Proiect pilot! O masă caldă pentru școlarii nevoiași, de la țară

349
Proiect pilot! O masă caldă pentru școlarii nevoiași, de la țară - fotofondomasacalda-1576768159.jpg

Articole recomandate

Mii de copii de la sate merg la școală cu burta goală și acasă abia dacă primesc o strachină de zeamă lungă. Sunt din familii simple, care își duc traiul de pe o zi pe alta. Din păcate, mulți dintre ei abia dacă fac câteva clase, apoi, din cauza sărăciei, abandonează școala și, odată cu ea, șansele de a avea un viitor mai bun. 


Ministerul Educației și Cercetării Naționale propune extinderea programului prin care elevii primesc o masă caldă la școală, tocmai pentru a le veni în ajutor acestor familii și a preveni abandonul școlar. Deși suma nu este mare, iar numărul unităților unde școlarii vor avea suport alimentar este încă destul de mic, există speranța ca măcar acei copii să își continue studiile și să aibă o șansă la o viață mai bună.


Potrivit documentului publicat pe site-ul Ministerului Educației și supus dezbaterii publice, raportul privind stadiul implementării programului pilot "Masă caldă" în 50 de unități de învățământ preuniversitar de stat în anul 2019 arată că s-au înregistrat efecte pozitive asupra beneficiarilor. Astfel, conducerea MEC a decis extinderea programului la 100 de unități de învățământ, în întreaga țară. Măsura ar trebui aplicată încă din semestrul al doilea al anului școlar în curs, adică din 13 ianuarie 2020. Se păstrează totuși limita valorii zilnice de 10 lei de beneficiar, sumă în care ar trebui să se încadreze masa respectivă. 
În lista extinsă a celor 100 de unități de învățământ unde va fi implementat programul pilot figurează doar două unități de învățământ din județul Constanța. Este vorba despre Școala Gimnazială nr. 1 Amzacea și Liceul Tehnologic Topraisar. În ambele instituții, proiectul va fi demarat din semestrul al doilea al anului școlar în curs și se va derula și în anul școlar următor, 2020 - 2021. Pentru școala din Amzacea a fost alocată suma de 499.000 lei, iar pentru liceul din Topraisar suma de 1.482.000 lei. 


10 lei pe zi pentru fiecare școlar 
Pentru a grăbi procedurile, astfel încât elevii să beneficieze de masă la școală încă din prima zi a semestrului al doilea, a fost redactată o Ordonanță de Urgență care să prevadă toate modificările din cadrul proiectului pilot. 


"Având în vedere situația identificată la nivelul sistemului educațional preuniversitar, în care un număr mare de elevi se află în situație de eșec școlar sau abandonează ori părăsesc timpuriu școala, frecventarea școlii fiind direct influențată de condițiile socio-economice și geografice defavorabile, precum distanța mari și trasee dificile de la domiciliu la unitatea de învățământ și lipsa mesei de prânz, neputând astfel participa la activitățile educaționale curriculare sau extracurriculare, date care reies din comunicările Eurostat privind rata de părăsire timpurie a școlii, aceasta având pentru România o valoare de 18,1%, în anul 2017, și faptul că fiecare copil al României are dreptul la educație, însă statutul socio-economic al familiilor din care provine marea majoritate a copiilor de vârstă școlară nu le permite nici măcar asigurarea zilnică a unui pachet pentru a fi prezenți la orele de curs, este vorba desre o situație extraordinară a cărei reglementare nu poate fi amânată, impunându-se adoptarea de măsuri imediate pe calea ordonanței de urgență", se arată în documentul legislativ. 


Ordonanța de urgență ce ar trebui să asigure cadrul legal pentru introducerea suportului alimentar prevede ca mesele să fie oferite doar în timpul anului școlar și numai elevilor care frecventează cursurile. Pentru menținerea sănătății preșcolarilor și elevilor respectivi, se vor distribui numai produse alimentare obținute în unități autorizate sau înregistrate sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor, în conformitate cu prevederile legislației sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor, în vigoare. În plus, produsele trebuie să respecte cerințele prevăzute în regulamentele UE.




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 3.3178 secunde