X

Revolta părinților în prag de nou an școlar! "Unde ne-am înscris și unde ne-a trimis IȘJ!"

2086
3

Articole de la același autor

Cu certitudine, anul școlar 2024-2025, care stă să înceapă, va fi unul extrem de provocator, mai ales pentru managerii unităților de învățământ care urmează să intre în reabilitare și care „scormonesc” după spații în toată Constanța, poate-poate a mai rămas vreo clasă neocupată.



Ceea ce este foarte greu de identificat, cu atât mai mult cu cât școlile constănțene au intrat ”la apă” și nu mai încap nici măcar nou-înscrișii boboci de la clasele pregătitoare. Dar se pare că Inspectoratul Școlar Județean Constanța nu dorește să producă pagube la bugetul local, solicitând construirea de noi instituții. Sau cel puțin aceasta este concluzia, în urma celor afirmate de primarul Vergil Chițac, cu subiect și predicat, în cadrul emisiunii de la Antena 3 Constanța, parte a Trustului de presă „Cuget Liber”: „Nu a cerut nimeni să construim școli! Aici este problema Inspectoratului Școlar Județean Constanța. Ei sunt cei care fac socotelile și sunt cei mai în măsură să spună dacă au nevoie de o școală nouă, de o grădiniță sau o creșă!”.

Pe de altă parte, însă, concomitent cu fructificarea oportunităților de finanțare europeană pentru reabilitare, Primăria Constanța a explorat accesarea de fonduri pentru construirea de unități noi, însă, din păcate, municipiul Constanța nu a îndeplinit criteriul privind creșterea demografică pe segmentul de vârstă 0-14 ani, conform datelor transmise de către Serviciul Evidența Persoane înregistrând la 31.12.2018 un număr de 42.675 copii, iar la 31.12.2022 - 41.637.



Eh, lasă! Bine că și-a construit Liceul Internațional de Informatică un sediu nou, la Ovidiu, în timp record, și a eliberat vechea clădire ce aparține Liceului Tehnologic „Tomis”, pentru a face loc atât micuților de clasă pregătitoare de la Școala Gimnazială nr. 30 „Gheorghe Țițeica”, dar și liceenilor tomitani.

„Ne-au anunțat în ultimul moment, ca să nu mai putem face nimic!”

După cum deja se știe, încă de anul trecut s-a pus acut problema lipsei spațiilor pentru clasele pregătitoare în municipiul Constanța, la școlile de cartier al căror renume a depășit granițele… circumscripției.

De la prof. Marinica Târziu, directorul Școlii Gimnaziale nr. 30 „Gheorghe Țițeica”, am aflat că anul acesta elevii claselor pregătitoare nu vor mai merge la Școala Gimnazială nr. 28 „Dan Barbilian”, ci la recent eliberatul sediu deținut de Liceul Internațional de Informatică. „Ne-au fost oferite și nouă trei clase, pentru a se rezolva problema excedentului de elevi. Ceea ce nu poate decât să-i încânte și pe părinți”, a precizat același manager, adăugând că elevii de la Școala 28 se întorc în unitatea-mamă.



Joi, 5 septembrie, la orele prânzului, la sediul fostului Liceu Internațional se muncea de zor, la etajul I, unde urmează să învețe „bobocii”. Băncuțele pentru cele trei clase pregătitoare încă erau pe hol, la parter, în așteptare.

Nu la fel de încântați de începerea noului an școlar la altă… adresă sunt părinții elevilor din cele șase clase pregătitoare de la Școala Gimnazială nr. 24 „Ion Jalea”. Ei au aflat, zilele acestea, că vor trebui să-și ducă micii elevi tocmai la Școala Gimnazială nr. 6 „Nicolae Titulescu” din cartierul Tomis III. „Chiar nu ne așteptam la această mutare. Unde ne-am înscris și unde ne-a trimis ISJ, că doar nu conducerea școlii a găsit soluția asta! Și ne-au anunțat în ultima săptămână, ca să nu mai putem să facem nimic; măcar căutam un loc mai aproape, la Liceul cu Program Sportiv, ca să nu străbatem zilnic tot orașul. Pentru că noi chiar aparținem de circumscripția aceasta și ne afectează extrem de tare acest drum zilnic în partea cealaltă de Constanța”, a fost mesajul unuia dintre părinții afectați de decizia ISJ Constanța.

De la directorul Școlii nr. 6, prof. Constantin Mija, am aflat că, pe lângă cele șase clase ale Școlii nr. 24, vor găzdui și două clase de la Școala Gimnazială nr. 7 „Remus Opreanu”.

Pentru părinții copiilor înscriși la Școala Gimnazială nr. 39 „Nicolae Tonitza” situația părea clară încă de anul trecut, când au fost trimiși la Școala Gimnazială nr. 31, structură a Liceului Tehnologic „Gheorghe Duca”. De la prof. Elena Gogu, directorul liceului-gazdă, am aflat că cele trei clase de anul trecut s-au întors la școala-mamă, alte trei clase pregătitoare urmând să fie găzduite din 9 septembrie.

Și mai delicată este problema la Școala Gimnazială nr. 10 „Mihail Koiciu”, care va găzdui trei clase de pregătitoare ale Școlii Gimnaziale nr. 23 „Constantin Brâncoveanu”, dar care va intra și ea în reabilitare și este în căutarea unui spațiu propice actului educațional.



Comentează știrea

Clara
5 septembrie

Este o situație îngrozitoare să relochezi copii de clasa pregătitoare , sa- i muți tot anul dintr-o școală în alta. Nu s-a spus în ultimul moment ca școala 7 va reloca în toate cinci module cele șase clase. Și nu oriunde … într-o școală plină de țigăni la etajul 2.

Opinie
6 septembrie

Cuget Liber, fa, te rog, un demers jurnalistic si prezinta veniturile lunare ale sefilor celui mai mare sindicat din invatamant din Constanta? Cat castiga lunar Mitica Iosif si colegii? De 5 ani de zile Mitica Iosif si ceilalti asista invizibili, fara nicio reactie, la degradarea invatamantului constantean prin sustinerea tacita a lui Sorin Mihai si Manolache in fruntea celui mai CORUPT ISJ din Romania! Prin urbe umbla vorba ca o directoare de gradinita a fost demisa dupa ce ar fi fost admonestata ca nu a facut contract de catering cu firma agreata de Lori, Regina Gradinitelor din Constanta! Este adevarat?

Popescu
6 septembrie

Asa se intampla daca nu se mai face, recensamantul scolar la domiciliu, asa s-ar cunoaste numarul real al elevilor din sectorul respectiv. Fara exagerare , in sectorul repartizat scolilor nu ar exista mai mult de 20% de copii , restul fiind cu viza de flotant.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6522 secunde