Profesorii constănțeni, scârbiți de POLITIZAREA învățământului

1749
12
Profesorii constănțeni, scârbiți de POLITIZAREA învățământului - invatamant-1351498346.jpg

Articole de la același autor

Discursul susținut de ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, în fața directorilor din învățământul constănțean cu ocazia întâlnirii de sâmbătă, 27 octombrie, de la Casa de Cultură, a plecat de la afirmația că "învățământul românesc s-a polarizat excesiv". 

Afirmația ministrului Ecaterina Andronescu a fost speculată de senatorul Nicolae Moga, care, prezent la întâlnire, a făcut o "corecție": "Învățământul românesc s-a POLITIZAT excesiv!", moment în care toată sala a aplaudat frenetic, grav semnal de alarmă că și la Constanța cadrele didactice s-au săturat de numirile pe criterii politice, care au bulversat sistemul educațional din temelii.

Ca dovadă, luările de cuvânt au fost cât se poate de la obiect, ele reflectând, după cum a declarat prof. Andronescu, starea generală constatată în plan național.

Prof. Daniela Blaga, directorul adjunct al Liceului Teoretic "Traian", a ridicat problema aglomerării excesive a consilierilor educativi, iar prof. Georgeta Adam, directorul Grădiniței cu program prelungit "Steluțele Mării", a continuat pe aceeași temă a sufocării cu documente, dar din perspectiva directorului care nu este degrevat de norma didactică. La fel și directorul Grupului Școlar "Ion Podaru" din Ovidiu. Prof. Corina Mihalache, directorul Grupului Școlar "Ion Bănescu" din Mangalia, a solicitat ca în cazul liceelor tehnologice proba de educație antreprenorială de la bacalaureatul profesional să fie înlocuită.

"Poziția sărumânistului"

O radiografie a hibelor actualei legislații, din perspectiva unui director de liceu vocațional, a fost oferită ministrului de prof. Andrei Szemerjai (Liceul cu Program Sportiv "Nicolae Rotaru"). Nici presa nu a scăpat nesancționată! Așadar, plecând de la speculațiile pe marginea dezastrului de la Bacalaureat, continuând cu descentralizarea, care situează directorii în "poziția sărumânistului" în fața factorilor de care depind, continuând cu resursa umană "total nemotivată financiar încă de la intrarea în sistem", prof. Szemerjai a solicitat ministrului Educației impunerea unor măsuri de sancționare dure în parteneriatul tripartit școală - elev - părinți, în așa fel încât să nu mai ajungă școala veșnica responsabilă pentru toate incidentele.

"Sper să apuc să mai fiu profesor când se va aplica sintagma «învățământul este prioritate națională» și va ajunge să primească 6% din PIB", a spus Szemerjai.

Ca dovadă că a apreciat problemele ridicate de directorul LPS, ministrul Andronescu a glumit spunând că-l propune "purtătorul de cuvânt al directorilor din România".

"Concursurile gratuite sunt binevenite"

Vizibil emoționat de prezența șefului "suprem", ca dovadă desele bâlbâieli, prof. dr. Răducu Popescu, inspectorul școlar general, a prezentat reperele strategice pe care dorește să le realizeze împreună cu colegii săi. Am reținut reînființarea centrelor de excelență și chiar a unei academii de matematică. Pentru a lămuri de față cu ministrul Educației dilema organizării concursurilor "pe bani", prof. Popescu a afirmat că oricine dorește să organizeze concursuri GRATUITE este binevenit, dar cu acordul inspectorului de specialitate. Și a anunțat că se pregătește un concurs de matematică pentru clasele a VII-a, la care vor participa elevi de la școlile nr. 38, nr. 29, nr. 7 și nr. 36 structură a Liceului "Decebal".

Veștile aduse de ministrul Educației

Plecând de la convingerea că în viitor elevii de astăzi vor avea cu siguranță mai multe joburi, prof. Ecaterina Andronescu i-a rugat pe directori să transmită colegilor să se aplece mai mult asupra capacității de creativitate și de dezvoltare a copiilor și să nu le pună frâne: "Școala este o instituție în care nu ți se iartă nicio greșeală. Dialogul cu elevii este public și trebuie să avem mare grijă cum punem subiectele în discuție". A promis că va încerca să debirocratizeze școala românească, conștientă că cele mai multe solicitări pleacă de la minister și nu de la Inspectoratul Școlar.

