Poveștile impresionante de viață ale elevilor sportivi de la Liceul "Gh. Duca"

659
1

Articole de la același autor

La Liceul Tehnologic "Gheorghe Duca" din Constanța, performanța elevilor sportivi de la CS Cleopatra, care au adus titlul de vicecampioană a României la rugby juniori, a devenit în rândul celorlalți colegi un deziderat de mai bine și o dovadă că sportul schimbă viața.

Dincolo de această reușită, însă, sunt poveștile triste, de familie, ale sportivilor care provin de la clasele a X-a, a XI-a și a XII-a. Ieri, prof. Elena Gogu, directorul liceului, declara, pentru "Cuget Liber", că majoritatea sunt din clasa a XI-a B.

"Pot spune că este cea mai bună clasă a liceului, 18 din cei 26 de elevi fiind sportivi cazați în căminul nostru. Sunt copii care provin în mare parte din Prisăcani (Iași) sau din Pașcani și care, în urmă cu trei ani, când au fost selecționați de Vasile Chirondojan, patronul Clubului Sportiv Cleopatra, nu probaseră niciodată un trening de firmă. În primele zile când au ajuns la noi și mâncau la cantină, se săturau din pâine cu mămăligă și cereau întruna fasole. Acum, tot mergând prin cantonamente și oferindu-li-se posibilitatea de a descoperi lumea, nu au început să facă nazuri, dar stăm de vorbă altfel cu ei. Stilul lor de viață a ajuns să-i stimuleze pe colegii mai săraci, care doresc să crească și ei prin sport. Avem, spre exemplu, un elev care merge la stadion chiar dacă nu a fost selecționat, doar în speranța că va reuși cândva să-și întoarcă soarta. Mi-a mărturisit că ar face din noapte zi doar-doar i s-ar oferi o șansă la o situație mai bună", a declarat prof. Elena Gogu.

Ce-i drept, sponsorul CS Cleo-patra virează anual liceului bani mulți, vara aceasta etajul I al căminului fiind renovat în totalitate: au fost puse geamuri termopan, li s-a amenajat o sală de sport cu mese de tenis și biliard.

Același manager al instituției ne-a povestit că există cazuri de părinți ai sportivilor care sună din țară să solicite să le fie trimise alocațiile copiilor, pentru că sunt singurele surse de trai!

"Sunt controlați în permanență"

Și, totuși, viața sportivilor nu este una ușoară, după cum aveam să aflăm de la pedagogul Gheorghe Scrioșteanu: "Nu avem probleme cu disciplina, pentru că sunt controlați în permanență. Dacă îi scăpăm din mână, i-am putea pierde".

Programul elevilor sportivi începe la ora 7 cu înviorarea și micul dejun, după care, de la 8 la 12, au cursuri, ei fiind pe o altă rută de învățământ, în regim vocațional. Urmează prânzul și de la ora 14 pleacă la antrenament la stadionul din "Badea Cârțan", până la ora 17,30, când se întorc la cămin. Până la cină, este prevăzut studiu individual, care poate continua și după aceea.

Un alt cadru din liceu ne povestea că a rămas șocat, la începutul anului școlar, când a găsit pe unul dintre elevi plângând pentru că nu avea bani să se tundă: "Nu mi-am putut imagina că mai există așa ceva".

Cum la fel de impresionat a rămas pedagogul Scrioșteanu când s-a întâlnit cu unul dintre elevii săi în piața Tomis III stând de vorbă cu o femeie care vindea hrean și despre care a aflat că era de fapt mama lui: "Comercializarea acelui hrean este singura lor sursă de existență. Mai există în echipa de rugby un băiat a cărui mamă este plecată la muncă în Italia, iar tatăl lui pur și simplu nu mai vrea să știe de el".

Acești adolescenți au avut șansa de a fi descoperiți în urmă cu trei ani, la selecțiile făcute de Clubul Sportiv Cleopatra, iar acum se bucură de privilegiul de a fi devenit rugbiști de performanță, sub îndrumarea antrenorului Radu Nicolae Mocanu. 

Comentează știrea

nuconteaza
5 decembrie 2013
minciuni din cfr

cum puteti sa infloriti in halul asta...numai cacaturi scrieti

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.7094 secunde