Revista Tomis își reunește colaboratorii în Librăria Sophia

1540
Librăria Sophia a găzduit, ieri, lansarea primului număr pe 2009 al revistei "Tomis", dedicat compozitorului italian Claudio Monteverdi, numit de muzicologul Leo Schrade "primul trandafir purpuriu al barocului".

Cititorii revistei pot descoperi, încă din primele pagini, un original "creditorial" dedicat lui Mihai Eminescu, sau, mai degrabă, modului în care îl percepem, prin prisma sentimentelor, fără o analiză propriu-zisă a textelor sale: "Credem că Eminescu este ăla, poetul național, luceafărul poeziei românești, cel mai tare din parcare, ăla care a scris «Somnoroase păsărele» și Luceafărul. Câți dintre noi îl citesc pe Eminescu astăzi cu onestitate, fără a se crampona de aura din jurul său? În loc să-l citim, ne place să vorbim despre el. în loc să înțelegem ceva din textele sale, alegem să discutăm despre sentimentalismul stupid care marchează gradul în creștere de incultură. […] Eminescu a devenit un nimic despre care discutăm la fel cum discutăm despre ziua națională a României, despre meciurile naționalei de fotbal sau despre oile lui Becali", susține redactorul Daniel Clinci.
Următoarele pagini sunt consacrate lui Monteverdi, într-un articol semnat de Beatrice Lepădat, urmând subiecte dedicate Anului Internațional Eugen Ionescu, dansului, teatrului sau aparițiilor editoriale. Bogdan Papacostea, redactorul-șef al publicației, recomandă iubitorilor de senzații literare tari autori ca Louis-Ferdinand Céline sau Mihail Bulgakov, în timp ce Cătălin Spătaru se pronunță asupra "Erei postume și a noului om".

"Șoriceii nu bat la ușă", dar primesc girul prof. Marin Mincu
Evenimentul a beneficiat și de prezența tinerilor poeți Mirela Vasile și Miki Vieru, prieteni și colaboratori ai revistei "Tomis", care și-au lansat volumele de poezie "Șoriceii nu bat la ușă", respectiv "Shinobi".
Mirela Vasile, studentă la Facultatea de Litere a Universității "Ovidius" Constanța, se află la prima apariție editorială, volumul, apărut la editura Pontica, făcând parte din colecția Euridice. Profesorul Marin Mincu realizează o prezentare a autoarei, căreia îi apreciază talentul remarcabil: "Deși s-ar părea că poeta se lasă scrisă totalmente de acest limbaj oral ambiguu, specific unei pubertăți prelungite, se pot sesiza unele fragmente autonome în care, cu multă subtilitate textuală, ea încearcă să preia inițiativa, reușind să-și adjudece scriitura și chiar originalitatea. Așteptăm ca tânăra debutantă să se scuture de scoriile biografice și să renunțe la acest idiolect infantil care îi stă bine doar în faza aurorală a începutului. Avem deplină încredere în fulguranța talentului ei remarcabil care sperăm că o va ajuta să se emancipeze de o oralitate aparent prea lejeră", susține prof. Mincu în prezentarea sa.
Poetul Mihai Vieru apreciază, de asemenea, poeziile Mirelei Vasile: "Autoarei îi reușește foarte bine contragerea unei imagini. Exercițiul poetic este un soi de haiku, dar care nu este canonic. În titlu se ascunde un spirit care, cu acribie, roade interioritatea, care despică firul poetic în patru".
Grafica volumului "Șoriceii nu bat la ușă" este realizat de Iulia Sima, absolventă a Facultății de Litere din cadrul Universității "Ovidius".
Volum "Shinobi", lansat de Miki Vieru, frapează, la prima vedere, prin originalitatea design-ului,
fiind creat ca un poster, care înfățișează, așa cum ne spune chiar autorul, "o hartă non-abstractă a Clujului, făcută din dopuri de vinuri, reprezentând toate locurile unde ne-am simțit bine – redacție, Uniunea Scriitorilor, Casa radio și cârciumile".
Despre versurile acestuia, poetul Claudiu Komartin susține: "Miki e poetul cel mai puțin înzestrat pentru traume, convulsii și izbucniri masochiste. Se îndreaptă cu iubire spre tot ce mișcă în jurul lui. Miki a învățat o lecție de la Nichita Stănescu – cea a mărinimiei. Omul se ridică la înălțimea poeziei sale în măsura în care poezia se ridică la înălțimea nobleții sufletești a omului. Discursul lui are un farmec autentic. El e îngrozit de lucrurile prea exacte și prea terestre de aceea, e, uneori, evazionist".
Titlul volumului de poezii este explicat chiar de autor: "Shinobi este spionul perfect. Când cineva iubește pe altcineva, nu mai e nevoie să-l spioneze, pentru că simte tot ce se întâmplă cu persoana respectivă".
Miki Vieru predă limba engleză, teoria dramei și teoria literară la Universitatea din Oradea, fiind un vechi colaborator al revistei culturale constănțene. Volumul "Shinobi" a apărut la editura Brumar, Timișoara, grafica fiind realizată de Mihai Zgondoiu.
Următorul număr al revistei Tomis va fi lansat în februarie, la Campusul Universității "Ovidius", în prezența studenților Facultății de Litere, specializarea Jurnalism.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.4395 secunde