Și tot la capitolul promisiuni, a atins două puncte nevralgice pentru care directorii așteaptă de prea mult timp soluții. Prin noile modificări aduse Legii educației și care se află acum la Comisia de învățământ de la Senat, descentralizarea capătă o altă "formă" ca urmare a lărgirii autonomiei școlilor. De asemenea, pentru a lichida povestea cu politizarea școlilor, directorul va fi ales de către consiliul profesoral.

În ceea ce privește clasa pregătitoare, ministrul este de părere că trebuie să rămână în învățământul obligatoriu, dar ca locație, mai adecvat ar fi spațiul grădinițelor, întrucât școlile nu dispun de locuri de joacă.

Cât despre clasa a IX-a, care din 2015 ar trebui să treacă la gimnaziu, ministrul Educației a amintit de haosul creat de trecerea clasei pregătitoare în școli și a afirmat: "Clasa a IX-a trebuie să rămână la liceu".

O veste bună și pentru managerii de la preșcolari: de la 1 ianuarie 2013, directorii grădinițelor cu program prelungit vor fi degrevați de norma didactică.

Nu a scăpat necomentat nici cazul profesoarei de la Sinoe, cercetată pentru proxenetism și pentru care ministrul Educației l-a rugat pe inspectorul general să o sancționeze atât de aspru încât să rămână în istoria învățământului românesc.

Comentează știrea

12 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
director
28 octombrie 2012
lipsa de profesionalism

Ce reuseste sa faca generalul nostru pentru noi nu a incercat nici un predecesor. Cat despre balbaieli este o minciuna obraznica a unei jurnaliste probabil deseori persiflata de General. Cand nu este nimic regizat, cand se vorbeste liber in fata a sute de oameni, nu este ca atunci cand stergi si corectezi de o mie de ori inainte sa publici un text intr-un ziar de doi lei. Felicitari ISJ . Parerea noastra conteaza in sfarsit pentru cineva

Profesor
29 octombrie 2012
Uite cine vorbeste !

Probabil esti un director numit de PSD. Nu-mi dau seama ce-a facut inspectorul asta general ,in afara de actiuni de imagine. Nu a facut nimic concret. Asculta aici ,directore ! Cel mai bun inspector scolar general a fost Paloma Petrescu . Cat despre sedinta : priviti cat este de politizata : ce cauta pe scena Moga , Dragomir , Miu si hoasca de Timofte ? Ca de obicei s-a suit scroafa in copac ! Cat despre jurnalista , este cea mai buna pe sectiunea educatie. Este foarte bine ca sterge si corecteaza de o mie de ori . Asta se numeste deontologie profesionala !

Răspuns la: lipsa de profesionalism
Adăugat de : director, 28 octombrie 2012
Ce reuseste sa faca generalul nostru pentru noi nu a incercat nici un predecesor. Cat despre balbaieli este o minciuna obraznica a unei jurnaliste...
Monica
29 octombrie 2012
Pe scena ,mai lipsea proasta de Stan Mihaela

Chiar asa , ce cauta javra aia de Timofte pe scena ? In ce calitate ? Chiar nu mai are nici o urma de rusine si bun-simt ? Se catara cum poate .Dar Miu ? Domnule general chiar asa de prost sunteti ca nu va dati seama ca Timofte si Miu va sapa ? Eu cred ca Timofte s-a senilizat si in loc sa se duca langa colegii ei inspectori ,s-a urcat pe scena !

