Primarul Constanței, acuzat de elevi de manipulare. "Majorarea burselor este o necesitate, nu un moft!"

953
8
Primarul Constanței, acuzat de elevi de manipulare.

Articole de la același autor

Consiliul Local Municipal Constanța a votat, la sfârșitul săptămânii trecute, cuantumul și numărul burselor pe care elevii din municipiu le vor primi în semestrul al doilea al anului școlar în curs. Acestea au rămas la nivelul de anul trecut, deși reprezentanții elevilor au solicitat majorarea lor încă de la dezbaterea pe bugetul local.


Primarul Decebal Făgădău a explicat faptul că efortul financiar al administrației este unul consistent, aproape un sfert din încasările la impozitele persoanelor fizice mergând pentru fondul de burse. 


"În niciun alt municipiu sau oraș din țară, bursele elevilor nu sunt așa de mari precum la Constanța. Bursa de performanță este 300 de lei, iar bursele de studiu și de ajutor social sunt 200 de lei", a precizat edilul. Acesta a cerut, în schimb, rezultate și mai bune la învățătură. 


"M-am întristat să văd că promovabilitatea la Bacalaureat, la Constanța, nu e pe primele locuri din țară, deși noi facem un efort substanțial", a mai spus Decebal Făgădău.


50 de lei pe lună, bursă de merit


Reprezentanții elevilor susțin, însă, că "primarul a comparat merele cu perele" și că acesta nu a pomenit și de bursele de merit tocmai pentru că valoarea acestora este mult prea mică - 50 de lei pe lună. 


"Deși valorile primelor trei categorii de burse sunt suficient de adecvate, valoarea celei de merit nu este colerată cu realitatea și cu nevoile pe care elevii le au în susținerea și îmbunătățirea activității lor școlare, mai ales într-un sistem unde, din cauza dezinteresului arătat de autoritățile locale, dar și de cele centrale, noțiunea de «învățământ gratuit» și-a pierdut de mult valoarea", precizează Andrei Mihai Tănase, președintele Asociației Elevilor Constanța.


400 de lei pe lună, la București


Elevii propun o valoare de 95 de lei pentru bursele de merit, care ar putea să încurajeze școlarii și să-i stimuleze să învețe cât mai bine. Bursa de merit este acordată tuturor elevilor care au medii peste 8,50, deci, practic, aceasta este ponderea cea mai mare către care se duce fondul de burse, numărul celorlalte categorii de burse, de performanță, sociale și de studiu, fiind mult mai scăzut.


"Primarul a precizat faptul că municipiul Constanța acordă bursele cu cele mai mari valori din România, ceea ce reprezintă o tentativă de manipulare, în condițiile în care acesta a făcut comparații doar cu alte municipii, omițând sectoarele capitalei. De exemplu, sectorul 3 din București oferă elevilor burse de merit în valoare de 400 de lei pe lună, în sectorul 4 valoarea este de 200 de lei pe lună, în Cluj - 95 de lei pe lună și lista continuă. E de menționat faptul că în orașele unde valoarea bursei de merit este mai ridicată, proporțional a crescut și promovabilitatea la examenul de Bacalaureat, un exemplu bun fiind Cluj-Napoca, cu o promovabilitate de 82,75 %, situându-se între primele trei municipii din țară", mai spun reprezentanții AEC.


"Dacă există exigențe, e nevoie și de burse"


Aceștia spun că majorarea cuantumului bursei de merit la 95 de lei ar însemna un efort financiar infim pentru bugetul Constanței, având în vedere că, anul trecut, Primăria Constanța a avut un excedent bugetar de aproximativ 300 de milioane de lei.


"Dorim să îi reamintim domnului primar că, dacă există exigențe cu privire la eficiența actului educațional și, de asemenea, la rezultate cât mai bune, este foarte important să analizăm posibilele acțiuni care ar putea îndeplini aceste deziderate. În acest sens, avem speranța că acesta va conștientiza importanța pe care bursele școlare o au în viața elevilor și va alege să sprijine educația constănțeană, îndeplinindu-și promisiunile pe care le-a făcut până în acest moment față de elevi", mai susține președintele AEC.


Comentează știrea

Parinte
27 martie 2018
Burse

La Colegiul Pedagogic au fost semestre in care nu s-a acordat nicio bursa, mintindu-se ca nu se aloca fonduri de la Primarie! In realitate, insa, nu se citise legea! Se adreseaza intrebarea: elevii din clasa a XII a care au fost privati de burse in anul scolar/ semestrul mentionat au primi burse retroactiv? Cine si-a asumat greseala? Cum a fost pedepsita incompetenta?

Cristian
27 martie 2018
Hai, că m-am enervat...

... Eu nu știu cine e to'arș Tănase ăsta, marele "președinte", că nu am auzit nimic despre performanțele școlare ale 'mnealui. În concluzie, nu înțeleg tupeul unui pwlifrici căruia abia i-a dat părul pubian atunci când se adresează primarului Constanței. Așa că îmi permit să îi atrag atenția : coa'e, pentru tine Făgădău e DOMNUL primar, nu "primarul" și DUMNEALUI, nu "acesta". Am fost "suficient de adecvat", sau nu ?

elev
27 martie 2018
burse elevi

Pana azi nu s-au primit niciun fel de burse pt acest an scolar!

europeanu
27 martie 2018
Hotii la parnaie.Toti !

