Programul „Bani de liceu”. De ce a scăzut numărul elevilor beneficiari

435
Programul „Bani de liceu”. De ce a scăzut numărul elevilor beneficiari - fondbanideliceu-1634743209.jpg
Cu un decalaj de două zile față de calendarul stabilit inițial, Ministerul Educației a publicat marți, 19 octombrie, situația beneficiarilor programului „Bani de liceu” pentru anul școlar 2021-2022, înainte de contestații. După cum se știe, Ministerul Educaţiei desfășoară, începând cu anul 2004, Programul naţional de protecţie socială „Bani de liceu", prin care acordă un sprijin financiar pentru elevii din licee şi şcoli de artă şi meserii, în vederea continuării/ finalizării studiilor.

Beneficiari sunt elevii care se află în întreținerea familiilor al căror venit brut lunar pe membru de familie, realizat în ultimele trei luni anterioare depunerii dosarului, este de maximum 500 lei, precum și elevii care beneficiază de o măsură de protecție ori aflați sub tutelă sau curatelă în cazul respectării condiției de venit precizate mai sus.

Prin adoptarea Hotărârii de Guvern 712/2018, începând cu anul școlar 2018-2019, fiecare beneficiar primește lunar, pe toată durata cursurilor, în situația respectării tuturor condițiilor legale prevăzute, suma de 250 lei/lunar. Pe lângă indexarea acestei sume (de la 180 lei/lună), a fost majorată și valoarea plafonului maxim de acordare a bursei de la 150 lei la 500 lei/membru de familie, dată fiind necesitatea de a corela plafonul de acordare a sprijinului cu situația economică actuală.

La stabilirea elevilor eligibili se ține cont de venitul brut lunar realizat de fiecare membru al familiei (unde e cazul) pe lunile iunie, iulie, august (inclusiv valoarea tichetelor de masă).

Dintr-o statistică realizată pe baza listelor publicate de Ministerul Educației începând cu anul 2019 pe portalul dedicat programului (banideliceu.edu.ro), am putut constata o scădere a numărului beneficiarilor în județul Constanța. Dacă în anul 2019 erau 443 de elevi constănțeni eligibili, anul trecut au fost 356, iar anul acesta doar 259.

Luând ca referință anul 2019, în baza de date a Inspectoratului Școlar Județean Constanța cele mai multe solicitări le înregistrase Liceul Teoretic Băneasa (45). Nou numită în funcția de director a acestei unități (detașată de la Școala gimnazială nr. 1 Ion Corvin), prof. Isabela Iscruleasa ne declara că cel mai probabil scăderea la 30 de beneficiari în acest an școlar ar putea fi pusă pe seama unor dosare respinse ca fiind incomplete.

„Nu vin să depună solicitările la timp și, pentru că nu respectă termenele, nu se încadrează ca eligibili. Probabil și pentru că au unul sau ambii părinți plecați în străinătate. Conform unei raportări transmise Primăriei Băneasa, anul acesta școlar înregistrăm 36 de elevi cu părinți plecați peste hotare. Alte familii sunt comode și așteaptă să li se rezolve problemele”, a spus prof. Isabela Iscruleasa.

Următorul în topul solicitărilor era, în 2019, Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă „Albatros” Constanţa, cu 40 de beneficiari. Anul acesta, după cum ne-a declarat prof. Nicoleta Luminița Ristea, director, sunt 29 de solicitări.

„Cel mai probabil se poate vorbi despre o fluctuație. Fiind luată ca bază de calcul perioada de vară, e posibil ca într-un an să-și fi găsit de muncă, iar în alt an să nu fi reușit să se angajeze. Poate că acum nu mai au niciun venit, dar dacă au adus dovezi de la ANAF pentru cele trei luni de vară, acelea se vor lua în calcul la stabilirea plafonului de 500 lei pe membru de familie”, a spus prof. Nicoleta Luminița Ristea.

În schimb, prof. Viorica Adela Bănică, directorul Liceului Tehnologic „Axiopolis” Cernavodă, este de părere că scăderea numărului de beneficiari s-ar datora, pe de o parte, plecării la muncă în străinătate a unora dintre părinți sau chiar comodității unor familii de a mai aduce acte doveditoare pentru alcătuirea dosarului. Și liceul cernavodean se afla în fruntea listei beneficiarilor în anul 2019, cu 31 de solicitări, pe când anul acesta sunt doar 17.

Așadar, scăderea cu câteva sute de beneficiari în județul Constanța nu poate fi pusă pe seama pandemiei, cu toate că ne-am fi așteptat ca veniturile familiilor să fi scăzut, iar numărul solicitărilor să crească.

Conform calendarului inițial, astăzi este ultima zi de depunere a contestaţiilor, urmând ca până pe 25 octombrie acestea să fie rezolvate.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.5147 secunde