizat Gabriel Custurea, directorul MINAC adăugând că singurele reparații, și acelea de interior, s-au făcut prin 1976-1977, când imobilul s-a transformat din primărie în muzeu, iar în anii ’90, s-au pus câteva grinzi din metal în subsolul clădirii.
Proiectul este finanțat în cadrul POR 2007-2013, Axa prioritară 5: "Dezvoltarea durabilă și promovarea turismului". Acesta are o valoare totală de 10.559.065,40 lei, din care finanțare nerambursabilă 7.270.053,40 lei. Contribuția CJC la acest proiect este de 2.248.341,87 lei. Durata de implementare a proiectului este de 19 luni, iar organismul intermediar este Agenția pentru Dezvoltare Regională Sud-Est Brăila.
În urma derulării procedurilor de achiziție publică, antreprenorul general al acestei lucrări este asocierea dintre SC Mara Construct SRL și SC Petroconst SA, cu o valoare a contractului de lucrări de 6.459.630,72 lei fără TVA. Durata de execuție a lucrărilor este de șapte luni de la data emiterii ordinului de începere.
Nicoleta BUJOR

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.521 secunde