Pt. tovarasul primarului : fagadau este fostul supozitor al hotului mazare. Sa fie clar pt.toata lumea : fagadau e un hot ordinar,analfabet,incompetent si cu un tupeu maxim. Asa ca nu te mai enerva cristinel ca nu mai primesti solda de la primarie...

Răspuns la: Hai, că m-am enervat...
Adăugat de : Cristian, 27 martie 2018
... Eu nu știu cine e to'arș Tănase ăsta, marele "președinte", că nu am auzit nimic despre performanțele școlare ale 'mnealui. În concluzie...
ct
27 martie 2018
totusi....

in actualul context educational, cand bacalaureatul inseamna de fapt un fel de lucrare scrisa ,cu grad de dificiltate sub minim ( ca sa il promoveze toti ) cand admiterea la facultate, in 90% din cazuri se face cu o simpla cerere scrisa plus taxa, rezultatul fiind licentiati semianalfabeti peste 80% dintre ei, a cere burse de merit asa, la gramada, este chiar o nesimtire ! ati vazut notele de la simulare, stimati elevi ? meritati burse de merit ???

Cristian
27 martie 2018
Băi, nea "europeanu"...

... mondialule, solariile, galacticule... Atâția bani să câștigi tu de azi încolo, câți am luat eu până acum ( sau voi lua ), de la primărie, Făgădău sau PSD. Și atât să fii tu îndrăgit de toți cei din jurul tău, cât mi-a mie de dragi toți, dar absolut TOȚI politicienii mioritici. Mulțumit ? Că paranteză, dacă vrei, nu-i vinovat nici Mazăre, nici Făgădău de faptul că opoziția nu a fost în stare, în ultimii douăj' de ani, să livreze un contracandidat credibil. Fiindcă, orice s-ar spune, la alegerile "pe post" (președinte, primar), lumea votează "omul", nu "partidul". 2. Că de obicei, postacii încrâncenați, nu reușesc să pătrundă sensul unui articol ori a unui comentariu și sar ca broasca cu dinții în bordură pe aspecte colaterale. Drăgălașule, în comentariul meu îi atrăgeam atenție unui puțoi că are o exprimare incorectă la adresa unui om care, că ne place sau nu, ocupă o funcție de înaltă demnitate publică. Lucru care denotă o cu atât mai multă lipsă de educație, respect și bun simț cu cât el vine din partea "președintelui Asociației Elevilor din Constanța", într-un mesaj public, și nu-i o exprimare folosită de elevul x, din clasa țî, vorbind cu colegii lui în pauza mare în timp ce stă la coadă la șaorma. Panimaieși, my friend ?

Cristian
27 martie 2018
Băi, nea "europeanu"...

... mondialule, solarule, galacticule... Atâția bani să câștigi tu de azi încolo, câți am luat eu până acum ( sau voi lua ), de la primărie, Făgădău sau PSD. Și atât să fii tu îndrăgit de toți cei din jurul tău, cât mi-s mie de dragi toți, dar absolut TOȚI politicienii mioritici. Mulțumit ? Ca paranteză, dacă vrei, nu-i vinovat nici Mazăre, nici Făgădău de faptul că opoziția nu a fost în stare, în ultimii douăj' de ani, să livreze un contracandidat credibil. Fiindcă, orice s-ar spune, la alegerile "pe post" (președinte, primar), lumea votează "omul", nu "partidul". 2. Ca de obicei, postacii încrâncenați, nu reușesc să pătrundă sensul unui articol ori a unui comentariu și sar ca broasca cu dinții în bordură pe aspecte colaterale. Drăgălașule, în comentariul meu îi atrăgeam atenție unui puțoi că are o exprimare incorectă la adresa unui om care, că ne place sau nu, ocupă o funcție de înaltă demnitate publică. Lucru care denotă o cu atât mai multă lipsă de educație, respect și bun simț cu cât el vine din partea "președintelui Asociației Elevilor din Constanța", într-un mesaj public, și nu-i o exprimare folosită de elevul x, din clasa țî, vorbind cu colegii lui în pauza mare în timp ce stă la coadă la șaorma. Panimaieși, my friend ?

europeanu
27 martie 2018
Panimaiu

Problema mea e ca un hot ordinar ca mazare sau fagadau nu poate fi niciodata apelat cu domnule ci cu bai jigodie ordinara. Si nu conteaza de la ce partid e. Asta e tot. Si nici nu sunt convins ca peneleii furau mai putin. De aceea nu am inteles de ce le tii partea. Ca si copii in Constanta stiu cine fura,adica cine sunt hotii,ce si cat fura si unde au averile. Numai justitia super corupta nu stie nimic. Nu vede,nu aude,e muta.

Răspuns la: Băi, nea "europeanu"...
Adăugat de : Cristian, 27 martie 2018
... mondialule, solariile, galacticule... Atâția bani să câștigi tu de azi încolo, câți am luat eu până acum ( sau voi lua ), de la...
Pagina a fost generata in 1.4202 secunde