Profesorul de serviciu!
29 octombrie 2012
Politizarea-cancerul scolii romanesti

...este foarte adevarat ca scoala romaneasca s-a politizat excesiv.....din ce in ce mai mult! Sa nu va imaginati ca acum situatia este alta. Insasi faptul ca MInistrul a venit la intalnire cu o sleahta de politicieni care nu au nici in clin, nici in maneca cu invatamantul constantean, este o dovada ca ...lupul isi schimba parul, dar naravul ba! Nu stiu ce cauta Moga sau Dragomir la intalnirea cu directorii! ....Aaaaaaa! Acum stiu! Vor candida pentru Parlament si profita sa-si mai faca imagine! ...Ca si altii din preajma Ministrului! ....Si actuala coalitie continusa faca aceleasi greseli in politica scolii ca precedentii care au condus Romania! Prima, este ca sub masca noului curent au foat schimbati directorii! Au revenit in scoli unii care au foat directori pe vremea guvernarii pesediste!....pentru care parintii si elevii au batut Cruce ca au scapat de ei! ...acum revin! Este din nou vremea dinozaurilor! Scolile vor redeveni latifundiile acestora! La randul lor, pupand si lingand mainile care le-au semnat numirile vor restaura asa zisa normalitate! Adica aceleasi naravuri! Cand vor urma ceilalti la putere, vor face acelasi lucru! Posturile se ocupa in scoli inca pe criterii stabilite de cei care conduc. Primarii au putere prea mare de decizie in administrarea scolilor si fac asta numai dupa manualul partidului. La examene vor iesi iar la iveala fel de fel de liste si listute, intocmite de toti liderii, cu elevii care trebuie sa una sau alta din note! ....si directorii trebuie sa-i multumeasca pe toti! Pe cei la guvernare in semn de multumire, pe cei din opozitie ca semn al unei posibile si probabile servituti! ...Asta este realitatea scolii. O politizare care invaluie sistemul si il omoara. Un fel de cancer! Celulele acestuia au cuprins toate nivelele! Dupa cum s-a desfasurat recenta intalnire a Ministrului cu directorii de la Constanta, simtomele metastazei devin vizibile! Mai avem un pas pana la ...coma invatamantului! Ce trebuie facut? Un lucru simplu, la indemana tuturor si pentru binele tuturor! Scoala sa fie luata de la politicieni (...in poza de mai sus le vedeti fetele.... lihnite de grija fata de elevii judetului!) si redata copiilor, parintilor si profesorilor! Acestia trebuie sa-si organizeze scoala, pentru ca este a lor! Profesorii si parintii sa aleaga directorii, iar elevii si profesorii sa fie lasati sa-si aleaga drumul catre invatare! Ceilalti trebuie doar sa le asigure finantarea si nimic mai mult! Ma gandesc, insa, ca asa ceva nu este posibil! ...pentru ca cei care ne conduc sunt, ei, la randul lor, cuprinsi de cancerul puterii........

ion
29 octombrie 2012
tovarasa buhaev

tovarasa buhaev facea numiri de inspectori sau directori doar daca scoteai si aratai carnetul portocaliu! apropos.. mai sunt portocoalii sau acum sunt verzi? .. cine este curios sa o intrebe pe inspectoarea de romana! :-))))

director
29 octombrie 2012
raspuns

nu sunt un director pus de acuala conducere isj. am fost pusa de PDL dupa ce am aratat carnetul de partid... am vazut ce rau au facut invatamantului acei nenorociti si cu toate ca au venit altii la putere , acestia nu au facut cum au facut portocalii inainte... Acestia nu au schimbat decat oamenii care nu fac treaba... vezi si inspectorii din inspectorat...intalnirea era legata de management, deci iata ce cautau cei doi inspectori Miu si Timofte, era legata si de ce urmeaza sa se intample in Parlament cu Legea Invatamantului , iata ce cautau senatorul Moga si Dragomir. Cum pot ei sa ne ajute daca nu ne cunosc problemele? Niste indaratnici mereu pusi pe scandal si ofticati veti ramane basistilor si pedistilor. Eu una votez USL de data asta... Iar Cugetul tot acelasi ziar mediocru....

director
29 octombrie 2012
completare

ce portocaliu din functia de inspector general ar propune ca directorii de scoli sa fie numiti prin vot de profesorii scolii careia ii apartin , de reprezentantii parintilor si ai elevilor...va spun eu sigur ca niciunul. broavo Generale , profund respect

