Povestea singurei biserici din Dobrogea pictată de Tonitza. Opera maestrului, în mare pericol de degradare

1545

Articole de la același autor

Biserica Sfântul Gheorghe din Constanța are o poveste fascinantă, fiind singura din Dobrogea pictată de marele pictor Nicolae Tonitza. Anul acesta se împlinesc 100 de ani de când a fost pusă piatra de temelie la lăcașul de cult. Construită în perioada 1915-1923, biserica a fost transformată, rând pe rând, în grajd, spălătorie, în timpul războiului. Nicolae Paveliu cel care a venit cu inițiativa construirii bisericii vorbea inclusiv despre "lucruri mai de necinste", petrecute aici, potrivit preotului Lucian Iulian Săftescu. În timpului primului Război Mondial, pe când zona era ocupată de turci, unguri, nemți, bulgari, schelei montate în mijlocul bisericii i s-a dat foc.

Marea operă a lui Tonitza este astăzi profund afectată din cauza fumului de la lumânări. Ultima oară când picturile au fost curățate de funingine a fost în anii ’70, dar din cauză că s-au folosit soluții chimice, pictura a fost afectată din loc în loc. Preotul Săftescu spune că ar fi fost mult mai ușor dacă era vorba despre o pictură nouă: "Restaurarea costă foarte mult. Așteptăm experții să vedem!" Picturile în aer liber suferă de-a lungul timpului transformări și necesită o serie de intervenții pentru a reveni la culoarea inițială. Scena Învierii, a Nașterii, îngerii cu Sfânta Treime, toate picturile se află astăzi într-o stare avansată de deteriorare. S-au făcut memorii către Ministerul Culturii pentru restaurarea operei lui Tonitza. Preotul paroh Lucian Iulian Săftescu speră că în curând acest lăcaș va intra în circuitul turistic, fiind singura biserică din Dobrogea pictată de Tonitza. Amintim că marele pictor a fost angajat să picteze lăcașul în anii ’30. Deși în cursă pentru pictarea lăcașului s-au aflat zece candidați, doar trei au fost acceptați. Astfel, Nicolae Tonitza alături de colegii săi Constantin Băcalu și Buiuc s-au apucat de lucru. Echipa a fost contestată, și prin decretul primului ministru Nicolae Iorga i s-a încredințat lucrarea marelui pictor. Preotul Lucian Iulian Săftescu povestește că marele nostru pictor a fost inclusiv sabotat. Pe data de 26 octombrie 1932 Tonitza renunță la lucrare din cauză că nu a fost plătit. Se pare că partea de la intrarea în biserică a rămas nefinalizată, preotul arătându-ne că este vorba de altă mână.

Cum a apărut această biserică?

În acea vreme în Constanța mai existau doar două biserici: catedrala "Sfinții Petru și Pavel" și biserica "Adormirea Maicii Domnului 1", situată în spatele magazinului Tomis. Biserica din urmă fusese construită la inițiativa preotului Nicolae Paveliu, preotul care avea să lase constănțenilor două biserici monumente istorice. Decizia construirii bisericii "Sf. Gheorghe" este luată ca urmare a faptului că populația creștină se înmulțea, povesteș-te preotul Săftescu. La inițiativa preotului Paveliu s-a înființat o comisie pentru adunarea fondurilor necesare construirii bisericii. Primarul din acea vreme, Vergil Andronescu, a susținut inițiativa preotului Pavelescu, aprobând construirea celei de-a treia biserici din Constanța, "Sf. Gheorghe", cu bani integral de la primărie.

Probleme financiare

Lucrările începute în anul 1915 la biserica "Sf. Gheorghe" sunt sistate un an mai târziu din cauza izbucnirii războiului mondial. Abia în 1919 se reiau lucrările. Au apărut probleme legate de lipsa banilor din cauză că prețurile materialelor de construcție crescuseră. În cele din urmă s-a făcut un comitet format din funcționari publici, avocați, cântăreți și s-au strâns fonduri. În perioada 1919-1920 s-a pus acoperișul din carton englezesc. Andronescu a venit iarăși la conducerea primăriei, iar discuțiile legate de construirea lăcașului au fost reluate. S-a refăcut licitația, iar muncitorii s-au apucat de turle. În anul 1923 lucrările sunt terminate, dar în biserica construită cu piatră englezească, se slujea încă din anul 1919.

În ciuda istoriei zbuciumate, biserica rămâne în picioare. Astăzi, după un secol, sfântul lăcaș atrage în continuare mii de credincioși. Nu mulți cunosc istoria bisericii, dar îi trec pragul, fiind atrași de interiorul care nu se aseamănă cu altul. Lăcașul de cult care poartă hramul Sfântului Gheorghe se află pe Strada Romană nr. 12.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.0052 secunde