Concurs Reduta Grivița cucerită din nou, în Piața Ovidiu

498
2

Articole de la același autor

Duminică, 23 noiembrie, la Muzeul de Istorie și Arheologie Constanța au avut loc două evenimente culturale dedicate împlinirii a 130 de ani de la instalarea armatei și administrației românești la Constanța: o simulare a cuceririi redutei Grivița pregătită de Asociația "Tradiția Militară Română" și lansarea albumului "Dobrogea, între Medieval și modern 1406 - 1918".

Printr-o fericită coincidență, anul acesta ziua de 23 noiembrie a căzut într-o zi de duminică, așa încât atmosfera de sărbătoare a fost palpabilă. Invitații, în număr destul de mare, au asistat de pe treptele muzeului la simularea prezentată în Piața Ovidiu de voluntarii îmbrăcați în replici exacte ale costumelor de epocă. Din cauza zăpezii care a căzut în cursul nopții și a vântului destul de puternic, atât atacatorii și apărătorii "redutei", cât și publicul au fost bombardați ocazional de o artilerie de zăpadă semitopită, dar cu toții și-au păstrat pozițiile cu eroism. Nici vântul rece și tăios nu a avut mai mult succes în a rupe rândurile celor prezenți, iar simularea s-a desfășurat cu mult entuziasm și grijă din partea celor care au pregătit-o și cu mult interes din partea celor veniți să privească.
Turcii ascunși în spatele unor "redute" de fân au respins primul atac al oștenilor români, exact ca la Grivița, dar atacatorii s-au regrupat și au reușit să cucerească pozițiile fortificate ale inamicului. Din prezentare nu a lipsit o demonstrație a utilizării armamentului din dotare și nici o rugăciunea pe care ostașii români au rostit-o înaintea luptei adevărate din Războiul de Independență.
La final, după cucerirea "redutei", ostașii români au ocupat poziții față în față cu publicul de pe treptele Muzeului și din jur trăgând o salvă în semn de salut față de cei prezenți. Cei din public care s-au trezit cu baionetele țintite către ei, au gustat momentul, dar următoarea mișcare i-a luat complet prin surprindere, exact cum plănuiseră voluntarii care jucau rolul soldaților români. La un semn, ostașii români, în costum de epocă și cu strigăt de luptă au năvălit, într-un atac la baionetă, asupra treptelor Muzeului. Desigur, obiectivul a fost "cucerit" fără rezistență din partea spectatorilor moderni luați complet pe nepregătite, iar armata română a intrat triumfătoare în… muzeu. Entuziasmul celor ce au pregătit simularea și spectacolul oferit celor veniți au cucerit pe toți cei prezenți.
În continuare, organizatorii au prezentat un album de documente, multe din ele inedite, privind istoria Dobrogei. Volumul "Dobrogea între medieval și modern 1406 - 1918", de o excepțională calitate grafică, este deschis de un hrisov al lui Mircea cel Bătrân datat, întâmplător sau nu, 23 noiembrie 1406. Acest volum a fost alcătuit de Virgil Coman, directorul Arhivelor Naționale, filiala Constanța, Carmen Dobrotă și Claudiu Turcitu.
Claudiu-Iorga Palaz, sub-prefectul județului Constanța, a fost cel care a sprijinit financiar proiectul. Academicianul Șerban Papacostea și prof. Gheorghe Dumitrașcu au prezentat lucrarea, insistând asupra necesității studierii arhivelor, inclusiv a celor din Turcia, pentru scrierea istoriei Dobrogei.

Comentează știrea

oMAJJIoay
21 august 2012
DRmGqkIwW

azE2g6 ezvxwxwdcghm, [url=http://yvlmkgvioeqn.com/]yvlmkgvioeqn[/url], [link=http://yseusnrebtfb.com/]yseusnrebtfb[/link], http://dqqhozoviwpc.com/

ccFsetQwacfVGRq
29 august 2014
sGJFRSpIkq

Gb5mPZ bvkpslrinsea, [url=http://blnvderkidiy.com/]blnvderkidiy[/url], [link=http://ybncgfqybaxl.com/]ybncgfqybaxl[/link], http://vavesmfcqbjq.com/

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.0058 secunde