Programă şcolară redusă pentru examene. Elevii vor participa la simulări

308
Programă şcolară redusă pentru examene. Elevii vor participa la simulări - fotofondexamenenationale2-1610292073.jpg

Articole de la același autor

Deşi aproape întreg semestrul întâi al anului şcolar 2020 – 2021 a avut loc online şi deocamdată nu se ştie dacă şcolile se vor redeschide în semestrul al doilea, examenele ar trebui să se desfăşoare în condiţii normale. Mai mult decât atât, vor fi organizate simulări înainte, astfel încât elevii să poată să îşi verifice nivelul de pregătire.

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat deja că simulările Evaluării Naţionale şi Bacalaureatului 2021 vor avea loc anul acesta, după ce în 2020 au fost anulate, din cauza situaţiei epidemiologice. De altfel, aceasta a fost propunerea reprezentanţilor elevilor, dar şi a federaţiilor de părinţi. Aşadar, este de aşteptat ca simulările să aibă loc chiar în perioada martie – aprilie, pentru clasele a VII-a şi a XII-a.

Potrivit ministrului Sorin Cîmpeanu, în discuţiile avute cu sindicatele din învăţământ, cu asociaţiile elevilor şi părinţilor, s-a validat prin consens „susţinerea examenelor naţionale cu prezenţă fizică, la datele planificate, pe baza unor tematici de examen adaptate şi corelate cu materia predată şi susţinerea unor evaluări premergătoare examenelor, astfel încât să existe suficient timp pentru acţiuni remediale, focusate pe rezultatele analizelor, evaluărilor, simulărilor din care să rezultate nivelul cunoştinţelor asimilate de către elevi”.

De altfel, sindicatele din învăţământul preuniversitar au solicitat deja Ministerului Educaţiei elaborarea unor seturi de subiecte pentru a veni în sprijinul elevilor care vor susţine examenele naţionale. De asemenea, Consiliul Naţional al Elevilor a precizat că a înaintat către Ministerul Educaţiei o propunere ca, până pe 15 februarie, să fie stabilite toate datele pentru fiecare examen şi ca simulările de Evaluare Naţională şi Bacalaureat 2021 să fie organizate în martie – aprilie pentru clasele a VIII-a şi a XII-a şi ca elevii din clasele terminale să aibă prioritate la întoarcerea la cursuri când se redeschid şcolile.

„Noi ne-am gândit că elevii care dau Bacalaureatul şi Evaluarea Naţională nu au avut absolut niciun contact cu simularea acestora şi cu atmosfera de examen, pentru că nu au susţinut simulările nici când erau a XI-a şi a VII-a, anul trecut aceste testări fiind anulate. Pe lângă acest lucru, este şi o măsură de evaluare a nivelului cunoştinţelor lor. E nevoie de acest instrument”, este de părere preşedintele Consiliului Elevilor, Rareş Voicu.

Părinţii vor subiecte adaptate

Federaţia Naţională a Asociaţiilor de Părinţi cere ca simulările să aibă subiect unic elaborat la nivel naţional, dar şi introducerea lucrărilor scrise semestriale, adică tezele, cu subiect unic la nivel naţional. În plus, tot părinţii propun ca elaborarea subiectelor pentru probele examenelor de Evaluare Naţională şi Bacaluareat să se facă pornind de la o analiză onestă a activităţii de predare – învăţare – evaluare desfăşurate în semestrul al doilea al anului şcolar 2019 – 2020 şi în semestrul întâi al anului şcolar 2020 – 2021, în contextul special generat de pandemia COVID-19.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.9339 secunde