Profu'
29 octombrie 2012
Politizarea excesiva a invatamantului

Nu voi face referiri la desfasurea adunarii cu directorii, o sedinta banala, ca atatea altele. Cadrele didactice nu pot intelege ceea ce li se intampla, sub presiunea tonelor de hartie ce trebuie sa le justifice prezenta la catedra. Nu credeam ca voi prinde astfel de vremuri, in care la aceeasi scoala, in doua luni si jumatate sa se perinde trei directori. Toate acestea au loc datorita unei politizari excesive, mai ales in preajma alegerilor. SOLUTIA NU AR FI DECAT CEA A SCOATERII LA CONCURS A FUNCTIEI DE DIRECTOR, CU O STABILITATE ASIGURATA DE 4-5 ANI, CONDUCATORII DE INSTITUTII SCOLARE URMAND A FI OBLIGATI SA RENUNTE LA ORICE INREGIMENTARE POLITICA. Daca ar privi in jurul lor, cadrele didactice ar putea pricepe ca sunt pe ultimele locuri [ntr-o grila de salarizare aberanta, in care unii bugetari pot ajunge generali sau colonei peste nopate (750 de generali, numiti de catre actualul presedinte Basescu, in cele doua mandate, asa cum anunta aseara un post TV), in niste ministere care mereu se plang de lipsa fondurilor, dar al caror cuantum pentru salarii si pensii atinge cifre fantastice. RAPORTUL 1/5 INTRE CEL MAI MIC SI CEL MAI MARE SALARIU AR FI SOLUTIA MOTIVARII CELOR SACRIFICATI SI UMILITI IN FATA INVATACEILOR DIN BANCI. Liderii de sindicat au cea mai mare parte de vina ca nu au tras semnalul de alarma in legatura cu retributiile si pensiile "nesimtite" ale altor categorii de bugetari, cei de la nivel central si judetean (Aurel Cornea, Catalin Croitoru, Ioana Purcarea s.a.) avand acces la astfel de informatii. Pentru a schimba din temelii destinul invatamantului, trebuie sa se modofice urgent legea salarizarii bugetarilor, ceea ce ar atrage si ar mentine multi dintre absolventii valorosi ai facultatilor.

Chibit
29 octombrie 2012
Directorul(directoarea) nu a inteles nimic

Aici se discuta despre politizarea invatamantului si tovarasa ne spune cu cine voteaza in decembrie. Voteaza cu cine doresti dumneata tovarasa directoare,dar va rog sa-mi raspundeti la o intrebare. In luna iulie 2012(la alegerile locale) tovarasul Mazare a fost aplaudat de o gramada de elevi de scoala generala.Evenimentul s-a petrecut pe undeva pe la Far sau pe la Poarta 6 daca mai tin minte.Vreti sa-mi spuneti cine i-a trimis la intalnirea cu Mazare ? Vreti sa-mi explicati de ce elevii fac politica si campanie electorala ? Raspundeti cum vreti dar numai de dragostea copiilor pentru primarul iubit sa nu-mi pomeniti ca nu va cred.

Răspuns la: raspuns
Adăugat de : director, 29 octombrie 2012
nu sunt un director pus de acuala conducere isj. am fost pusa de PDL dupa ce am aratat carnetul de partid... am vazut ce rau au facut invatamantului...
tot director
29 octombrie 2012
Mi-e rusine cu tine

Daca pe pupincuristii ca tine ii persifleaza GENERALU, fii sigur ca n-are cum sa fie la fel si cu jurnalistii. Mars in sertaru tau de lingau si lasa presa sa spuna adevaru! Pana la urma nici nu ti-a jignit GENERALU, doar a scris ca avea emotii si s-a balbait. Esti prea plin de bale sa mai si intelegi!

Răspuns la: lipsa de profesionalism
Adăugat de : director, 28 octombrie 2012
Ce reuseste sa faca generalul nostru pentru noi nu a incercat nici un predecesor. Cat despre balbaieli este o minciuna obraznica a unei jurnaliste...
12 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 

Articole pe aceeași temă

Marţi, 23 Octombrie 2012
Stire din Cultură-Educație : Ecaterina Andronescu, la Constanța
Pagina a fost generata in 0.5132 secunde