Părinții sunt indignaţi: „Copiii sunt chinuiți la ora de sport, cu masca pe față!”

2900

Articole de la același autor

Elevii s-au întors în bănci la începutul săptămânii trecute. Cu ghiozdanele pregătite, cu dezinfectantul la îndemână și măștile de protecție pe chipurile lor inocente. Pe de o parte, părinții au răsuflat ușurați că au scăpat de cursurile online. Pe de altă parte se ivesc alte probleme: este nevoie de măsuri pentru a preveni infectarea cu SARS-CoV-2, dar chiar e nevoie ca cei mici să alerge, la orele de sport, cu măștile pe față?

„Este un chin pentru ei! Fac efort fizic, aleargă și sunt obligați să stea cu măștile pe față. Abia mai respiră sub ele! Sunt un părinte disperat, al unui copil supus unui chin. În cadrul unei ore de educație fizică, gândită chipurile pentru sănătatea lor, copiii sunt obligați să respire prin mască, ceea ce în respectivele împrejurări, devine un supliciu. Copiii sunt chinuiți, profesorii terorizați, să nu primească amenzi. Cum este aceasta o măsură preventivă?”, semnalează un părinte constănțean. În aceeași situație sunt, însă, toți copiii și părinții, căci, în acest moment, portul măștilor de protecție este impus inclusiv în timpul orelor de sport. Ceea ce este dificil. Măștile se umezesc, respirația este îngreunată, iar copiii au astfel tendința, în permanență, să ducă mâinile la nas, la gură, pentru a se șterge sau pentru a trage în jos sau în sus masca ce ar trebui să aibă rol de protecție. În felul acesta, tocmai rolul de protecție se pierde.

Reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Constanța afirmau, în cursul săptămânii trecute, cu privire la orele de sport, că vor fi desfășurate în aer liber, atât cât va permite vremea. Începând de joi noaptea, în județul Constanța a nins, astfel că orele de educație fizică s-au mutat în interior. În aceleași condiții: cu măștile pe față!

Ordinul 3.235/93/4.02.2021 al ministrului Educației și ministrului Sănătății pentru aprobarea măsurilor de organizare a activității în cadrul unităților/instituțiilor de învățământ în condiții de siguranță epidemiologică nu precizează clar dacă este obligatorie sau nu masca de protecție în timpul orelor de educație fizică. Se stipulează că „pentru desfășurarea orelor de educație fizică, elevii vor fi instruiți ca pe tot parcursul activității să nu își atingă fața, gura, ochii sau nasul cu mâinile neigienizate; la începerea și la finalul orelor de educație fizică, toți elevii trebuie să respecte normele de igienă a mâinilor prin utilizarea unor dezinfectanți pe bază de alcool”. Totodată, în legislație se arată că „masca de protecție este obligatorie pentru întreg personalul unității de învățământ și va fi purtată în sălile de clasă, în cancelarie, în timpul deplasării în incinta unității de învățământ și în timpul pauzelor, atât în interior, cât și în exterior; masca de protecție este obligatorie pentru elevii din învățământul primar, gimnazial și liceal și pentru studenți și va fi purtată în sălile de clasă, în timpul deplasării în incinta unității de învățământ și în timpul pauzelor, atât în interior, cât și în exterior; masca de protecție nu este obligatorie în cazul preșcolarilor; schimbul măștii de protecție între persoane este interzis”.

Autoritățile privesc spre Europa și spun că se mai gândesc

Referitor la acest aspect, ministrul Educației Sorin Cîmpeanu declara că situația va fi analizată, la nivel național, și luată o decizie în acord cu practicile europene. „În această dimineață am cerut o situație cu privire la practicile europene. Austria nu solicită purtarea măștii în timpul orelor de educație fizică, Belgia, Bulgaria, Estonia, Finlanda, Suedia nu solicită. Franța, spre exemplu, nu solicită, dar are precizarea că orele de sport se derulează exclusiv în spații exterioare. Luxemburg solicită purtarea măștii de la vestiar până la locul în care se derulează activitățile fizice și mai apoi, după încheierea orei de sport, în care de asemenea nu solicită, portul măștii este obligatoriu de la locul în care s-au derulat activitățile fizice la vestiare. Vom avea și punctul de vedere medical. Cred că cei cu specialitatea medicină sportivă sunt cei mai în măsură să ne aducă argumente pentru a lua decizia corectă", a afirmat ministrul Cîmpeanu. Altfel spus, oficialitățile au bătut din picior ca elevii să se întoarcă în bănci, să fie respectate măsurile preventive, dar nu s-au gândit la toate detaliile, abia după începerea celui de al doilea semestru luându-se în calcul posibilitatea schimbării regulii!

Inspectorul general școlar Sorin Mihai s-a limitat la a afirma pentru „Cuget Liber” că până în prezent nu a primit nicio înștiințare de la Ministerul Educației prin care să se fi adus vreo modificare impunerii privind portul măștii în timpul practicării sportului.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3226 secunde