Profesorii, în concediu fără plată chiar de alegeri

807
Sindicatele care fac parte din Alianța Bugetarilor se vor întâlni, joi, pentru a discuta despre posibilitatea reluării protestelor, una dintre propuneri fiind aceea ca profesorii să efectueze concediul fără plată impus de Guvern în perioada alegerilor.
"Ne vom întâlni joi pentru a discuta despre acțiunile pe care urmează să le întreprindem în viitorul mai mult sau mai puțin apropiat. Vom încerca să nu luăm, însă, decizii care să transfere protestele în zona influențelor politice", a declarat secretarul general al Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), Liviu Marian Pop.
Potrivit reprezentanților FSLI, protestele ar urma să fie reluate după alegeri, însă există propuneri de frondă și în perioada electorală. Astfel, una dintre posibilități ar fi ca profesorii să-și ia cele zece zile de concediu fără plată în perioada alegerilor. "Ar fi o posibilitate, o formă de protest, să ne luăm cele zece zile concediu în perioada alegerilor, pentru a-i privi pe politicienii noștri și pentru a-i putea sancționa mai bine la vot. Vom discuta despre această propunere joi, la întâlnirea cu celelalte sindicate", a propus Marius Nistor, președintele executiv al Federației Spiru Haret.
Alianța Bugetarilor, care anunțase posibila declanșare a grevei generale începând din 16 noiembrie, a anunțat, la sfârșitul lunii octombrie, suspendarea acțiunilor de protest care urmau să se desfășoare, cu excepția celei de neimplicare a salariaților din secto-rul bugetar la organizarea alegerilor prezidențiale.
Sindicatele din Alianță au declanșat anterior, sub diverse forme, proteste pentru obținerea unor revendicări salariale pentru bugetari. Cele mai ample proteste au fost organizate pe 5 și 7 octombrie, când s-a făcut grevă și, respectiv, a fost organizat un miting de protest. Cu aceste proteste s-a solidarizat și Federația Educației Naționale (FEN).
În același context, toate federațiile din Educație au decis organizarea unor referendumuri în teritoriu, pentru a decide dacă vor declanșa greva generală pe termen nelimitat, începând din 16 noiembrie.
Nemulțumirile sindicaliștilor sunt legate de scăderea veniturilor angajaților din sistemul bugetar odată cu intrarea în vigoare a Legii unitare de salarizare, de trimiterea în concediu neplătit timp de 10 zile a salariaților din domeniul public, în perioada octombrie - decembrie 2009, și de concedierea unui număr mare de salariați.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Marţi, 10 Noiembrie 2009
Stire din Cultură-Educație : "Care nu se simte bine, mâna sus!"
Pagina a fost generata in 1.8756 secunde