Pregătiri pentru clasa zero. Repartizare în ordine alfabetică, alegerea învăţătoarei, la noroc

1077
Pregătiri pentru clasa zero. Repartizare în ordine alfabetică, alegerea învăţătoarei, la noroc - fondpregatiripentru-1613486984.jpg

Articole de la același autor

Părinţii constănţeni care au copii de şase, şapte ani au început deja să caute şcoala potrivită pentru aceştia. Înscrierile debutează la mijlocul lunii martie şi rămâne valabilă regula introdusă anul trecut, prin care nu îşi mai pot alege învăţătoarea, repartizarea pe clase făcându-se în ordine alfabetică.

Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa a propus, pentru anul şcolar 2021 – 2022, înfiinţarea a 274 de clase zero, însumând 6.355 de elevi. Deja multe unităţi de învăţământ au lansat oferta de şcolarizare către părinţi, pentru a le oferi acestora timp să se documenteze şi să stabilească unde vor să îşi înscrie copilul. Aşa cum a fost şi în ultimii ani, bătaia cea mare va fi pe locurile din centrul municipiului Constanţa, care sunt renumite pentru rezultatele bune, dar şi pentru numărul mare de elevi din clase.

Conform calendarului stabilit de Ministerul Educaţiei, înscrierile în clasa pregătitoare se vor face în două etape. Prima etapă se va desfăşura între 15 martie şi 29 aprilie, iar cererea - tip va putea fi completată online, transmisă prin e-mail sau poştă sau depusă chiar la unitatea de învăţământ. Dosarul va trebui să conţină şi declaraţia – tip pe proprie răspundere, iar, în cazul copiilor care nu au fost deloc la grădiniţă şi împlinesc şase ani înainte de 1 septembrie 2021, şi o recomandare de înscriere în clasa pregătitoare. Conducerea şcolii are obligaţia de a asigura programare telefonică a părinţilor pentru completarea şi validarea cererilor – tip de înscriere.

În prima etapă, repartizarea copiilor se va face aleatoriu, în ordine alfabetică, astfel încât părinţii nu vor putea să-şi aleagă învăţătoarea pentru viitorul şcolar şi nici aglomerarea în anumite clase. Practic, rămâne în vigoare regulamentul introdus anul trecut de fostul ministru al Educaţiei, Monica Anisie, pentru a asigura transparenţă, echitate, nondiscriminare şi incluziune. De asemenea, nu pot fi făcute liste cu preînscrieri, organizate în afara calendarului înscrierii.



Fără evaluare psihosomatică


De asemenea, în cazul copiilor care împlinesc şase ani după 1 septembrie 2021 şi care au mers la grădiniţă, nu mai este necesară evaluarea psihosomatică realizată la Centrul Judeţean de Resurse Educaţionale. Este suficientă prezentarea unei recomandări eliberate de grădiniţa pe care a frecventat-o. Totuşi, copiii care nu au fost deloc la grădiniţă sau au revenit recent în ţară din străinătate, trebuie să fie evaluaţi psihosomatic de specialişti pentru a putea fi înscrişi în clasa zero.

Repartizarea pe clase se face, într-o primă fază, pentru copiii care au domiciliul în circumscripţia şcolii respective şi abia apoi, dacă mai rămân locuri libere, pentru cei care nu aparţin de unitatea de învăţământ cu pricina. În cazul în care un copil nu reuşeşte să prindă un loc în şcoala pe care o doreşte va putea fi repartizat la unitatea de circumscripţie, în a doua etapă. Locurile disponibile vor fi afişate atât la unitatea de învăţământ, cât şi pe site-ul Inspectoratului Şcolar Judeţean.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2892 secunde