Premieră în învățământul constănțean

Repartizarea elevilor în clasele 0, în ordine alfabetică; învățătoarele - trase la sorți!

1603
Repartizarea elevilor în clasele 0, în ordine alfabetică; învățătoarele - trase la sorți! - fotofondpremierarepartizareaclas-1583704955.jpg

Articole de la același autor

Obiceiul ca părinții să își aleagă învățătoarea cu care vor să învețe copiii lor dispare, începând de anul acesta, la Constanța. La solicitarea Ministerului Educației, repartizarea pe clase se va face în ordine alfabetică, de către Inspectoratul Școlar, iar învățătoarele sunt trase la sorți. 


Ani de zile, listele pentru anumite învățătoare erau făcute cu mult înainte de a începe înscrierea copiilor la școală. Mulți părinți își făceau calcule, planuri, făceau presiuni pentru ca să "prindă" un loc în clasa unei doamne despre care auziseră că este bună sau că are rezultate bune cu elevii. De anul acesta, însă, aceștia nu vor mai putea opta pentru o anumită învățătoare, ci vor aștepta repartizarea în ordine alfabetică și tragerea la sorți a cadrelor didactice. 


Conform metodologiei de înscriere a copiilor în învățământul primar pentru anul școlar 2020 - 2021, repartizarea pe clase se va face astfel încât să nu existe discriminare, și nu după cum optează părinții. Astfel, constituirea formațiunilor de elevi se face după finalizarea procesului de înscriere, conform calendarului, în baza unei proceduri elaborate la nivelul unității de învățământ și aprobate de consiliul de administrație, procedură care să asigure transparență, echitate, nondiscriminare și incluziune. De asemenea, situațiile excepționale ale copiilor care nu se încadrează în tranșele de vârstă prevăzute de metodologie vor fi analizate și soluționate de comisiile județene, în baza unei proceduri proprii. 


"Repartizarea copiilor înscriși se va face de către Inspectoratul Școlar Județean. Va fi o repartizare aleatorie, pe fiecare unitate de învățământ. În funcție de numărul de clase pregătitoare la fiecare școală, îi repartizăm pe copii în ordine alfabetică. Iar în cazul învățătoarelor, vom face o tragere la sorți, tot la Inspectoratul Școlar", a declarat, pentru "Cuget Liber", inspectorul școlar general prof. Sorin Mihai. 


"Nu căutăm soluții care să mulțumească pe toată lumea!" 
Practic, algoritmul de repartizare va lua pe rând copiii înscriși, în funcție de numele de familie, și îi va duce în câte o clasă. Când se epuizează toții copiii al căror nume începe cu litera a, vor trece la litera b, și așa mai departe, astfel încât în fiecare clasă să fie elevi așezați în ordine alfabetică. 


"Este o repartizare simplă, banală, care rezolvă astfel o problemă complicată. Scăpăm și părinții, și directorii de stres. Ne așteptăm și la numeroase presiuni, dar suntem pregătiți și pentru acestea. Nicio variantă nu va mulțumi pe toată lumea. Nu ne așteptăm la soluții care să mulțumească pe toată lumea, noi vrem să aplicăm o soluție care să fie corectă și în interesul superior al elevului. Părinții care vor să aleagă învățătoarea se pot îndrepta către învățământul particular", a transmis șeful ISJ Constanța. 


Înscrierile la clasa pregătitoare se încheie pe 23 martie. Pe 26 martie, va fi făcută repartizarea la școala de circumscripție a copiilor ai căror părinți au solicitat acest lucru în cererea de înscriere. Între 27 și 30 martie, vor fi procesate cererile prin care se solicită înscrierea la o altă unitate de învățământ decât școala de circumscripție, pe locurile rămase libere.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5425 secunde