Pregătiri pentru vaccinarea profesorilor. Unde este amenajat centrul de imunizare

1121
Redeschiderea şcolilor şi grădiniţelor a crescut riscul de infecţie cu noul coronavirus, atât în rândul elevilor, profesorilor, cât şi al celorlalţi angajaţi din unităţile de învăţământ. Cea mai mare parte din angajaţii din Educaţie nu au fost încă vaccinaţi împotriva COVID-19, aşa că se caută soluţii pentru a grăbi imunizarea acestora.

Preşedintele Comitetului Naţional de Vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a anunţat, săptămâna trecută, că se fac demersuri pentru stabilirea unor centre mobile unde să se poată desfăşura imunizarea profesorilor. Potrivit datelor strânse din teritoriu, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat, ieri, că aproximativ 60.000 de persoane angajate în sistemul de învăţământ doresc să se vaccineze în centrele mobile, în această etapă. „Există o situaţie cu 60.000 de persoane, angajaţi din învăţământ, care doresc să se vaccineze în următoarea săptămână şi sunt convins că, încă din această săptămână, se va putea organiza la nivelul fiecărui judeţ un centru de vaccinare cu echipe mobile. La nivelul zilei de ieri ( n.r. duminică, 21 februarie), aveam deja 42.000 de angajaţi din sistemul de învăţământ vaccinaţi, din care exact jumătate vaccinaţi şi cu rapel”, a precizat ministrul Educaţiei.

Potrivit acestuia, într-o primă fază, se vaccinează cu prioritate în centre mobile personalul didactic din învăţământul primar, gimnazial, liceal şi universitar. El a precizat că peste 200.000 de angajaţi din sistemul de învăţământ şi-au exprimat disponibilitatea pentru vaccinare anti-COVID. „Dintre aceştia, 42.000 s-au vaccinat deja. Se adaugă aproape 8.000 personalul din învăţământul superior medical care s-a vaccinat în calitate de personal medical, deşi este şi cadru didactic în acelaşi timp. Deci avem 50.000 de vaccinaţi, se adaugă cei 60.000 care au dorit să se vaccineze în următoarea săptămână în centre mobile. Astfel, vom ajunge la 110.000, cel mai probabil, din cei 200.000 de angajaţi care şi-au declarat disponibilitatea de vaccinare. Din învăţământul primar, gimnazial, liceal şi universitar în primă fază se vaccinează cu prioritate personalul didactic”, a mai spus Sorin Cîmpeanu.

La Constanţa, centrul de vaccinare propus de Inspectoratul Şcolar Judeţean este la Casa Corpului Didactic. În prezent, se strâng informaţii din unităţile de învăţământ despre persoanele care doresc să se vaccineze, pentru a se stabili necesarul de doze de vaccin, defalcat pe categorii de vârstă şi judeţe.

Presiuni pentru testarea elevilor

Pe de altă parte, ministrul Educaţiei a cerut Direcţiilor de Sănătate Publică să aibă disponibilitate pentru testarea COVID a elevilor şi cadrelor didactice, acolo unde nu există cabinete medicale şcolare.

„Testarea elevilor este recomandată, pentru că este singura modalitate de a avea confirmarea sau infirmarea infectării, dar ea necesită acordul părinţilor. Dacă este, de asemenea, şi personal medical în cabinetele şcolare medicale. 18% din şcoli au cabinete medicale, din păcate, nu toate cele care au cabinete medicale au şi personal medical capabil să administreze aceste teste. DSP-urile, acolo nu există cabinete şcolare, trebuie să aibă disponibilitate pentru testarea elevilor şi cadrelor didactice”, a completat Sorin Cîmpeanu.

Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă a distribuit deja peste un milion de teste în teritoriu pentru fiecare DSP, având ca destinaţie testarea elevilor şi personalului din învăţământ.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.3373 secunde